Skip to main content

3+1 bevált tipp zöldség/gyümölcs tartósításához

Több szempontból is ideális, ha előre gondolkodunk, és nyáron friss zamatos zöldségeket, gyümölcsöket tartósítunk otthon a zord téli időszakra. Persze az egészségünknek is jót tesz, ha minél több vitamint és tápanyagot tartalmazó étel kerül elénk a téli időszakban is, azonban nem elhanyagolható szempont az sem, hogy ilyenkor a pénztárcánk is igen hálás tud lenni. Nagyon nem mindegy, hogy decemberben veszünk 125g áfonyát 899 Ft-ért vagy júniusban 250g-ot 299 Ft-ért.

Lássuk, milyen praktikákat alkalmazhatunk a közeljövőben!

1. Szárítás/Aszalás
A XXI. században szerencsére eljutottunk oda, hogy pár ezer forintért tudunk otthonra vásárolni zöldségaszaló gépet, amivel adott esetben a piacon megvásárolt sárgabarackot tudjuk előkészíteni, hogy a karácsonyi asztalnál dicsekedhessünk vele, hogy bizony a gyümölcskenyérben az aszalt gyümölcsöket magunk készítettük elő még a nyáron. Az aszalványoknál nagyon praktikus a tárolhatóság, mivel közvetlen fénytől elzárt, adott esetben csatos üvegben remekül tárolhatók a kamrában. Nálam például favorit az aszalt paradicsom fűszeresolíva olajban, amit előszeretettel készítek.

A szárítás már más tészta, ehhez leginkább a türelmünkre van szükség. Ki ne emlékezne a régi magyar filmekre, amelyekben a kalocsai paprikafűzér lóg minden parasztház tornácán? Régen bizony így volt a legegyszerűbb eltenni a zöldségeket télire . Ma inkább a sütőt ajánlom, mint a teraszt, mert egyrészt gyorsabb, másrészt biztonságosabb a végkimenetel. Ezzel a módszerrel simán készíthetünk magunknak otthonra sómentes ételízesítőt néhány sárgarépa, zeller, fehérrépa, petrezselyem kiszárításával, majd ledarálásával.

2. Fagyasztás
Talán a legkézenfekvőbb módszer, ha egyszerűen megtisztítjuk, adott esetben kimagozzuk a gyümölcsöt/zöldséget és a mélyhűtőben pihentetjük őket. Azonban itt fontos megjegyezni, hogy kizárólag az egészséges és nem sérült példányokat éri meg tárolni, ha később nem akarunk magunknak kellemetlen meglepetéseket. Gondolok itt például arra, hogy például a meggy simán lehet kukacos, annak ellenére, hogy nem látszik rajta külső sérülés, mivel egyes rovarok még a virágzás során hagyják a petéket a gyümölcsfán.
Valamint itt szeretném felhívni a kedves olvasók figyelmét, hogy élelmiszerbiztonsági okokból jobb, ha nem tároljuk egy szezonnál tovább a mélyhűtőben a gyümölcsöket, a minőségük megőrzése érdekében.

3. Befőzés
A befőzés inkább az ősz slágere, és nem is szeretnék erről sokat írni, viszont ne feledkezzünk meg olyan idénygyümölcsökről, amelyek szeptemberben már nem, vagy csak igen magas átlag fogyasztói áron lesznek elérhetők. Valljuk be jobban is esik az az eperlekvár, amit május végén főztünk 399 Ft/kg-os árú, zamatos, magyar termelői eperből, mint amit ősszel a 2990 Ft/kg-os import spanyol eperből.

+1 Tipp: Olívaolajban fagyasztás
Ez a tipp azoknak szól, akik majdnem annyira jók a fűszernövény lakáson belüli termesztésében, mint én. Csak viccelek, nálam a bazsalikomon kívül minden meghal 3 nappal azután, ahogy hazaértem vele. Télen ezért kutattam az interneten, és ezt a szuper módszert találtam, amellyel két legyet üthetünk egy csapásra, ugyanis főzéskor elegendő a fagyasztóból kikapni egy kockát, amelyben lapul pár szál rozmaring, kakukkfű vagy bazsalikom, netán egy kis fokhagyma, és már készülhet is a szuper omlett a családnak, zöldfűszeres kiadásban.

#csatlakozz!

...a programhoz!

20 perc. Ennyi elég arra, hogy megőrizd az egészségedet, ráadásul a testi-lelki harmóniához vezető úton mi is a segítségedre leszünk! Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, hogy az elsők között olvashasd legfrissebb cikkeinket, nézhesd meg mentoraink videóit. Ezekben szuper 20 perces tippeket adunk, amelyekkel a fittség és a jókedv észrevétlenül a mindennapjaid részévé válhat.

...a Facebook-csoporthoz!

Oszd meg a tapasztalataid, beszélgess szakértő mentorainkkal, legyél része egy pörgős, egymást támogató közösségnek!

...az Instagram oldalunkhoz!

Nemcsak nézni jó: az inspiráló tartalom mellett olyan gyakorlati ötletek várnak, amiket te is beilleszthetsz a hétköznapokba!