Skip to main content

Miért nehéz elfogadni önmagunkat?

Miért nehéz elfogadni önmagunkat?

Az agyunk, melynek ősi evolúciós mintái legalább 200 000 évesek, egy túlélőgép.
Kétség nem fér ahhoz, hogy az evolúciós versenyfutást mi, emberek nyertük. A gond csak az, hogy bár életünk már réges-régen nem a túlélésről szól, az agyunk evolúciós mintái ehhez még nem tudtak alkalmazkodni. Ennek köszönhető, hogy az életet túlélni és megoldani, nem pedig megélni, vagy élvezni akarjuk.
Persze, ha tudatosak vagyunk, akkor képesek vagyunk megélni a dolgokat, de agyunk akkor is emlékeztet minket arra, hogy ez túl veszélyes, és inkább a túléléssel foglalkozzunk.
Ez az oka annak, hogy sokkal intenzívebbnek érezzük a feszültséget, a szorongást vagy a félelmet, mint a pozitív érzéseket.
Evolúciós szempontból a negatív érzések életmentőek, míg a pozitívak, mint az öröm, a hála vagy az együttérzés, „csupán” életünk minőségét javítják. Ennek tudható be az is, hogy önmagunkat sokszor jóval nehezebben viseljük el.
A híres filozófus és tudós, Pascal, több, mint 300 évvel ezelőtt kijelentette, hogy az emberiség összes problémája abból fakad, hogy képtelen egy üres szobában egyedül, csendben eltölteni 5 percet.


A tökéletesség csapdájában

Az agyunk szerint az egyéni túlélésnek akkor a legmagasabb a valószínűsége, ha mindenben a lehető legtökéletesebbek vagyunk. Ezt a legkönnyebben úgy tudja elérni, hogy soha nem elégszik meg azzal, amink van. Bármit látunk, hallunk, vagy tapasztalatunk, arra agyunk automatikusan legyárt egy relációt, hogy az adott információ miért jelenti azt, hogy nem vagyunk elég jók.

- Ha éppen jól érzed magad, minden rendben van, a gyerekek egészségesek, akkor az agyad megszólal, hogy ez bizony vihar előtti csend, és hamarosan jön a baj.
- Ha nagyon fáradt vagy, az agyad egyből jelez, hogy ez nem normális, túl gyenge vagy.
- Ha energikusnak érzed magad, az sem jó, hiszen biztos túl sok tiroxin termelődik, úgyhogy érdemes lenne elmenni egy pajzsmirigy-szűrővizsgálatra.
- Ha azt látod, hogy valaki másnak sikerült valami, az agyad emlékeztet rá, hogy te milyen kis béna vagy, utána pedig tudatja veled, hogy nagyon önző viselkedés, hogy nem örülsz eléggé a másik sikerének.
- Ha viszont neked sikerült, és örülsz valaminek, az agyad szól, hogy ez csak véletlen volt, és amúgy meg sem érdemelnéd.

Neked is ismerősek ezek a szituációk?

Nem akarunk kilógni

Az agyunk számára nemcsak a tökéletesség fontos, hanem az is, hogy a többiek elfogadjanak, azaz ne lógjunk ki a sorból. Ez onnan ered, hogy nagyon sokáig törzsi lények voltunk, azaz a túlélésünk attól függött, hogy a törzs tagjai vagyunk-e. Ha kitagadtak minket, elvéreztünk. Ezért van az, hogy szinte egyfolytában azon jár az eszünk, hogy vajon mit gondolnak rólunk a többiek, vajon elég jók és szerethetőek vagyunk-e.
Mivel agyunk mindig a tökéletességre törekszik, és a túlélésre hajt, nem enged minket hátradőlve elkényelmesedni.
Az önelfogadás gyakorlása pont arról szól, hogy hogyan tudjuk elfogadni, hogy az agyunk egyfolytában ilyen negatív tartalmakkal bombáz minket, de ennek ellenére mi mégiscsak értékesek vagyunk már csupán azért, mert létezünk. Ha képesek vagyunk együtt lenni magunkkal, akkor képessé válunk arra, hogy tudjunk magunkhoz kapcsolódni, ez pedig talán a legfontosabb lépés ahhoz, hogy képesek legyünk mélyen kapcsolódni másokhoz is. A boldogságkutatások szerint pedig ez a legfontosabb kulcs egy értékes élethez. 

#csatlakozz!

...a programhoz!

20 perc. Ennyi elég arra, hogy megőrizd az egészségedet, ráadásul a testi-lelki harmóniához vezető úton mi is a segítségedre leszünk! Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, hogy az elsők között olvashasd legfrissebb cikkeinket, nézhesd meg mentoraink videóit. Ezekben szuper 20 perces tippeket adunk, amelyekkel a fittség és a jókedv észrevétlenül a mindennapjaid részévé válhat.

...a Facebook-csoporthoz!

Oszd meg a tapasztalataid, beszélgess szakértő mentorainkkal, legyél része egy pörgős, egymást támogató közösségnek!

...az Instagram oldalunkhoz!

Nemcsak nézni jó: az inspiráló tartalom mellett olyan gyakorlati ötletek várnak, amiket te is beilleszthetsz a hétköznapokba!