Skip to main content

Sajátidőm és a rituálék

Ugyan a szabadidőm nagy részét igyekszem aktívan, lehetőleg a természetben tölteni, de nagyon hiszek a passzív sajátidőmben is! Na de mi is ez valójában? Hát az a 20 perc, amikor ellazulsz, amikor kicsit nem a nyüzsgésé a főszerep, hanem inkább a befelé fordulásé. Nem kell persze rögtön jóginak képzelnetek (bár az is elég menő), bőven elég egy kis olvasás, nyugodt séta, aktív zenehallgatás (azaz, amikor tényleg a ZENÉT hallgatod és nem csak háttérként szól), hogy kicsit el tudjak szakadni a napi gondolatoktól.

Szerintem tök sokat segít, ha az ember kialakít apró rituálékat.

Nem kell nagy dolgokra gondolni, a lefekvés előtti telefonnyomkodás-mentes óra bevezetése és ilyenkor egy könyv olvasása csodákat tesz az ember elméjével. Megfigyeltem már, hogy nekem az is jól működik, ha egy-egy hajtósabb időszak előtt és után tudatosan beleerőltetek a napi rutinba valami olyat, ami tényleg ellazít, hogy amikor nagyon ott kell lenni a feladatokban, akkor a maximumot tudjam kihozni magamból.

Tavaly télen elindultam egyedül egy hátizsákkal Patagóniába, ami azért a sajátidőm elég extrém kiterjesztése, ezt beismerem. :) Amellett, hogy nagyon nagy tapasztalat volt két hétig kettesben lennem saját magammal (direkt írom így, mert kb. tényleg így éreztem), az útnak köszönhetően szerváltam magamnak egy nagyon kellemes és igazából bármikor bevethető kis rituálét is. Ez nem más, mint a mate tea élvezete, amit az argentinok gyakorlatilag nonstop nyomatnak és egész napos tevékenységük. A matézéshez kell egy speckó edény és egy szívószálra emlékeztető fémcucc, na meg mate tea, szerencsére ezeket már mind lehet itthon is rendelni. A lényeg, hogy én a reggeli rutinomba beépítettem a mate teázást. A mate bögrét meg kell tölteni, meghatározott módon előkészíteni, felönteni egy kis vízzel, várni, még több vízzel felönteni, szürcsölni, pótolni a vizet, megint várni kicsit... szóval ahogy láthatjátok, ez nem egy gyors espresso bedobása, hanem egy olyan dolog, amit csinálni kell. És pont ez a jó benne, kb. 20 perc passzív tevékenykedés, ami egyszerre engedi, hogy közben kicsit rákészüljek a napra fejben, és dob fel szép lassan, mivel a mate tea elég hatásos élénkítő. Ez a kis szokásom szerintem jó példa arra, hogy mennyire apró és egyszerű rituálék is tudnak abban segíteni, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben!

#csatlakozz!

...a programhoz!

20 perc. Ennyi elég arra, hogy megőrizd az egészségedet, ráadásul a testi-lelki harmóniához vezető úton mi is a segítségedre leszünk! Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, hogy az elsők között olvashasd legfrissebb cikkeinket, nézhesd meg mentoraink videóit. Ezekben szuper 20 perces tippeket adunk, amelyekkel a fittség és a jókedv észrevétlenül a mindennapjaid részévé válhat.

...a Facebook-csoporthoz!

Oszd meg a tapasztalataid, beszélgess szakértő mentorainkkal, legyél része egy pörgős, egymást támogató közösségnek!

...az Instagram oldalunkhoz!

Nemcsak nézni jó: az inspiráló tartalom mellett olyan gyakorlati ötletek várnak, amiket te is beilleszthetsz a hétköznapokba!