Skip to main content

Kíméletes és felelős karácsony

Hányan és hányszor szoktuk érezni, hogy az egész karácsony nem más, mint szolgai végrehajtás! A kipipálása mindannak, ami kell, amit megszoktunk, amit mások is csinálnak, amit elvárnak tőlünk. Sokszor megfogalmazódott már bennünk, hogy ezt vagy azt máshogy szeretnénk, szívesen újítanánk, örömmel változtatnánk, aztán a finis káoszában végül már se erőnk, se kedvünk nem maradt rá.

Az a jó hírem, hogy rengeteg idő van karácsonyig, ami sok-sok lehetőséget rejt, tucatnyi remek ötlet megvalósítására elég, de leginkább arra, hogy mi magunk felkészüljünk rá: csinálhatjuk úgy, ahogy igazán szeretnénk. Ahogy jónak, felelősnek, testhezállónak érezzük. Ami valóban örömet okoz nekünk. Van 20 perced gondolkodni, tervezni?

Hogy mire gondolok? A menüre, az ünnepi asztal terítésére, a lakás feldíszítésére, a csomagolásra, a vendégváró falatokra, az egész napra a családdal, a rokonlátogatások forgatókönyvére… Koncentráljunk egy pillanatig azokra az ötleteinkre, vágyainkra, amelyeket sosem valósítottunk meg (pedig nem anyagi akadálya volt)! Hogy hányszor szerettünk volna valamit egyszerűbben, szerényebben, szokatlan módon, kicsit merészebben, de nem mertük, mert mások rosszallásától féltünk.

Mi lenne, ha idén kivágott fenyő vagy a műanyag utánzat helyett valami igazán ötletes és szép alternatívát választanánk közösen? Fényekből, könyvekből kirakva, vetítve, építve… Szebbnél szebb opciók közül választhatunk.

Mi lenne, ha idén mindenki felírná egy lapra, milyen lenne számára az ideális ünnep (a valóban pihentető, jóleső, kényelmes és családias karácsony forgatókönyve), aztán mindenki mindenkiét elolvasná, közösen összefésülnénk, de olyanra, ami akármilyen hajmeresztőnek hat is, mindenkit örömmel tölt el?

Mi lenne, ha ez a karácsony délelőtt nem a lázas pakolásról, sütésről, veszekedésről szólna? Mi lenne, ha idén MINDENT el- és bekészítenénk előző este, amit csak lehet, és 24-ét sétával, kirándulással, valamilyen mindannyiunk számára élvezetes programmal töltenénk?

Mi lenne, ha idén senki sem csomagolná be rengeteg celofánba, műanyagba, hatalmas műszálas szalagokkal az ajándékát, hanem papírba, amelyet maga színezett, díszített? Vagy régi újságpapírba, textilbe, amit szépnek érez.

Mi lenne, ha idén mindenki kiválasztana a családból valakit vagy valakiket, akiket segíteni szeretne (használt játékkal, ruhával, ételadománnyal, segítő tevékenységgel, jelenléttel), és abban karácsonyig minden más családtag támogatná, szenteste pedig mindenki elmondhatná, milyen tapasztalatokkal gazdagodott?

Mi lenne, ha idén karácsonykor mindenki felírna a többieknek valami igazán személyeset és fontosat, amit csak jövő karácsonykor nyithatna ki mindenki?

Mi lenne, ha idén egyik este közösen leülnénk egy nagy halom recepttel, újsággal és szakácskönyvvel, és közösen terveznénk meg valami egészen új és felvillanyozó ételsort?

Mi lenne, ha idén a család minden tagja sütne, főzne vagy készítene valamit, ami karácsonykor az asztalra kerül? Vagy mi lenne, ha mindenkit (valakit) a kedvencével lepnénk meg – aminek történetesen semmi köze nincs a karácsonykor megszokott ételekhez?

Mi lenne, ha idén elkezdenénk írni a saját (családi) ünnepi szakácskönyvünket? Amibe az, és csak az kerülhetne be, amit tiszta szívből szeretünk, szeretnek a többiek, amit jó szívvel készítünk el, amit tíz év múlva is boldogan visszaolvasnánk, és amit továbbírhatnak majd a gyerekeink, unokáink is.

Mi lenne, ha idén azt játszanánk, hogy egy bizonyos összeghatárig lehet csak a menühöz bevásárolni, és abból kell a lehető legkreatívabban valami igazán szépet és ízleteset asztalra varázsolni?

Mi lenne, ha idén a féltett családi étkészlettel terítenénk, amit még soha nem vettünk elő, nehogy valami baja legyen?

Mi lenne, ha idén vendégségbe csak egyféle aprósütit vinnénk, amit már hetekkel korábban, kacagva megcsináltunk? Sőt, mi lenne, ha nem is vinnénk sütit, hanem bármit, amit örömmel készítünk (krémek, magvajak, likőrök, gyümölcssaláták, savanyúság, saját készítésű csoki stb.)?

Mi lenne, ha otthon sem lennénk karácsonykor, hanem elutaznánk valahová közösen? (Az ajándékozás, az ünnepi menü teljes költségét valamilyen közös élményre fordítanánk?)

Mi lenne, ha idén egyetlen dologhoz ragaszkodnánk: hogy nyitottak leszünk, bátrak, őszinték, és lehetőség szerint igazi ünnepet csinálunk az ünnepből? Olyat, ami tényleg rólunk szól. Amire emlékezni szeretnénk.

#csatlakozz!

...a programhoz!

20 perc. Ennyi elég arra, hogy megőrizd az egészségedet, ráadásul a testi-lelki harmóniához vezető úton mi is a segítségedre leszünk! Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, hogy az elsők között olvashasd legfrissebb cikkeinket, nézhesd meg mentoraink videóit. Ezekben szuper 20 perces tippeket adunk, amelyekkel a fittség és a jókedv észrevétlenül a mindennapjaid részévé válhat.

...a Facebook-csoporthoz!

Oszd meg a tapasztalataid, beszélgess szakértő mentorainkkal, legyél része egy pörgős, egymást támogató közösségnek!

...az Instagram oldalunkhoz!

Nemcsak nézni jó: az inspiráló tartalom mellett olyan gyakorlati ötletek várnak, amiket te is beilleszthetsz a hétköznapokba!