Skip to main content

Szökjetek el együtt Meseországba

Pszichológusok nem győzik hangsúlyozni, hogy a gyermek egészséges lelki fejlődése szempontjából mennyire fontos a mese. Nem csak tanít, fejleszti a kreativitást és bővíti a szókincset, de segít feldolgozni a nap során átélt jó és rossz dolgokat is. Nem elhanyagolható tény az sem, hogy megszeretteti a gyerekekkel az olvasás élményének izgalmait.

Fontos hát, hogy szülőként mindennap találj arra időt, hogy mesét mondj a gyerekednek.

Ez többféleképpen történhet: ágyban fekve, takaró alá bújva apa hangosan felolvas, esetleg anya fejből mesél egy történetet, de még viccesebb, ha a szülők a gyerekkel együtt közösen építik fel a mesét. Ilyenkor bele lehet csempészni az aznapi izgalmas vagy érdekes eseményeket is, így téve könnyebbé az elalvást és az álmokat. De lényegében mindegy is, hogy mi történik, a legfontosabb a közös élmény és a mesevilág játszi felépítése, amiben te is fontos szerepet kapsz.

Egyetlen szabály létezik csupán: a meseolvasást nem váltja ki a mesenézés.

Ha a gyermek ugyanis képernyőn nézi a történetet, akkor már egy kész dolgot kap. Egy részletesen kidolgozott világot, ahol a színek, a mozgások, a hangok mind-mind előre meghatározottak és semmi sincs a képzeletre bízva. A meseolvasás egyik előnye pedig éppen az, hogy minden, amit ott történik, az a gyermek fejében is lezajlik. Felépül egy különleges világ, ami a gyermek saját képzeletével és törvényeivel társul. Ott valóban bármi megtörténhet és mégis minden úgy történik, ahogyan azt ő szeretné.

Vegyük például a gonosz szereplőt. Legyen mondjuk egy sárkány. A tévében látott történet egy felnőtt által elképzelt és megvalósított lényt ábrázol. Valószínűleg egy olyan ember képzeletének szüleménye, aki – bár kreatív – több évtizednyi tapasztalattal és maníros tudással rendelkezik. A felnőttek világa pedig úgy tudom, egy kicsit valóságosabb, félelmetesebb és kegyetlenebb, mint a gyermekeké. Viszont, ha egy gyerkőc élőbeszédben hallja a sárkány szót, onnantól kezdve az a lény pont úgy fog kinézni, ahogyan azt ő szeretné. Éppen annyira lesz csak félelmetes, amennyire ő akarja.

A meseolvasás egy sokkal bensőségesebb és szubjektívebb élmény.

Ha pedig szülőként időt szánsz erre, esetleg közösen találjátok ki a meséket, akkor ő be fog engedni téged is a világába, ennél jobban pedig kevés dolog fűzi szorosabbá a köztetek lévő kapcsolatot.

#csatlakozz!

...a programhoz!

20 perc. Ennyi elég arra, hogy megőrizd az egészségedet, ráadásul a testi-lelki harmóniához vezető úton mi is a segítségedre leszünk! Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, hogy az elsők között olvashasd legfrissebb cikkeinket, nézhesd meg mentoraink videóit. Ezekben szuper 20 perces tippeket adunk, amelyekkel a fittség és a jókedv észrevétlenül a mindennapjaid részévé válhat.

...a Facebook-csoporthoz!

Oszd meg a tapasztalataid, beszélgess szakértő mentorainkkal, legyél része egy pörgős, egymást támogató közösségnek!

...az Instagram oldalunkhoz!

Nemcsak nézni jó: az inspiráló tartalom mellett olyan gyakorlati ötletek várnak, amiket te is beilleszthetsz a hétköznapokba!