Skip to main content

Őrizd meg az egészséged tanulással!

Nagypapám elég komolyan vette a tudásátadás kérdéskörét, így miután elkezdtem iskolába járni, minden szerdán este 6-kor jelentkeznem kellett a dolgozószobájában, hogy egy órán keresztül olyan könnyed témákról beszélgessünk, mint tudás, tanulás, társadalmi felelősségvállalás, vallás és hazafiasság, majd a végén levezetésképpen sakkoztunk. Az egyik ilyen beszélgetés alkalmával mondta – és ez onnantól kezdve egy visszatérő motívum lett –, hogy “annyit kell tanulni, amennyit csak lehet, mert a tudás az egyetlen, amit nem vehet el senki”.

Ott akkor nagyon megragadt bennem ez a mondat, és onnantól kezdve – valamikor tudatosan, valamikor inkább ösztönösből – igyekeztem mindig keresni azt, hogy miből lehet tanulni valami újat.

A másik nagy inspiráció számomra a Németországban élő keresztanyámék voltak, akiknél a wc-ben is Harvard Business Review volt. Így gimisként, míg mások videojátékoztak vagy filmeket töltöttek le, nekem mindig volt lehetőségem a világban éppen fontos dolgokról olvasni és bővíteni ismereteimet.
Valószínűleg ezeknek köszönhetem, hogy olyan dolgokkal foglalkozhattam és foglalkozhatok, amikkel itthon rajtam kívül még elég kevesen. Ilyen volt a mindfulness elterjesztése az üzleti világban, aminek segítségével én lettem az első olyan magyar orvos, aki Amerikában szakvizsgázott életmódorvostanból.
Nagypapám bölcsessége egyre fontosabbá válik a világban, mert a tanulás az egyetlen olyan eszköz, amivel fel tudunk készülni az egyre gyorsabban és egyre kiszámíthatatlanabbul változó világra. Mi magyarok pedig egy felmérés szerint az egyik legrosszabbak vagyunk abban, hogy a kötelező oktatás végeztével rávegyük magunkat további tanulásra önfejlesztés céljából.

Pedig a tanulás nemcsak abban segít nekünk, hogy megtalálhassuk azt a szakmát, témát vagy munkakört, amivel tényleg szeretnénk foglalkozni vagy tényleg nagy szüksége van rá a világnak, hanem egy nagyon fontos, az életminőségünket ugyancsak messzemenően befolyásoló veszélytől is megóvhat minket: az elbutulástól.

A demenciával – öreg kori elbutulással – járó kórképek, mint amilyen például az Alzheimer is, kezelésére mindezidáig még egy gyógyszer sem bizonyult sikeresnek. Marad hát a megelőzés, amelynek az egyik legjobb módszere, ha használjuk az agyunkat, például tanulásra.

Ami szerintem nagyon fontos, hogy muszáj taktikusnak lenni, különben az élet elsodor minket és a tanulásra szánt időnket is. Én direkt bele szoktam írni a naptáramba – mint egy megbeszélést –, hogy napi egy órát tanulok és erre úgy vigyázok, mintha tényleg találkoznom kéne valakivel. De már az is nagyon szuper, ha csak heti egyszer foglalkozol valami újjal. Sőt, mi most kezdünk rájönni a feleségemmel, hogy egy mindkettőnket érdeklő kurzus milyen remek közös esti program lehet.
Ezek között biztos találsz olyan kurzust, ami érdekel:

www.webuni.hu
www.edx.org
www.coursera.org
www.udemy.com

#csatlakozz!

...a programhoz!

20 perc. Ennyi elég arra, hogy megőrizd az egészségedet, ráadásul a testi-lelki harmóniához vezető úton mi is a segítségedre leszünk! Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, hogy az elsők között olvashasd legfrissebb cikkeinket, nézhesd meg mentoraink videóit. Ezekben szuper 20 perces tippeket adunk, amelyekkel a fittség és a jókedv észrevétlenül a mindennapjaid részévé válhat.

...a Facebook-csoporthoz!

Oszd meg a tapasztalataid, beszélgess szakértő mentorainkkal, legyél része egy pörgős, egymást támogató közösségnek!

...az Instagram oldalunkhoz!

Nemcsak nézni jó: az inspiráló tartalom mellett olyan gyakorlati ötletek várnak, amiket te is beilleszthetsz a hétköznapokba!