Skip to main content

Kultúrsokk az autóban

Sokszor elfelejtjük, hogy mennyi időt kapunk ajándékba, amikor a napi rohanás közben reggel elvisszük a gyereket iskolába vagy délután hazafurikázzuk őt. Ezt az időt ugyanis sok mindenre fel lehet használni, nem csak arra, hogy a másik sofőrt szidjuk vagy elintézzük a fontosnak tűnő hívásokat. Sőt, a forgalmi dugó sem feltétlenül időrablás, ha a családi életünk javára fordítjuk az elpazaroltnak tűnő perceket.

Biztosan létezik arra is egy meghökkentő statisztika, hogy az ember élete mekkora hányadát tölti autóban. Nem tudom, mi lehet a helyes szám, de valószínűleg ijesztően sok.

Én az araszoló forgalomban leginkább a napomból elvesztegetett percek miatt bosszankodok, de ha a kislányom is velem van, akkor azt sem bánom, ha lépésben haladok.

Egyik kedvenc sorozatom a Modern család, aminek egyik részében Phil, az apa, egész nap csak rohan egyik helyről a másikra. Feleségével felváltva hozzák-viszik a gyerekeket, szoros napirendhez igazodva. Kész rémálom! Mégis, amikor a nap végeztével a gyerekek beülnek az autóba, ő pedig szótlanul vezetve hallgatja, ahogy hátul beszélgetnek, vitáznak és ugratják egymást, tudja, hogy ez az egyik legjobb része a napnak, mert mégiscsak együtt vannak és ilyenkor rengeteg mindent megtud róluk.

A kislányom még csak kétéves, így én még nem tartok itt. Az autóban ülve általában gyerekdalokat hallgatunk, így a lejátszási listámon a Rolling Stones-t lecserélte az Alma együttes, ami nem feltétlenül segít az idő múlásának felgyorsításában.

Jó móka viszont menet közben szórakoztatni őt. Együtt figyeljük az autókat, az elsuhanó házakat vagy valamilyen bugyuta dalocskára táncolunk.

Sokszor elképzelem azt is, hogy milyen lesz, amikor Emily már nagyobb lányként fog utazni a hátsó ülésen. Elmeséli majd, hogy miért volt ciki a tanár aznap az iskolában, min vesztek össze a barátnőjével és mit fog csinálni holnap. Esetleg barkochbázunk majd, vagy megtanuljuk másnapra a verset. Talán kérdez tőlem valami butaságot is, ami számára nagyon fontos lesz. Például, hogy miért kell iskolába járnia. Ilyenkor majd azt válaszolom neki, azért, hogy minden reggel elvihessem és délután hazahozhassam onnan.

Aztán feltekerjük a hangerőt és együtt csápolunk a Stones-ra. Na azt, azt nagyon várom már.

#csatlakozz!

...a programhoz!

20 perc. Ennyi elég arra, hogy megőrizd az egészségedet, ráadásul a testi-lelki harmóniához vezető úton mi is a segítségedre leszünk! Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, hogy az elsők között olvashasd legfrissebb cikkeinket, nézhesd meg mentoraink videóit. Ezekben szuper 20 perces tippeket adunk, amelyekkel a fittség és a jókedv észrevétlenül a mindennapjaid részévé válhat.

...a Facebook-csoporthoz!

Oszd meg a tapasztalataid, beszélgess szakértő mentorainkkal, legyél része egy pörgős, egymást támogató közösségnek!

...az Instagram oldalunkhoz!

Nemcsak nézni jó: az inspiráló tartalom mellett olyan gyakorlati ötletek várnak, amiket te is beilleszthetsz a hétköznapokba!