Skip to main content

Súlyokkal a súly ellen

Hat évvel ezelőtt több nagy változás is történt az életemben: elsősorban megismerkedtem a feleségemmel, másodsorban meglehetősen komoly egészségügyi problémákat diagnosztizáltak nálam (egyik nem következménye a másiknak :)). Mindkettő kellő lökést adott ahhoz, hogy elkezdjek tudatosan étkezni és aktívan sportolni. A szakirodalmak, diéták, edzéstervek sokasága miatt komoly fejtörést okozott, mire megtaláltam a számomra ideális kombinációt. A mérleg nyelve szépen lassan elkezdett visszakúszni 100 kg alá, majd egy különösen kemény, 10 hetes diétát és edzéstervet követően 86 kg-ot mutatott. Sikerült!

Csodák helyett: Tudatosság. Kitartás. Türelem.

Nem hiszek a „csodadiétákban”, a különféle „csodaszerekben”, a titkos edzésmódszerekben pedig végképp nem. A tartós fogyáshoz egyrészt kalóriadeficit, másrészt minőségi tápanyagforrások szükségesek. Hogy mik ezek? Teljes kiőrlésű, magas rosttartalmú termékek, zöldségek, fehér hús, hal és némi vörös hús, kis mennyiségben gyümölcsök, olajos magvak. Mérsékelni kell a zsírok bevitelét is (nem nullára redukálni!), mivel ezeknek a legmagasabb a kalóriatartalmuk: 9 kcal egy grammban (a szénhidrát és fehérje 4-4 kcal grammonként). Felejtsük el a finomított, feldolgozott élelmiszereket: a fehér lisztet, cukrot, az alacsony hústartalmú felvágottakat, a bő olajban sült rántott ételeket. A gyors felszívódású szénhidrátokat (például a cukrot) pedig tartogassuk egy-egy kemény edzés utánra, ott van a helyük, más időpontban csak a zsírraktárakat növelik (természetesen edzés után is csak mértékkel fogyasszuk ezeket).

Ha megvan a megfelelő diétánk, már „csak” két dologra van szükségünk (a kitartáson és a türelmen kívül): megfelelő folyadékbevitelre és testmozgásra. Sokaknak a folyadékbevitel komoly problémát okoz: egyszerűen nem tudnak, vagy elfelejtenek elegendő folyadékot fogyasztani. Nekem az a módszer vált be, hogy egy shakert megtöltöttem vízzel (kb. 7 dl) és délig megittam két adagot, majd délután még kettőt. A napi folyadékbevitel így máris 2,8 liternél jár!

Diéta alatt az izomveszteség minimalizálása érdekében izomstimulációra is szükségünk van. Erre az egyik legjobb módszer a súlyzós edzés. Bizony hölgyek, számotokra is! Nem kell félni, hogy túl izmosak lesztek tőle! A nőknek anatómiailag sokkal nehezebben és lassabban fejlődik az izomzatuk.

A súlyzós edzés hasznos, mert:

• jelentős izomstimulációt biztosít,
• az inzulinérzékenységet növeli (ez inzulinrezisztenciában szenvedők számára különösen fontos tényező, de mindenki számára kedvező hatású),
• fejlődik, nő az izomzat = ez több energiafelhasználást jelent, ami ismét csak a kívánt célt, a fogyást segíti elő.

Mit és hogyan?

Mielőtt elkezdtek mozogni, kérjétek ki edző tanácsát, hogy elsajátíthassátok a megfelelő mozgásformákat, módszereket, különben könnyen lesérülhettek. Minden sportnak megvan a maga technikája; ezek ismerete nélkül többet árthatunk magunknak, mint amennyi hasznot remélünk. És mielőtt elfelejteném a legfontosabbat: amennyiben megtaláljuk a számunkra legszimpatikusabb mozgásformát, sorra jönnek majd a sikerélmények és előbb vagy utóbb azt vesszük észre: nem nyűg a mozgás, nem nyűg a diéta, természetessé válik az, ami korábban plusz energiákat követelt.

Még egy nagyon fontos jó tanács, amit kislányomnak már édesanyja pocakjában is sokszor elmondtam:

„Jegyezd meg kislányom: a fiúk rosszak, a guggolás jó!”

Mozgásra fel!

#csatlakozz!

...a programhoz!

20 perc. Ennyi elég arra, hogy megőrizd az egészségedet, ráadásul a testi-lelki harmóniához vezető úton mi is a segítségedre leszünk! Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, hogy az elsők között olvashasd legfrissebb cikkeinket, nézhesd meg mentoraink videóit. Ezekben szuper 20 perces tippeket adunk, amelyekkel a fittség és a jókedv észrevétlenül a mindennapjaid részévé válhat.

...a Facebook-csoporthoz!

Oszd meg a tapasztalataid, beszélgess szakértő mentorainkkal, legyél része egy pörgős, egymást támogató közösségnek!

...az Instagram oldalunkhoz!

Nemcsak nézni jó: az inspiráló tartalom mellett olyan gyakorlati ötletek várnak, amiket te is beilleszthetsz a hétköznapokba!