Skip to main content

Mit NE csinálj, ha szorong a gyermeked

Rengeteg olyan veszélytelennek tűnő berögzült kifejezés van a nyelvünkben, amelyet nagyon sokszor használunk, és nem is gondolunk bele, hogy mennyi probléma származik belőle. Nem csak gyerekkorban.

Az iskolakezdés – főleg, ha a legelső – rengeteg bizonytalansággal jár, a bizonytalanság pedig minden élőlény számára a legnagyobb stresszforrás. Ez a gyerekekben általában a félelem érzéseként fog megjelenni, amit vagy el mer mondani vagy nem. Ha olyan szerencsénk van, hogy elmondja és nem csak az állandó hasfájásból tudunk rá következtetni, akkor a lehető legrosszabb amit mondhatunk erre – még akkor is ha nagyon bátorítóan vagy kedvesen tesszük –, hogy “Ne félj!”, vagy hogy “Nem kell félni!” vagy a legrosszabb, hogy “Nem szabad félni!”.

Bármelyiket is mondjuk a fentiek közül, azt tesszük bele a fejébe, hogy

amit érez az nem jó, és ezzel megerősítjük, hogy a félelem egy negatív érzés, amit ráadásul nem szabad vagy nem kellene éreznie.

Ergo: lehetne máshogy érezni, csak ő nem tudja megcsinálni, szóval még béna is.

Sajnos az érzéseinket nem tudjuk kényünk-kedvünk szerint befolyásolni, bármennyire is szeretnénk. Ha képesek lennénk rá, akkor mindenki öröm-boldogság közepette élné a mindennapjait.

Ha azt erősítjük a gyerekben, hogy az érzései nem jók és nem kellene ezeket éreznie, akkor fennáll a veszélye annak, hogy amikor idősebb korban sokkal több feszültséget, vagy más negatív érzést fog tapasztalni, akkor pl. alkohol, drog vagy cigaretta segítségével próbálja meg kontrollálni ezeket. Tehát nem a megoldandó feladaton, legyőzendő kihíváson fog dolgozni, hanem azon, hogy megváltoztassa, amit érez ezekkel kapcsolatban.

Mondjuk el nekik ilyenkor, hogy teljesen normális félelmet vagy szorongást érezni egy bizonytalanságot ígérő helyzetben. Erősítsük bennük, hogy az érzéseket nem lehet befolyásolni, jönnek-mennek, mint a felhők: néha olyanok, mint a bárányfelhők, néha pedig nagyon sötétek, mint a viharfelhők. Amit viszont befolyásolni tud az az, hogy mit csinál, hogyan cselekszik. Itt érdemes történeteken keresztül mesélni a bátorságról, ami végül is arról szól, hogy a félelem érzése ellenére megteszel valami fontosat.

Lehet félni. Nekünk is.
A lényeg, hogy hogyan cselekszünk.

#csatlakozz!

...a programhoz!

20 perc. Ennyi elég arra, hogy megőrizd az egészségedet, ráadásul a testi-lelki harmóniához vezető úton mi is a segítségedre leszünk! Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, hogy az elsők között olvashasd legfrissebb cikkeinket, nézhesd meg mentoraink videóit. Ezekben szuper 20 perces tippeket adunk, amelyekkel a fittség és a jókedv észrevétlenül a mindennapjaid részévé válhat.

...a Facebook-csoporthoz!

Oszd meg a tapasztalataid, beszélgess szakértő mentorainkkal, legyél része egy pörgős, egymást támogató közösségnek!

...az Instagram oldalunkhoz!

Nemcsak nézni jó: az inspiráló tartalom mellett olyan gyakorlati ötletek várnak, amiket te is beilleszthetsz a hétköznapokba!