Skip to main content

Szülők és a szabadidő? Ez az igazi luxus!

A testi-lelki harmónia egyik kulcsa, hogy mivel töltjük a szabadidőnket. Efelett pedig csakis mi rendelkezünk, így a miénk a választás hatalma. Miért pazarolnánk el?

Az idő is egy valuta: senkinek sem áll rendelkezésére belőle végtelen forrás, így, mint minden véges fizetőeszközzel, az idővel is gazdálkodni kell, vagy okosan befektetni. Elszórni, netán felesleges dolgokra pazarolni badarság. Néhány országban ma már nem pénzben mérik a jólétet, hanem időben, mert rájöttek, hogy a szabadidő nem szégyen, hanem igazi luxus. Az igazán sikeres emberek ma már nem elfoglaltak, hanem több idejük van, mint másoknak, mert megtehetik. És ezt az időt önmagukra vagy a családjukra fordíthatják. Elcsépelt mondás, de igaz: a legnagyobb ajándék, amit valakinek adhatsz, az időd. Nem csak másoknak, hanem magadnak is.

Frappáns kifejezéssel élve tehát ideje lerombolni a „nincs időm” mítoszát. Nem kell azonban időmilliomosnak lenned ahhoz, hogy ezt praktizálni tudd. Ha úgy tetszik, inkább ügyeskedni kell.

Kevés időd jut önmagadra a családod mellett? Vagy épp ellenkezőleg, úgy érzed, hogy nem töltesz velük elég időt?

A kettő valahol összefügg.

A feleségemmel minden hónapban legalább egyszer arra szánunk egy estét, hogy a gyerek nélkül legyünk. Ilyenkor lepasszoljuk Emilyt valamelyik nagyszülőhöz és elmegyünk moziba, vacsorázni, vagy csak kiülünk egy sörre a barátokkal. Már a gyerekvállalás előtt úgy döntöttünk, hogy bármilyen komolyan is vesszük majd a szülői szerepünket, sosem fogjuk elfelejteni, hogy mindeközben házastársak és halandó emberek is vagyunk. Ahhoz, hogy teljes erőbedobással tudjunk odaadó szülők lenni a „hétköznapokon”, szükségünk van a kikapcsolódásra, a közös programokra, valamint a szabadidőre. És bizony az énidőre is.

Az énidő megtalálásában pedig egymás partnerei vagyunk. Ahhoz, hogy ő el tudjon menni például tornázni, nekem apaként kell helytállnom, és éppen akkor töltök teljes értékű és hasznos időt a gyerekemmel, amikor a feleségem nincs otthon, amikor ő az énidejét éli. Amikor pedig én szeretnék megnézni egy meccset, akkor ez visszafelé is működik.

Fontos, hogy mindkét fél részéről meglegyen a nyitottság és a rugalmasság, hogy az egymás nélküli, illetve az együtt töltött idő hasznosan teljen. Ez az igazi luxus.

#csatlakozz!

...a programhoz!

20 perc. Ennyi elég arra, hogy megőrizd az egészségedet, ráadásul a testi-lelki harmóniához vezető úton mi is a segítségedre leszünk! Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, hogy az elsők között olvashasd legfrissebb cikkeinket, nézhesd meg mentoraink videóit. Ezekben szuper 20 perces tippeket adunk, amelyekkel a fittség és a jókedv észrevétlenül a mindennapjaid részévé válhat.

...a Facebook-csoporthoz!

Oszd meg a tapasztalataid, beszélgess szakértő mentorainkkal, legyél része egy pörgős, egymást támogató közösségnek!

...az Instagram oldalunkhoz!

Nemcsak nézni jó: az inspiráló tartalom mellett olyan gyakorlati ötletek várnak, amiket te is beilleszthetsz a hétköznapokba!