Skip to main content

Lehet szeretetnyelv a főzés

Akárki akármit mond, a főzés egy nőnél valamikor az életében biztos, hogy bekopog. Akinek gyerekkorában „nagy főző” volt az anyukája vagy a nagymamája, annak ez nem probléma, hiszen biztos, hogy egy-két trükkre vagy receptre emlékszik. Akinek a családjában nem volt központi kérdés a főzés, annak nagyon nehéz spontán konyhatündérnek lenni felnőttkorára. Viszont valamikor be kell indulni, mert rendelés meg házhozszállítás ide vagy oda, főzni akkor is kell. Pláne, ha már nem egyedül él az ember.

Meggyőződésem, hogy sokan azért nem szeretnek főzni, mert azt bizony valamennyire meg kell tervezni. Legalábbis azt, hogy mit és miből főzöl. Nekem például sokáig az okozta a parákat, hogy minden délután a munkahelyemen az indulás előtti utolsó hasznos húsz percet azzal töltöttem, hogy mit fogok ma főzni! Ahelyett, hogy ez idő alatt megigazítottam volna a sminkemet, amely a reggelihez képest enyhén szólva elcsúszásban volt. De viccet félretéve: utólag úgy gondolom, hogy egyáltalán nem baj, ha valaki felnőtt korára nem tud főzni.

A főzés szeretetéig szerintem két úton lehet eljutni. Az egyik a tudatos rákészülés, ami azért jó, mert vannak olyan emberek akiknek ez jön be az élet más területén is. Tehát: előre megtervezed a hetet és megveszed a hozzávalókat, így kíméled a büdzsét az impulzusvásárlásoktól. Mert azt ne mondja senki, hogy ha bemész a boltba egy tejfölért, akkor nem két teli szatyorral távozol... Szóval kigondolod előre, megnézel egy–két tippet az interneten és elkezded valami egyszerűvel. Ami még fontos: ha tudod, hívd meg a barátnődet „zsűrizni”. Ha őszintén elmondja a véleményét, az sokat dobhat a főzőtudományodon

A másik út a spontaneitás, ez viszont sokkal több időt vesz igénybe, mert a „megnézem mi van otthon és összeütök valamit” általában azzal végződik, hogy háromszor kell lemenni a kisboltba. Ez is teljesen személyre szabott választás. Szerintem pont ne a főzéssel (ami valahol egy kreatív dolog, még akkor is, ha nem Havas Dóra készíti el a vacsorát) kezdd a nagy önvizsgálatot, hogy miben kellene változnod... Ezt most engedd el, és rá fogsz jönni, hogy a főzésben létezik örömforrás.

És ez a legfontosabb. Az öröm. Meglátod, amint túl vagy az ötödik kaján, érezni fogod a változást. Hogy főzni öröm.

Hogy a főzés egyfajta szeretetnyelv.

Figyeld meg magad: ha rosszkedvű vagy, a rántotta nem lesz olyan szép és színes, mint amikor azt érzed, szeretnek. A főzés egy idő után kikapcsol a mindennapokból, még akkor is, ha ez sokszor egy kényszer, hiszen főzni kell, mert éhesek körülötted. Akkor is lesz olyan étel aminek az elkészítése közben rájössz, hogy szeretsz adni a másiknak.

Utóirat: az a férfi, aki szeret főzni, teljesen más világba repíthet, mint aki sosem állt a tűzhely előtt. Értitek: főzni, adni, kapni, szeretni.

#csatlakozz!

...a programhoz!

20 perc. Ennyi elég arra, hogy megőrizd az egészségedet, ráadásul a testi-lelki harmóniához vezető úton mi is a segítségedre leszünk! Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, hogy az elsők között olvashasd legfrissebb cikkeinket, nézhesd meg mentoraink videóit. Ezekben szuper 20 perces tippeket adunk, amelyekkel a fittség és a jókedv észrevétlenül a mindennapjaid részévé válhat.

...a Facebook-csoporthoz!

Oszd meg a tapasztalataid, beszélgess szakértő mentorainkkal, legyél része egy pörgős, egymást támogató közösségnek!

...az Instagram oldalunkhoz!

Nemcsak nézni jó: az inspiráló tartalom mellett olyan gyakorlati ötletek várnak, amiket te is beilleszthetsz a hétköznapokba!