Skip to main content

Történetem az önelfogadásról 1.

Az önszeretet egy olyan téma, amivel nap mint nap szembesülünk.
Elmesélem nektek, hogy Én milyen stációkon mentem keresztül, hogy egyenesbe kerüljek önmagammal.


Szembesülés

Kissé görnyedt és tökéletesen zárt testtartással ülök az ágy szélén. Csak a TV fénye világítja be a szobát. Valamiért oldalra pillantok, és a hálóban magasodó tükrösszekrényben megpillantok egy alakot. Kísértetiesen hasonlít rám. Felállok, és közelebb lépek Önmagamhoz. Egy fakó tekintetű, fáradt arc néz vissza rám. Végigpásztázom magamat tetőtől talpig. Nem tetszik, amit látok. Elhagytam magam. Hova tűntem? Dühös vagyok és csalódott. Haragszom magamra! Érzem, hogy ha valamikor, akkor most van itt az ideje, hogy változtassak! Miután felocsúdok ebből az állapotból, felhívom a legjobb barátnőmet, aki örömmel támogat a megújulásomban.

Útravalónak, ha itt tartasz:
Nem kell minden nehézségen egyedül túljutnod. Kérj segítséget a családodtól, barátoktól vagy valakitől, aki közel áll hozzád.

Megbocsátás

Már megvan az irány. Tudom, hogy vissza akarom szerezni a régi fényemet és azt az Évit, aki jól érezte magát a bőrében. Változnék, változtatnék, de megbocsátás nélkül, röghöz köt az önvád. Hogy engedhettem el így magam? Bántom magam. Olyan csúnyán beszélek önmagamról, hogy ha más tenné, biztosan halálosan megsértődnék. Ez így nem visz előre, és csak úgy tudok elindulni az utamon, ha megbocsájtok, és kibékülök magammal.

Útravalónak, ha itt tartasz:
Bocsáss meg magadnak! A múlton már nem tudsz változtatni, de a jövőd sorsa a kezedben van! Élj vele!

Kelj fel és járj!

Leszegett fejjel, fújtatva rakom egyik lábam a másik után. Tudom, hogy nem én vagyok a legszebb látvány a futókörön, de csak az lebeg a szemem előtt, hogy: „Na még egy kör!”
Fejem piros, mint a féklámpa, tüdőm kegyelemért könyörög, de nem állok meg. Nem állhatok meg! Régóta először érzem, hogy ÉLEK. A komfortzónámat még akkor elhagytam, amikor az első futólépéseket megtettem a kiserdőben. Egy gazellatestű „fittmami" köröz le már vagy ötödjére, ami borzalmasan frusztrál. Megállok. Végignézek az izzadságtól már földig nyúlt pamut szerkómon. Egyszerre tudnék sírni és nevetni. Képzeletben leosztok magamnak egy csicskalángost, és irányba rakom a kis testemet.
„Fittmami test kell?! Akkor arra lehet tovább futni, csókolom! Azt a „bádit" sem a fecskék hordták össze!” – osztom ki magamat.

Útravalónak, ha itt tartasz:
Ne hasonlítgasd magad másokhoz! Mindenkinek megvan a saját ritmusa, a saját útja és a saját célja. Magadra fókuszálj!

Megerősítés

A fürdőszobamérlegünk lelkét még a terhességem alatt kitapostam. Csórikám hatalmasakat nyögött a súlyom alatt, én pedig a számok láttán, amiket kegyetlen őszinteséggel tolt az arcomba. Gondolkoztam rajta, hogy életet lehelek bele, ha a fogyás útjára lépek, de úgy voltam vele, hogy csak felesleges stressz lenne szembesülni azzal, ha mondjuk megáll a súlyvesztés, vagy netalántán egy picit visszaszedek. Így maradt a tükör, és a ruhakupac, amit kifogytam. Néha csak álltam fehérneműben a hálószobai tükrösszekrény előtt, és vigyorogtam, mint a tejbetök. Olyan jó volt látni, hogy haladok az utamon, és van értelme a befektetett munkának.

Útravalónak, ha itt tartasz:
Bátran állj a tükör elé! Lásd meg a változást! Legyél büszke minden elért sikeredre!

Gondoskodás

Futok a Margitszigeten. Messziről kiszúrom magam előtt, hogy egy túlsúllyal küzdő nőtársam felé közelítek. Most én vagyok a fittmami, akinek lyukat fog égetni a hátába a frusztrált tekintet. Lassítok. Feltódul minden emlék. Látom magamat benne. Ha tudná, hogy mennyire felnézek rá, mennyire tisztelem és mennyire tudom, hogy mit érez. Legszívesebben átölelném, és elmondanám neki, hogy legyen türelmes és kitartó. De mégsem ölelgethetek idegeneket. :D Mellé érve biccentek, rámosolygok és csak annyit mondok:
„Fantasztikus vagy! Csak így tovább!” Egy pillanat alatt történik mindez, de tudom, hogy ő tudja, hogy én tudom, hogy ő tudja. :D

Útravalónak, ha itt tartasz:
Vedd körbe magad olyan emberekkel, akik őszintén szeretnek és bátorítanak! Ha legközelebb dübörögnek benned a pozitív energiák, akkor készíts egy listát azokról a dolgokról, amiket szeretsz magadban és vedd elő, amikor elbizonytalanodsz.

Szóval én most itt tartok.
DE! Korántsem dőlhetek hátra, hiszen önmagamhoz fűződő kapcsolatomon életem végéig dolgoznom kell! Olyan ez, mint egy párkapcsolat, ami attól működik, hogy ápoljuk, figyelünk rá, és éberek maradunk a rezdüléseire.

#csatlakozz!

...a programhoz!

20 perc. Ennyi elég arra, hogy megőrizd az egészségedet, ráadásul a testi-lelki harmóniához vezető úton mi is a segítségedre leszünk! Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, hogy az elsők között olvashasd legfrissebb cikkeinket, nézhesd meg mentoraink videóit. Ezekben szuper 20 perces tippeket adunk, amelyekkel a fittség és a jókedv észrevétlenül a mindennapjaid részévé válhat.

...a Facebook-csoporthoz!

Oszd meg a tapasztalataid, beszélgess szakértő mentorainkkal, legyél része egy pörgős, egymást támogató közösségnek!

...az Instagram oldalunkhoz!

Nemcsak nézni jó: az inspiráló tartalom mellett olyan gyakorlati ötletek várnak, amiket te is beilleszthetsz a hétköznapokba!