Skip to main content

SPARTAN Race – próbára tesz testileg és lelkileg is!

Az egyik csapattársam egy ideje már pedzegeti, hogy ki kellene próbálnom, így utánanéztem, milyen versenyszámok közül lehet választani és jól kikérdeztem a gyakorló spartanos „kollégáimat”, ők hogyan csöppentek bele ebbe a világba és mi motiválja őket, hogy időről időre rajthoz álljanak.

Először lássuk a versenytípusokat:

SPARTAN SPRINT – AZ ELSŐBÁLOZÓK VERSENYSZÁMA

Ez a legrövidebb táv, amely tökéletes választás lehet azok számára, akik először kóstolnak bele a SPARTAN világába. A verseny egyik fő jellemzője a mi régiónkban, hogy a pontos táv, a szintemelkedő és az akadályok száma csak a célba éréskor derül ki. Igen, bizony, csak a célnál! Az indulók nem tudják előre, hogy mi vár rájuk. Ennek tudatában már érthető lesz, miért írom azt, hogy a Sprint távja 5+ km, és maximum 20 akadály várja a rajthoz állókat.

SPARTAN SUPER – PRÓBÁRA TESZI AZ ELSZÁNTSÁGODAT!

A Sprint után a következő lépcső a Super, ami egy középtávnak felel meg. Nagyobb táv, meredekebb emelkedők és még több akadály. Számszerűsítve: 10+ km és 20+ akadály. Ehhez a versenyszámhoz már célszerű speciálisan is készülni hegyi futásokkal és a funkcionális edzésekkel.

SPARTAN BEAST – A SPÁRTAI SZÖRNYETEG

Ha arra készülsz, hogy a szörnyeteg szeme közé nézel, akkor tudnod kell, hogy nehéz fába vágod a fejszédet. Nem elég a fizikai felkészültség, hanem fejben is topon kell lenni. 20+ km a versenyszám távja, 25 + akadállyal megfűszerezve.

SPARTAN TRIFECTA – BELÉPÉS A TÖRZSBE

Ha egy napári éven belül teljesíted mindhárom SPARTAN távot (Sprint, Super és Beast), akkor bebocsátást nyersz a TRIFECTA törzsbe, és egy különleges éremmel leszel gazdagabb.

SPARTAN ULTRA – A TÚLÉLŐK VIADALA

Már a Beast is hatalmas kihívás, és akkor azt szorozd meg kettővel. Az elég beszédes, hogy csak ennél a versenyszámnál van szintidő. 50+ km és 50+ akadály várja a kellően elszánt és maximálisan felszült spartanokat. Itt már nem babra megy a játék!

SPARTAN KIDS – FUTÁS! UGRÁS! MÁSZÁS! SÁÁÁÁR!

A SPARTAN szervezői a gyerekekre is gondoltak, és speciálisan, a képességeiknek megfelelő akadálypályával várják a lurkókat. Minőségi programlehetőség, ahol a család apraja-nagyja próbára teheti magát. A pályák úgy vannak kialakítva, hogy a gyerekek maradandó élménnyel gazdagodjanak, miután teljesítették a versenyszámukat. Igazi kaland és élmény vár a gyerekekre.

OVIS kategória (4-6 év): kb. 750 m-es táv, kb. 10 akadály. A szülők a gyermekük mellett futhatnak.

SULIS kategória (6-8 év): a távolság legalább 750-1500 méter minimum 15 akadállyal, a szülők nem kísérhetik a gyerekeket.

JUNIOR kategória (9-10 év): a távolság 1500 méter minimum 15 akadállyal, a szülők nem kísérhetik a gyerekeket.

OLDER KIDS kategória (11- 14 év): a távolság legalább 2500 méter minimum 15 akadállyal, a szülők nem kísérhetik a gyerekeket.

A fotót készítette: JakabA – Challenge / SPARTAN Hungary

A fotót készítette: JakabA – Challenge / SPARTAN Hungary

Minden alkalommal, amikor a csapattársaim élménybeszámolóját hallgatom egy-egy SPARTAN-os hétvégéről, megfogalmazódik bennem a kérdés, hogy vajon mi mozgatja, vonzza őket ebben a nem mindennapi kihívásban.

Dóri, aki a CoffeeRUN csapat egyik fő spartanosa, nagyon keményen nyomja ezt a sportot. Többször állt már dobogón, és eddig két VB-n is rajthoz állt. Jelenleg a június végén megrendezésre kerülő EB-re készül, amelynek Olaszország ad majd otthont. Élvonalbeli versenyzőként így látja ezt a sportágat:

„Nagyon jó sportnak tartom, mert komplex! Nemcsak jó terepfutónak kell lenni, hanem az akadályokat is teljesíteni kell, amihez maximális figyelem, ügyesség és erő szükséges. A futásnál használt izmok mellett más izomcsoportok is aktívan kiveszik a részüket. Fontos, hogy a SPARTAN alapja a terepfutás, de ez önmagában nem elég. Speciális felkészülést és koncentrációt igénylő akadályokkal kell megküzdeni a verseny során. Pont ez adja a SPARTAN szépségét. Az átlagemberek körében szerintem azért népszerű, mert ki tudnak zökkenni a mindennapok szürkeségéből; pl. egy informatikus a verseny idejére egy másik ember lehet, egy igazi harcos, aki a természettel és az akadályokkal, és önmagával küzd, és csakis magára számíthat. És valljuk be, ki ne szeretne harcossá válni, ha csak egy kis időre is!? Majd büszkén tartozni egy olyan közösséghez, akik szintén végigmentek a 'harcmezőn" és megnyerték a csatát!”

Hajni Macikávéra szokott járni a férjével, Flórival. Mindketten járnak SPARTAN versenyekre. Számára egy-egy teljesítés amolyan adrenalinfröccsös-endorfinos szívrobbanás. Hajni világ életében sportolt, de a futás annyira nem vonzotta, sőt. Inkább a dinamikus, de mégis statikus sportok, különösen a harcművészetek állnak közel hozzá. Amikor meglátta a SPARTAN-t egy neten felgördülő versenykiírásban, úgy érezte, hogy megérkezett. A belső tűz, a kihívás, a keménység hajtotta. A futás, amolyan csomagajánlattal járó tétel volt számára. Pont azt kapta az egésztől, amit várt: küzdelem testben és mentálisan is. Az első versenyére az edzőjével és annak párjával ment el, azóta a férje és a gyermekei is beszippantódtak. Büszkeséggel tölti el egy-egy verseny teljesítése, hogy egy harcos közösséghez tartozhat.

Ha kedvet kaptatok és szeretnétek kipróbálni a SPARTAN-t, akkor a terepfutás részére simán fel tudtok készülni a CoffeeRUN közösségi futásain. A jó és lelkiismeretes felkészülés már fél siker. Ha magabiztosan, megfelelő edzettséggel álltok rajthoz, akkor sokkal könnyebben meg tudjátok ugrani mentális akadályokat is!

#csatlakozz!

...a programhoz!

20 perc. Ennyi elég arra, hogy megőrizd az egészségedet, ráadásul a testi-lelki harmóniához vezető úton mi is a segítségedre leszünk! Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, hogy az elsők között olvashasd legfrissebb cikkeinket, nézhesd meg mentoraink videóit. Ezekben szuper 20 perces tippeket adunk, amelyekkel a fittség és a jókedv észrevétlenül a mindennapjaid részévé válhat.

...a Facebook-csoporthoz!

Oszd meg a tapasztalataid, beszélgess szakértő mentorainkkal, legyél része egy pörgős, egymást támogató közösségnek!

...az Instagram oldalunkhoz!

Nemcsak nézni jó: az inspiráló tartalom mellett olyan gyakorlati ötletek várnak, amiket te is beilleszthetsz a hétköznapokba!