Skip to main content

Télen is szabadon

2012-t írunk. Tanácstalanul állok a kis fiókom előtt, ami a futós ruháimat rejti. Először indulok egy igazi, téli futásra.

Mínuszok, hó, lefagyott járdák, ahogy kell.

Egy thermo futónadrág és egy futós dzseki az összes technikai ruházatom. Elkezdem magamra halmozni a fiók tartalmát. Pamuttrikó, pamutpóló, pamutpulcsi. Kinézek az ablakon, és a jégvirágok láttán gyorsan magamra húzok még egy pamut pulcsit. Ez az a pillanat, amikor már a szobában szakad rólam a víz. Elegáns mozdulattal felkapom a csodás futós macskanadrágomat, dupla zoknit, kabátot, cipőt és huss ki az ajtón. Nem tudom, hogy mi sokkol jobban: a rám szakadó mínuszok, vagy az, hogy 5 perc futás után a normálméretű pulcsim tunikává nyúlik az izzadságom súlya alatt. Egy közösségi futásra igyekszem. Jó társaságban hamar telnek a kilométerek. A futás végeztével még ácsorgunk, beszélgetünk, nyújtottunk és a ronggyá izzadt ruhám kezd rám fagyni. Kiszáradt szájjal, sótól kicsapott ruhában, dideregve érek haza. Egy kád forró vízben próbálok felolvadni.

Opálos tekintettel nézek magam elé, és csak egy mondat zakatol a fejemben: „Soha többé!!!! ”

Nyári gyerek vagyok, a tél az pfúúúúj!!!

2019-et írunk. Alig várom, hogy elindulhassak futni. Tél van, - 4 fok. Szélesre tárom a szekrényt, amiben alig férnek el a futós cuccaim. Már tudom, hogy hány réteg ruhát igényel ez az időjárás. A pamutruhákat száműztem a ruhatáramból. Megtanultam az évek során, hogy a technikai ruházat elengedhetetlen kelléke a futásnak és egy-egy jó minőségű alapdarab elképesztően komfortossá tudja tenni a szabadban töltött órákat. Na, jól van, kit akarunk becsapni. :) Több futós ruhám van, mint „ember” ruhám. Ez az én függőségem.

Már tudom, hogyha a házból kilépve kicsit fázom, akkor pont jól vagyok felöltözve.

Már tudom, hogy nem ácsorgunk a hidegben és a futás végeztével minél előbb száraz ruhát kell ölteni. A nyújtást is a meleg szobában végzem el, miután „tisztába tettem” magam futás után. Az a legideálisabb, ha ajtótól ajtóig tudok futni, viszont vannak olyan események, amikor ez nem megvalósítható. Ekkor bekészítek magamnak váltó ruhát és az edzés után azonnal átöltözöm. Fontos, hogy ez nem csak a nadrág és a felsőruházat cserét jelenti, hanem mindig viszek magammal pót zoknit, cipőt és cseresapit is. Nincs rosszabb, mint visszabújni az átázott futócipőbe és egy jó meleg sapkával garantáltan megelőzhetjük a megfázást is.

Már tudom, hogy a folyadékpótlás és a frissítés ugyanolyan fontos, mint nyáron. Ha már szomjasnak érzem magam, az már régen rossz. A futás intenzitásától függően viszek magammal enni- és innivalót az útra. Itt most nem egy fél disznóra gondolok és egy termosz meleg teára. Komoly piac épül a futók etetésére és jóltartására. úgyhogy megannyi kis helyet foglaló, tápláló csemegét tudok magammal vinni egy-egy hosszabb futásra.Már tudom, hogy elképesztő kalandok várnak rám a téli erdőben. Először lépni a frissen hullott hóba, látni, ahogy egy muflon család előtted halad át az úton, mélyen magadba szívni a friss erdei levegőt, hatalmas ajándék az élettől.

Nyári gyerek vagyok, és a tél a jó barátom!

#csatlakozz!

...a programhoz!

20 perc. Ennyi elég arra, hogy megőrizd az egészségedet, ráadásul a testi-lelki harmóniához vezető úton mi is a segítségedre leszünk! Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, hogy az elsők között olvashasd legfrissebb cikkeinket, nézhesd meg mentoraink videóit. Ezekben szuper 20 perces tippeket adunk, amelyekkel a fittség és a jókedv észrevétlenül a mindennapjaid részévé válhat.

...a Facebook-csoporthoz!

Oszd meg a tapasztalataid, beszélgess szakértő mentorainkkal, legyél része egy pörgős, egymást támogató közösségnek!

...az Instagram oldalunkhoz!

Nemcsak nézni jó: az inspiráló tartalom mellett olyan gyakorlati ötletek várnak, amiket te is beilleszthetsz a hétköznapokba!