Skip to main content

Nagyvadas találkozások

Szeptemberben volt szerencsém részt venni egy szarvasbőgésen, ahol a szakvezető a hazai vadállományról is mesélt nekünk. Amikor felsorolta a Magyarországon élő öt nagyvadat, jót mosolyogtam magamban. Mindannyiukkal találkoztam már futás közben és mind az öthöz kötődik is egy-egy maradandó élményem.

Gímszarvas

Az első gímszarvas találkozásom egy futóversenyhez köthető. Milyen meglepő. 😀
Gyanútlanul rugóztam felfelé egy nyiladékon, amikor a semmiből elém ugrott egy gímszarvas bika, majd a következő pillanatban már el is tűnt az erdő sűrűjében.
Én meg csak álltam leforrázva, majd kiugrott a szívem a helyéről és meg mernék rá esküdni, hogy megdöntöttem a lélegzet-visszatartás Guinness rekordját. A kezdeti ijedtséget felváltotta valami mélyről jövő boldogság. Magával ragadott az ősi erő és az az energia, ami ebből a többszáz kilós, méltóságteljes vadból áradt.
Ha becsukom a szemem, még a mai napig magam előtt látom azt a hatalmas testet és a koronaékszerként viselt ágas-bogas agancsát. Hallom, ahogy kifújta a levegőt. Érzem azt a semmivel össze nem hasonlítható vadszagot, amit magából árasztott.
Kellett egy kis idő, mire újrarendeztem a soraimat, hogy folytatni tudjam az utamat. Innentől persze csak erről tudtam beszélni mindenkivel.

Ti tudtátok, hogy…?
- A hímet bikának, a nőstény állatot tehénnek, ellés előtt ünőnek, kicsinyét borjúnak hívják.
- Agancsot csak a bikák viselnek, amit minden tél végén elhullajtanak, majd tavasszal újranövesztik fejdíszüket, ami akár 8-10 kilogrammosra is megnőhet.
 - Szaporodási időszaka, a jellegzetes szarvasbőgés szeptemberben kezdődik. A bikák ilyenkor hangos bőgésükkel csalogatják magukhoz a teheneket, és ijesztik el vetélytársaikat, akikkel gyakran össze is csapnak.
 - A bikák egyedül vagy kis csapatokban, a tehenek kis családi kötelékekben élnek.

Dámszarvas

Ez a történet kevésbé romantikusan indul, mint az előző. Konkrétan a Budakeszi Vadasparkban láttam először dámot. Nagyon tetszett a kis rozsdabarna, fehér pettyes nyári outfitje. És akkor következzen a romantika: a budakeszi erdőben van egy olyan erdőrész, ahol napszaktól függetlenül mindig találkozom vadakkal. Pont arra futottam, amikor egy dám banda csörtetett át előttem. Mindig megmosolyogtat, amikor a kis fehér ugráló popójukat látom. Egyszer csak megpillantottam a sok kis pettyes között egy hófehér dámot. Olyan volt, mint egy jelenés. Megállt, rám nézett, tekintetünk összefonódott és lobogó hajjal elkezdtünk egymás felé futni a naplementében. Ja, nem. 😅 Én megálltam, ő továbbszökdelt a cimboráival. Hosszan néztem utánuk és irtó szerencsésnek éreztem magam, hogy láthattam egy albínó szarvast. Nem tartott sokáig az örömöm, mert rövid úton kiderült, hogy nem albínó, hanem ez a dámok egyik színváltozata. Mondjuk ritkának tényleg ritka, és nekem ennyi elég is. Hatalmas élmény volt.

Ti tudtátok, hogy ….?
 - Akárcsak a gímszarvasoknál, a hímeket bikának, a nőstényeket tehénnek, a kicsinyeket borjúnak hívják.
 - A bikák minden évben agancsot növesztenek, aminek a felső része lapátszerűen kiszélesedik.
 - Szaporodási időszakuk októberben kezdődik, amit a bikák által kiadott jellegzetes, horkoláshoz hasonló hangról „barcogásnak” hív a szaknyelv.
 - A 4-5 kg súlyú borjak május-júniusban jönnek világra, majd két hónapig, fogazatuk teljes kifejlődéséig kizárólag anyatejjel táplálkoznak.
 - A felnőtt egyedek a táplálék összetétele tekintetében a legigénytelenebb hazai szarvasfélékhez tartoznak: legszívesebben erdei fák és cserjék lombját, rügyeit és hajtásait, egyszikű és kétszikű növények leveleit, szárait és virágait fogyasztják.

Őz

Gyerekként találkoztam először őzikével, a Bambi című meseregény borítóján. A kis őzbakgida viszontagságos életéről készült olvasmány nem tartozott a kedvenceim közé, mert mindig elszorult a szívem az anyukája halála miatt. De az igazi trauma csak később ért. A regényben feltűnő apafigura ugyanis egy szarvasbika, ami ugye nem lehetséges. Én nem tudom, hogy mit kevert a kávéjába a mű szerzője, amikor a könyvet írta, de itt eléggé összekeverte a szezont a fazonnal. Az őz őz, a szarvas szarvas. Szóval, ha túl vagytok azon, hogy kíméletesen beadagoltátok a gyermekeiteknek, hogy nem a Mikulás tömködi a csizmákba a csomagokat és a nyuszi nem tojik tojásokat, akkor a következő leleplezés az őz kontra szarvas legyen szerintem. Jó, ha időben tisztázva van ez az „elírás” és nem járnak úgy, mint túlbuzgó Évike, aki majd kiesett a padból, hogy elmondhassa a tanítónéninek, hogy az őzike apukája a szarvas. Még mindig előttem van, ahogy Erzsike néni a térdét csapkodva nevet.

Ti tudtátok, hogy ….?
 - Magyarországon az egyik legelterjedtebb nagyvad az őz.
 - Jó alkalmazkodóképességének köszönhetően a vaddisznóhoz hasonlóan sűrűn előfordulnak lakott területek közelében.
 - Életterük viszonylag kicsi és csak néhány kilométeres körzetben mozognak.
 - A hímeket baknak nevezik, és évente ugyanúgy agancsot növesztenek, mint a többi szarvasféle.
 - Párzási időszaka májustól nyár végéig tart. Ilyenkor a bakok sokszor kerülnek a közutak közelébe, ahogy semmi másra nem figyelve követik a sutákat, azaz a nőstény őzeket.
 - A gidák május-június fordulóján, egy kg-os súllyal jönnek világra. Életük első heteiben még nem követik anyjukat, hanem rejtőszínükben bízva, az alomban meglapulva várják a táplálkozó suta visszatértét. Sajnos ebben az időszakban sok fiatal állat esik a jó szándékú, de tudatlan kirándulók áldozatává, akik legtöbbször elengedett kutyájuk segítségével rátalálnak a gidára, és meg akarják menteni a látszólag „árva” jószágot. Fontos ezért, hogy az erdőben mindenki pórázon sétáltassa a kutyáját. Ha mégis egyedül lévő őzgidát találnátok, semmiképpen ne fogjátok meg, ne vigyétek emberek közé, hanem minél gyorsabban hagyjátok magára, hogy az anyja visszatérhessen hozzá!

Muflon

A Mátrában láttam először muflont. Négyfős váltóban futottunk egy terepfutó versenyen. Éppen a versenyközpontba igyekeztünk kocsival, amikor az egyik szerpentinen lerongyolt elénk egy jól megtermett kos, majd az úton átfutva tovább is futott az erdő felé. Meg is beszéltük a csapattal, hogy valahogy be kell fognunk és rá kell beszélnünk arra, hogy csatlakozzon hozzánk, mert akkor garantált az első helyezés. Évekkel később az erdőben futottunk amikor bégetésre lettem figyelmes. Na, mondom, ide meg hogy kerülnek birkák!? Gyorsan felhomályosítottak, hogy ez a hang bizony egy muflonból jött. Egy világ omlott össze bennem. Nem létezik, hogy egy ilyen macsó, „idefigyuzzá-milyen-szarvam-van” nagyvadnak ilyen ciki hang jutott osztályrészül! Azóta persze túljutottam ezen a döbbeneten, sőt az egyesületünk örökbe is fogadott egy Muffin nevű muflont a Budakeszi Vadasparkban.

Ti tudtátok, hogy ….?
 - A hímeket kosnak, a nőstényeket fiatal korukban jerkének, majd ellés után juhnak nevezik, a kicsinyeket pedig báránynak.
 - A muflon a juhfélékhez tartozik… tehát bégetnek! :D
 - Nem agancsot, hanem szarvat viselnek.
 - A szaru szarvukat a szaknyelvben „csigának” nevezik.

Vaddisznó

Évi vagyok! Imádom a vaddisznókat! Sziasztok!
Első nagy találkozásom Jenővel a vadkannal, egy otthoni sztori. Szép téli délután volt, amikor összeszedtem a gyerekeket az oviban, bevásároltunk, így mind a tíz kezemre jutott valami, mire a kertkapuhoz értünk. Valahogy előguberáltam a kulcsot, kinyílt a kapu és az udvar közepén ott állt Jenő, a vaddisznó. Mivel szürkület volt és a gyerekek el voltak foglalva egymás gyepálásával, ezért nem vették észre Jencikét. Olyan lélekjelenlétem volt, hogy mandínerből visszazártam kaput és betereltem a gyerekeket a kocsiba.
Anya! Mit láttál? – kérdezősködtek szegénykék.
Semmit! – vágtam rá pókerarccal.
Mondjuk a kabátom alól úgy folyt a hidegveríték, mintha egy slagot nyomtak volna a nyakamba. Itt vártuk meg, hogy a férjem hazaérjen. Persze addigra Jenő Úr már a fasorban sem volt. Azóta két újabb malaccal bővült a repertoár. Jenő mellett feltűnt a környéken Fifike és Brutika is. Odavagyok a srácokért. Mindhárman hatalmas fazonok, és most nem csak a testméretükre gondolok.
Ja, és nem, nem félek tőlük! Jól neveltek a fiúkák. Ha tapsolok, elszaladnak.

Ti tudtátok, hogy…?
 - A vaddisznó eredetileg a vizes élőhelyek és mocsaras vidékek lakója volt.
 - Mára annyira megszokták az emberlakta környezetet is, hogy lakott területek közelében is vígan elvannak.
 - A vaddisznó hímeket kannak, a nőstény állatokat kocának, míg kicsinyeit malacnak vagy egy-kétéves korban süldőnek hívják.
 - A vaddisznó mindenevő, így tápláléka között a fűféléktől kezdve a csigákon és gilisztákon keresztül a gombákig és gyümölcsökig sok minden megtalálható.
 - A legtöbb malac február és május között születik, de a párzási és az ellési időszak is egyre inkább kitolódik.
 - A malacok három hónapos korukig csíkosak, de már háromhetesen fogyasztanak szilárd táplálékot is.

A nagyvadak tehát az életünk részei. Találkozhattok velük akár az utcán is, autópályák melletti zöldterületeken, de leginkább akkor, ha az erdőt járjátok. Számomra minden vadészlelés különleges. Az erdőt járva fontos szem előtt tartani, hogy vendégségben vagyunk az otthonukban és ehhez méltóan kell viselkednünk.

#csatlakozz!

...a programhoz!

20 perc. Ennyi elég arra, hogy megőrizd az egészségedet, ráadásul a testi-lelki harmóniához vezető úton mi is a segítségedre leszünk! Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, hogy az elsők között olvashasd legfrissebb cikkeinket, nézhesd meg mentoraink videóit. Ezekben szuper 20 perces tippeket adunk, amelyekkel a fittség és a jókedv észrevétlenül a mindennapjaid részévé válhat.

...a Facebook-csoporthoz!

Oszd meg a tapasztalataid, beszélgess szakértő mentorainkkal, legyél része egy pörgős, egymást támogató közösségnek!

...az Instagram oldalunkhoz!

Nemcsak nézni jó: az inspiráló tartalom mellett olyan gyakorlati ötletek várnak, amiket te is beilleszthetsz a hétköznapokba!