Skip to main content

Tökéletes helyett értékes karácsony

A december és az advent szerintem az év egyik legfeszítőbb időszaka, mert óriási különbség van aközött, amit ilyenkor érezni szeretnénk (vagy gondoljuk, hogy érezni kellene) és aközött, amit egyébként a valóságban megélünk. Elvben készülünk a szeretet és a béke ünnepére, miközben a munkában az év vége miatt, a magánéletben pedig a tökéletes karácsony megteremtéséért merítjük le magunkat teljesen, így mire odaérünk a fa alá, a bennünk lévő fáradtság, az önmagunk és többiekkel szemben támasztott elvárások és az összezártság kombinációjából általában feszültség és veszekedés keveredik ki, ami miatt meg önmagunkat hibáztatjuk. Erre az amúgy sem egyszerű helyzetre jön most rá a világjárvány és az ezzel járó bizonytalanság: találkozhatunk-e egyáltalán a szeretteinkkel, ha igen, akkor biztosan nem fertőzzük-e meg őket, mi lesz, ha mi kapjuk el, mi lesz az egészségüggyel, a gazdasággal stb. A rengeteg bizonytalanságból pedig sok feszültség vagy szorongás származik, ami tovább növeli a valóság és az elvárt közötti szakadékot, mivel a reklámok és hirdetések semmit nem változtak tavaly óta: mindenhonnan kiegyensúlyozott, láthatóan nagyon boldog, feszültségmentes családok néznek vissza ránk.

Örülnék, ha tudnék valami biztos receptet mondani, hogyan lehet ebben a helyzetben jól csinálni, de sajnos nem tudok. Jómagam legalább a tökéletes karácsony elvárását már elengedtem, de ettől még rengeteg munkám és feladatom maradt, ezzel a cikkel is már két napja csúszok, ami feszültté tesz. Emiatt sokszor nem úgy reagálok helyzetekre, ahogyan egyébként szoktam, advent ide vagy oda.

Nekem ebben az időszakban két dolog segít, ezeket jó szívvel ajánlom:

Az egyik, hogy minden héten kiválasztok egy számomra fontos értéket és igyekszem odafigyelni, hogy minden napomban legyen legalább egy olyan cselekedet, amit tudatosan azért csinálok, mert ezzel ezt az értéket tudom megvalósítani az életemben. Például tegnap este annak ellenére meséltem el két mesét is a lányaimnak, hogy előtte, hogy úgy mondjam nem a legtündéribb arcukat mutatták. Az volt a szerencsém, hogy a meglehetősen nagy harag miatt, amit észrevettem magamban, eszembe jutott, hogy a héten a szeretetet választottam és a dupla mesével ezt gyakorlatba tudom ültetni. Hiába, a polaritások erre is jók: amikor nagyon benne vagyunk az egyik végletben, megjelenhet az ellenpólus. (Ez persze visszafelé is igaz, már csak ezért sem lehet tökéletes a karácsony!)

A másik pedig az előbb említett figyelem képességének működtetése. Amikor ilyen húzós időszakaim vannak, akkor igyekszem minden nap reggel és este is üldögélni kicsit magamban, miközben megfigyelem, hogy éppen mi zajlik bennem. Ilyekor az egyik célom az, hogy minél több bennem történő folyamatot észrevegyek: ha valamit értelmetlennek találok az élethelyzetemben, ha valamiben nem érzem magamat elég jónak, vagy hogy ha ilyen fáradt vagyok, akkor lehet hogy vitaminhiányom van, hogy normális-e hogy így bizsereg a lábam - ez a ma reggeli gyűjtésem! :)
A másik célom pedig az, hogy bármi történjék is, ülve maradjak, amíg véget ér a gyakorlás, mert ezzel készülök arra, hogy élesben is, tudjak az értékeimre koncentrálni, ezek szerint cselekedni, bármi is van bennem.

Száz szónak is egy a vége: karácsonykor (sem) az a lényeg, hogy mit érzünk, hanem hogy a saját választott értékeink alapján cselekedjünk! Ezzel tehetjük a legtöbbet azért, hogy elég jól meg tudjuk élni a karácsonyt.

#csatlakozz!

...a programhoz!

20 perc. Ennyi elég arra, hogy megőrizd az egészségedet, ráadásul a testi-lelki harmóniához vezető úton mi is a segítségedre leszünk! Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, hogy az elsők között olvashasd legfrissebb cikkeinket, nézhesd meg mentoraink videóit. Ezekben szuper 20 perces tippeket adunk, amelyekkel a fittség és a jókedv észrevétlenül a mindennapjaid részévé válhat.

...a Facebook-csoporthoz!

Oszd meg a tapasztalataid, beszélgess szakértő mentorainkkal, legyél része egy pörgős, egymást támogató közösségnek!

...az Instagram oldalunkhoz!

Nemcsak nézni jó: az inspiráló tartalom mellett olyan gyakorlati ötletek várnak, amiket te is beilleszthetsz a hétköznapokba!