Skip to main content

Tavaszi böjt

A tavasz a keresztény kultúrában a Nagyböjt időszaka, amikor is vallási megfontolásból kevesebbet és hús mentesen étkeznek a vallásos emberek. A hitet félretéve abszolút van létjogosultsága egészség szempontból is egy restara gomb megnyomásának ilyenkor tavasszal.
A téli kicsit belassult anyagcsere felpörgetésére, önmagunk vitaminokkal való feltöltése miatt mindenképpen ajánlott beiktatni böjtöt valamilyen szinten. Nem fogyás céllal, hanem az anyagcsere illetve az egészséged felpörgetése céljából.

Mondok néhány ötletet

Időszakos böjtölés:
Én már három éve csinálom, megadott időablakban eszed az ételeidet, hagyva a szervezetednek egy sokkal hosszabb időszakot a feldolgozásra.


Húsmentes napok beiktatása:
A húst emészti meg legnehezebben a szervezetünk, nagyon leterheli a hétköznapok során. Érdemes heti 1-2 húsmentes napot beiktatni, valamint emésztés és idegrendszeri szempontból is az a legjobb, ha, amikor húst eszel azt kizárólag este teszed, max salátazöldségek kíséretében. Így jól fogsz aludni, és a fehérje is hasznosul.


Mozdulj a könnyedebb fogások és az idényzöldségek irányába! Lassan már nem a melegházi, hanem a frissen, napon érlelt zöldségek lepik el a polcokat, keress hazait, keress idényzöldséget és élvezd az ízeket!


Néhány napig hasznos lehet egy okosan és szakember által összeállított léböjt is, ha azt érzed, hogy nagyon eltávolodtál a saját egészséges önmagadtól. A szakember nem a női magazinok hasábján lakozik ;) 


Utószó

A böjt nem éhezést jelent. Viszont a társadalmunk 90%-a túl sokat eszik, érdemes csökkenteni, és megfigyelni, hogy vajon unalomból eszem, szomjas vagyok, vagy valóban szükségem van a tápanyagra? Ha irodában dolgozol, és ülsz egész nap hidd el nincs szükséged a reggeli szendvicsre, tízóraira, kávéra, ebédre és még uzsonnára is a hazaérkezős vacsi előtt. Csak őszintén ;)

#csatlakozz!

...a programhoz!

20 perc. Ennyi elég arra, hogy megőrizd az egészségedet, ráadásul a testi-lelki harmóniához vezető úton mi is a segítségedre leszünk! Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, hogy az elsők között olvashasd legfrissebb cikkeinket, nézhesd meg mentoraink videóit. Ezekben szuper 20 perces tippeket adunk, amelyekkel a fittség és a jókedv észrevétlenül a mindennapjaid részévé válhat.

...a Facebook-csoporthoz!

Oszd meg a tapasztalataid, beszélgess szakértő mentorainkkal, legyél része egy pörgős, egymást támogató közösségnek!

...az Instagram oldalunkhoz!

Nemcsak nézni jó: az inspiráló tartalom mellett olyan gyakorlati ötletek várnak, amiket te is beilleszthetsz a hétköznapokba!