Skip to main content

Mi akadályoz a jelenlétben?

Kirakatboldogság? Ismerd fel az intő jeleket!

Manapság ritkán vagyunk egészen jelen. A figyelmünk minduntalan máshol jár, mint ahol a testünk éppen van. Ennek egyértelmű oka az elmúlt 25 év óriási technológiai fejlődése, az életünket elárasztó okos eszközök és az információhoz való hozzáférés szinte végtelen számú lehetősége.
Azt is érezzük, hogy ez így nem jó. Mielőtt azonban elkezdnénk azzal a kérdéssel foglalkozni, hogy hogyan koncentrálhatnánk ismét kizárólag a „mostra”, azaz arra, amit éppen csinálunk, érdemes megnézni a probléma gyökerét.

Nemcsak a tünetet kezelni, hanem magát az okot.

A jó kérdés tehát, hogy miért alkottunk egy olyan világot, amelyben ilyen könnyű kilépni a valóságból? És ha olyan rossz, ha nem vagyunk jelen, akkor miért nem változtatunk a világon?

Mert a valóság sokszor nehéz. Nagyon nehéz. Sokszor még fáj is. Ez már önmagában elég ahhoz, hogy ki akarjunk lépni belőle. Senki sem szeret félni, szorongani, bánatosnak lenni vagy magányt, gyászt, dühöt, ürességet érezni.

Ugyanígy senki nem szereti, ha eszébe jutnak a rossz emlékek, a kudarcok, veszteségek, traumák, vagy amikor fölöslegesen szorong a jövőn, és azon jár az esze, hogy biztos nem fog sikerülni. Mivel azonban emberek vagyunk, és mivel hál’ Istennek életben vagyunk, ezért vannak ilyen érzéseink és gondolataink. Lesznek is. Ezek az élet velejárói.

Szóval önmagában már a nehéz belső élményeink elkerülésének vágya is okot ad a valóságból való kilépésre. Erre mi rátettünk egy lapáttal: a jóléti társadalomban úgy gondoljuk, hogy ezek a negatív érzések, érzetek, késztetések, gondolatok nem normálisak. Aki ilyet érez, az nem egészséges, és ha nem egészséges, akkor nem is lehet boldog. Ha nem boldog, akkor pedig értéktelen az élete.

Megoldásként pedig mindenáron megpróbáljuk megváltoztatni azt, ahogyan érezzük magunkat, és mivel ez nem működik, legalább megpróbálunk úgy tenni, mintha egyfolytában jól lennénk. Mintha nem lennének soha rosszul. Úgy csinálunk, mintha mindig minden sikerülne. Mintha mindig szépek, okosak lennénk, mindig tudnánk a választ. A virtuális, azaz az online tér pedig egy olyan hely, ahol bárki képes a valóság manipulálására, képes arra, hogy úgy csináljon, ahogyan mindenki más is tesz: az tetteti, hogy mindig mosolyog, szép, elégedett.

Ott szívjuk meg, hogy mindannyian benne vagyunk a játékban.

Azért szeretnénk mi is sikeresek lenni, mert azt látjuk, hogy akik sikeresek, azok mindig szépek, fiatalok, sokan kedvelik őket, tehát biztos mindig jól érzik magukat. Ergo: siker, boldogság = 0% rossz érzés/gondolat és 100 % jó érzés/gondolat. Heti hét nap, 24 órában.

Azon, hogy miért lesznek a nagyon sikeres – gazdag, szép, milliók által szeretett és csodált – celebek alkohol-, drog- vagy szexfüggők, aztán szépen lassan öngyilkosok, arról már nem gondolkozunk. De akkor kinek jó, hogy társadalmilag eljátsszuk, hogy boldogok vagyunk, ha közben nem is? Mindenkinek, aki olyat árul, amelyről azt gondolod, hogy ha azt te is birtoklod, akkor majd jobban fogod érzeni magad.

A jelenlét mellet megengedés és elfogadás is kell. Annak az elfogadása és megengedése, hogy az élet éppen lehet szívás. Érezheted magad rosszul. Lehetsz feszült. Lehetsz kiégve. Lehetnek fájdalmas emlékeid. Érezheted magad értéktelennek. Mert az élet ilyen. A kérdés: mit kezdesz ezekkel a gondolatokkal? Mert ezek csak érzések és gondolatok. Amik vannak, de az életed nem az alapján megy előre, hogy miket érzel, miket gondolsz, hanem ahogyan cselekszel. Ezek a gondolatok és érzések mennyire befolyásolják a cselekedeteid? Mennyire vannak nagy hatással az életedre?

Ugyanaz az érzés, mégis más a forgatókönyv.

Ha feszült vagy és feszülten is cselekszel, akkor ez hatással van az életedre és a körülötted élők életére is. Ha feszült vagy és emiatt szégyent érzel, mert azt hiszed, hogy ez egy “rossz” érzés és arra megy el az energiád, hogy ezt az érzést megváltoztasd, akkor még nagyobb.
Ha feszült vagy, tudatosítod, hogy ezt érzed, elfogadod, hogy ez van, akkor megnyílik a lehetőség, hogy az érzettől függetlenül csinálj valamit, ami fontos.

Mindhárom esetben ugyanaz az érzés, de a végeredmény, ami látszik, egészen más.

Először legyél jelen. Aztán fogadd el, ami van. Így lehetőséged lesz arra, hogy ne valami elől menekülj, hanem menj valami felé, ami számodra érték.

#csatlakozz!

...a programhoz!

20 perc. Ennyi elég arra, hogy megőrizd az egészségedet, ráadásul a testi-lelki harmóniához vezető úton mi is a segítségedre leszünk! Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, hogy az elsők között olvashasd legfrissebb cikkeinket, nézhesd meg mentoraink videóit. Ezekben szuper 20 perces tippeket adunk, amelyekkel a fittség és a jókedv észrevétlenül a mindennapjaid részévé válhat.

...a Facebook-csoporthoz!

Oszd meg a tapasztalataid, beszélgess szakértő mentorainkkal, legyél része egy pörgős, egymást támogató közösségnek!

...az Instagram oldalunkhoz!

Nemcsak nézni jó: az inspiráló tartalom mellett olyan gyakorlati ötletek várnak, amiket te is beilleszthetsz a hétköznapokba!