Skip to main content

Társasjáték – az igazi teambuilding

Kevés jobb módot ismerek a családi élet felpezsdítéséhez, mint a társasjáték. Bármikor beválik, ha szükség van rá: hideg téli estéken, esős nyári napokon, ha nagy a ricsaj és ha unalmas csend honol, ünnepnapokon vagy csak hétköznap délután. Az igazán jókat pedig nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek is élvezik.

A játék során együtt töltött idő felbecsülhetetlen és nagyszerű módja annak, hogy például egy hosszú, nehéz nap végén ismét összerántsa a családot.

De vigyázat, bánjunk csínján az érzelmekkel, hiszen a játék hevében könnyen elszabadulhatnak az indulatok! Én 34 éves felnőttként is kiakadok, ha elvesztem a játékpénzem, vagy kiütik a bábumat...

A gyermekek fejlesztéséhez többfajta társasjáték is létezik, mi az alábbi három típust szeretjük és ajánljuk.

Amelyik játszva tanítja az embert

Van olyan kvízjáték, amelyik nemcsak a meglévő tudásra épít, hanem úgy bővíti azt, hogy a játékos észre sem veszi. Az egyik kedvencem például az, ahol a kártyalap egyik oldalán néhány érdekes adat szerepel, amit 10 másodpercig memorizálhatunk, aztán jöhetnek a kérdések. Több verzió is létezik: az egészen kicsiknek betűk, színek vagy számok, a nagyobbak számára például történelem, országok vagy állatfajok is lehet a központi téma, és ezekből már a felnőttek is számtalan új dolgot megtudhatnak. Egy ilyen játék során tanultam meg például, hogy mi Guatemala pénzneme. Rendkívül hasznos infó.

Amelyik megmozgatja a képzeleted

Például az a kreativitásra és leleményességre építő játék, ahol úgy kell körülírnod a feladványt, hogy a kártyán szereplő szavakat tilos kimondani. Izgalmas és vicces, az emlékezetes pillanatok pedig szinte mindig garantáltak. Értelemszerűen már nagyobb gyerekeknek szól, a kamaszok általában imádják, hiszen tipikusan házibulikon veszik elő. Sőt, a felnőttek körében is igen népszerű. Nekünk néhány évet még várnunk kell, hogy Emilyt is bevegyük, addig is gyakorolunk a baráti összejöveteleken.

Amelyik rádöbbent, hogy öreg vagy

Kemény cucc, de nagyon szórakoztató. A játék, ahol a figyelem, a memória és a kompromisszummentes gyorsaság számít. Vannak könnyebb és nehezebb verziók, de úgy általában korosztálytól függetlenül bárki játszhatja, engem például nemrégiben agyonvert benne a 4 éves unokaöcsém. Esélyem sem volt a friss és ropogós kis agya ellen. Persze ilyenkor minden valamirevaló felnőtt azt állítja, hogy természetesen hagyta nyerni a kisebbet.

+1, amelyiket Te találtad ki

Az igazán bátor és ötletes családok pedig kitalálhatnak saját társasjátékot is. Maga az elkészítés folyamata is egy igazán izgalmas időtöltés, a saját szabályok megalkotása és a „gyártási folyamat” pedig felejthetetlen élményt nyújt a gyerkőcöknek. Nem beszélve arról, hogy egy igazán menő családnak saját társasjátéka van.

#csatlakozz!

...a programhoz!

20 perc. Ennyi elég arra, hogy megőrizd az egészségedet, ráadásul a testi-lelki harmóniához vezető úton mi is a segítségedre leszünk! Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, hogy az elsők között olvashasd legfrissebb cikkeinket, nézhesd meg mentoraink videóit. Ezekben szuper 20 perces tippeket adunk, amelyekkel a fittség és a jókedv észrevétlenül a mindennapjaid részévé válhat.

...a Facebook-csoporthoz!

Oszd meg a tapasztalataid, beszélgess szakértő mentorainkkal, legyél része egy pörgős, egymást támogató közösségnek!

...az Instagram oldalunkhoz!

Nemcsak nézni jó: az inspiráló tartalom mellett olyan gyakorlati ötletek várnak, amiket te is beilleszthetsz a hétköznapokba!