Skip to main content

„Lazítani, próbálj meg lazítani...”

A régi Hofi dal, amelyben azt énekli a nagyszerű komikus Hofi Géza, hogy „lazítani, próbálj meg lazítani, nem győzöm tanítani, hogyan csináld...” a mai napig fel-felmerül bennem és valamiért azt gondolom, hogy ezt anno férfiaknak írta a szerző. Nem mintha ez a képesség másképp működne nőknél és férfiaknál.

Egy biztos: ha körülnézek a környezetemben, akkor azt látom, hogy a férfiak nehezen tudnak a napi stresszből lelazulni.

Beszéljünk most róluk, az mindig kicsit könnyebb, mintha magunkról kellene!

Megkérdeztem két barátnőmet, ők hogyan látják a párjukat, mikor lazítanak, mernek–e kiengedni a hétköznapokban. Mindkét történet nagyon hasonlított egy dologban: a férfiak nemcsak hétközben, hanem a nyaralás (hosszú hétvége) alatt sem mernek, továbbmegyek: nem tudnak igazán kikapcsolni.

Az egyik orvos, ő azért nem tud kikapcsolni, mert amióta elvégezte az egyetemet, állandóan dolgozik vagy ügyel a kórházban. Egyszerűen életformájává vált a hivatása, amit nem mer egy pillanatra sem elengedni. „Őt így szoktuk meg, az egész család és a barátok is.” - meséli a felesége. Pár hete azt beszéltük meg, hogy megpróbálja rávenni arra, hogy minden héten egy alkalommal ebédeljenek együtt, amikor nem beszélnek semmilyen otthoni teendőről, hanem mindig megbeszélnek előre egy témát és azt tárgyalják meg. Kicsit irányítottnak tűnt, hogy egy mindkettőjük által nagyon kedvelt újságíró egyik cikkéről beszélgettek, de már első alkalommal bevált! Azt az egy órát totális kikapcsolódásnak élték meg mindketten. A „kísérlet” sikerült!

A következő „megfigyelés alá vont férfi” pénzügyi tanácsadó, akinek állandóan pörög az agya, „always on”, mindig elérhető online és mindig válaszol is a kérdésekre akár e-mailen, akár telefonon. A barátnőm nagyon örült, hogy szóba került ez a téma, mert rám hivatkozva (hogy cikket írok) elkezdtek beszélgetni a kikapcsolódásról. És láss csodát, a legutóbbi hétvégén mindketten szándékosan otthon hagyták a mobiljukat, amikor elmentek sétálni a közeli hegyekbe!
Utólag azt mesélte, az volt a legizgalmasabb, hogy nem nézték állandóan a telefonjukat és plusz kilométereket tettek csak azért, hogy még több ideig távol legyenek a „mumustól”. Ez elsőre furán hangzik, de akinek ennyire megszokott az állandó online jelenlét, annak ez óriási élmény lehet! Azt sejthetitek, hogy az égvilágon semmiről nem maradtak le.

Ahhoz, hogy úgy érezzük – akár csak rövid időre, de egyre több alkalommal –, hogy egyensúlyban vagyunk, ahhoz bizony ezeket az apró dolgokat meg kell élnünk. Egyszerűen hangzik és sok esetben csak legyintünk, hogy „ahh, nem hiszek ebben”, de olyat még nem hallottam, hogy ha valakinek sikerült, akkor nem próbálta meg még egyszer.

#csatlakozz!

...a programhoz!

20 perc. Ennyi elég arra, hogy megőrizd az egészségedet, ráadásul a testi-lelki harmóniához vezető úton mi is a segítségedre leszünk! Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, hogy az elsők között olvashasd legfrissebb cikkeinket, nézhesd meg mentoraink videóit. Ezekben szuper 20 perces tippeket adunk, amelyekkel a fittség és a jókedv észrevétlenül a mindennapjaid részévé válhat.

...a Facebook-csoporthoz!

Oszd meg a tapasztalataid, beszélgess szakértő mentorainkkal, legyél része egy pörgős, egymást támogató közösségnek!

...az Instagram oldalunkhoz!

Nemcsak nézni jó: az inspiráló tartalom mellett olyan gyakorlati ötletek várnak, amiket te is beilleszthetsz a hétköznapokba!