Skip to main content

Ki tudod kapcsolni? – Az információdömping és a kiégés viszonya

Képzeld el, hogy valamiért elmegy az áram nálatok. Nem találsz szerelőt aznapra, szóval az estédet sötétben kell töltened. Szerencsére van egy elemlámpád, amit be tudsz kapcsolni és így szerencsésen megtalálod a dolgokat a lakásban. Szóval alkalmazkodsz a kihíváshoz. A baj akkor kezdődik, amikor lefekszel aludni, az elemlámpádat lerakod magad mellé az éjjelszekrényre és elfelejted kikapcsolni. Az meg csak ég, ég, aztán pedig szépen lassan lemerül vagy kiég. Így amikor legközelebb szükséged lenne rá, már nem tudod használni.
Így működik a testünk és a lelkünk is. Nem az a baj, hogy vannak stresszes periódusok az életünkben. A baj az, hogyha bent rekedünk ebben az állapotban és nem vesszük észre, hogy folyamatosan be van kapcsolva az elemlámpánk...
Rosszabb esetben eszközeink sincsenek arra, hogy ki tudjuk kapcsolni.
Ugyanúgy, ahogyan a természetnek saját ritmusa van, a testünknek és lelkünknek szintén. Nem lehet egyfolytában nyár, és nem lehet egyfolytában jól teljesíteni sem. Kellenek időszakok, melyek abban segítenek minket, hogy feltöltődjünk, regenerálódjunk, hogy amikor legközelebb szükség van arra, hogy szembenézzünk egy kihívással, akkor legyen rá energiánk, testileg és lelkileg is. Az optimális az, ha ez a ritmus minden egyes napunkban benne van és az estéket úgy tudjuk tölteni, hogy lehetőségünk legyen újra és újra feltöltődni.
Ennek azonban sok akadálya van. Az egyik legfontosabb tényező, ami meggátol minket a feltöltődésben, ezzel pedig hozzájárul ahhoz, hogy a kiégés mára tulajdonképpen világjárvánnyá váljon: az információ. Illetve a mi a viszonyunk az információhoz. Természetesen az információ önmagában nem jó vagy rossz. Van, amikor segít, van, amikor nem. Viszont a klasszikus pszichológiai kísérletekből tudjuk, hogy az élőlények számára, három tényező okozza a legnagyobb stresszt: a kontrollvesztés, a bizonytalanság és az információhiány.
Márpedig a valóság, amiben élünk, az információs társadalom. Minden másodpercben milliónyi adat van előttünk. Egyszer olvastam egy vicces összehasonlítást, miszerint az USA elnöke 1990-ban egy egész nap alatt kapott annyi információt, mint amennyit ma egy átlagos felnőtt egy óra alatt összegyűjt. Ennek az a következménye, hogy az agyunk megszokja, hogy ez a mennyiségű információ a normális, emiatt így érzi magát biztonságban. Így amikor nem jut hozzá információhoz, azonnal hiányt érzékel, ami az egyik legnagyobb stresszforrásunk és azonnal jelezni kezdi, hogy „veszélyben vagyunk”! Gondolj csak bele, hogy mit éreztél, amikor utoljára otthon felejtetted a telefonodat...
Ha nincs elég információ elkezdünk szorongani, ez pedig ördögi körbe juttat minket, mert az újabb és újabb infók gátolják azt, hogy ki tudjunk kapcsolódni. Ha pedig ki akarnánk kapcsolódni, akkor jön az információhiányból fakadó szorongás, és inkább gyorsan megint ránézünk az e-mailekre, Facebookra, hírekre, nehogy lemaradjunk valamiről. Így viszont egyvalamiről biztos lemaradunk: a kikapcsolódásról.
A kiégés elleni első lépés az, hogy megtanulunk nemet mondani az temérdek információra és leküzdeni az információhiányból fakadó szorongásunkat. Tulajdonképpen ez is pszichológiai rugalmasság kérdése, melyet a tudatos jelenlét gyakorlásával tudunk hatékonyan fejleszteni. Ha kíváncsiak vagytok, mit tehettek a kiégés megelőzéséért vagy kezeléséért, akkor hallgassatok bele legutóbbi webináriumomba, ahol ezekről meséltem nektek!

#csatlakozz!

...a programhoz!

20 perc. Ennyi elég arra, hogy megőrizd az egészségedet, ráadásul a testi-lelki harmóniához vezető úton mi is a segítségedre leszünk! Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, hogy az elsők között olvashasd legfrissebb cikkeinket, nézhesd meg mentoraink videóit. Ezekben szuper 20 perces tippeket adunk, amelyekkel a fittség és a jókedv észrevétlenül a mindennapjaid részévé válhat.

...a Facebook-csoporthoz!

Oszd meg a tapasztalataid, beszélgess szakértő mentorainkkal, legyél része egy pörgős, egymást támogató közösségnek!

...az Instagram oldalunkhoz!

Nemcsak nézni jó: az inspiráló tartalom mellett olyan gyakorlati ötletek várnak, amiket te is beilleszthetsz a hétköznapokba!