Skip to main content

Karácsonyi nosztalgiavonat


A karácsony már a kertek alatt van, és egyre jobban érzem, ahogyan feszít a „sehol sem tartok még” érzés.
Egyik reggel, amikor igyekeztem egy bögre kávéval berúgni a motort, elgondolkoztam, hogy gyerekkoromban anyuék hogyan tudtak normálisak maradni az ünnepek alatt, úgy, hogy mi négyen vagyunk tesók, tehát feladat volt gazdagon.
Fogtam hát a kis tejeskávémat és felszálltam a nosztalgiavonatra.


Első állomás: ajándékvásárlás

Évi vagyok. Notórius ajándék előkereső. Sziasztok!
Életkép a gyerekkoromból:
Udvarra begurul a kocsi. Anyuék hatalmas szatyrokkal felpakolva beszuszakolják magukat a bejárati ajtón. Elindul, a „Hova rejtsük el ?!” - hadművelet. Mindeközben nem is sejtik, hogy a szomszédos szobában kezdetét veszi a „Hogyan találjam meg ?!” – küldetés.
Ha egy kicsit jobban figyelnének, feltűnhetne nekik az ajtórésben megjelenő fürkésző szempár, és meghallanák, ahogyan összedörzsölöm a tenyeremet és elharapok egy kicsusszanó „- Muhahát”. Amatőrök. Mint kiderült, ez a hajlam öröklődik és nálunk is megy a túrás karácsony előtt.

Második állomás: főzés

Anyukám mindig listát készített, és a szüleim csak egyszer mentek el bevásárolni. Megosztottuk a feladatokat. Apu volt a halászlé és kocsonya készítő kisiparos, anyu főzte meg a második fogást és sütötte a sütit. A kiskukta feladatokból mi is kivettük a részünket és a kezük alá dolgoztunk. A diópucolás maga volt a büntetés számomra, de ha én készíthettem el utána a piskótát, akkor helyreállt bennem a világbéke. Mindenki mozgásban volt és nem csak egy ember szakadt bele a tennivalókba.

Harmadik állomás: karácsonyfa

Minden évben gondosan eltettük „jó helyre” a talpat, csak aztán azt felejtettük el, hogy hol is volt az a jó hely. Komoly hagyományokkal bírt a „- Hol a viharban van a karácsonyfa talp” – népi csujjogató, amire általában apám kezdett rá, kisbaltával a kezében. Nálunk mindig volt egy egészséges dőlésszöge a fának. Onnan tudtuk, hogy a karácsonyfa fal felőli részén kiettük a szaloncukrokat a csomagolásból, hogy a fa diszkréten pofára esett. Mesterien tudtuk úgy visszacsomagolni a papírt, mintha lenne benne valami. Magunk készítettük a díszeket és a mai napig, ha megérzem a csillagszóró illatát, újra otthon vagyok a szülői házban.

Negyedik állomás: szenteste

Miután mindennel elkészültünk, szép ruhába öltöztünk és a nagymamám is megérkezett hozzánk. A nappaliban gyűltünk össze és olyan teltházas karácsonyi műsort rittyentettünk, amit még Mága Zoltán is megirigyelhetett volna. Apu köszöntőt mondott, én elzongoráztam a Für Elise-t, amin mindenki zokogott a meghatottságtól. Szavaltunk és a szünetekben vég nélkül énekeltük a Mennyből az angyalt. Az ajándékozás volt az est fénypontja. Nem kaptunk csilliárdokat érő dolgokat. Mindennek örültünk, de legfőképpen annak, hogy együtt vagyunk. Csak egy ajándék maradt meg bennem, egy rózsaszín Barbie-ágy, de az is csak azért, mert karácsony másnapján az öcsém géppuska alakúra törte szét és azzal rohangált a házban. :D
A vacsora után általában elővettük a családi társasjátékot, amin 5 perc alatt összevesztünk és mindenki elvonult a szobájába kiheverni az étkezés fáradalmait.

Végállomás: saját szokások megteremtése

A nosztalgiavonatról leszállva mosolyogva nézek vissza a sok-sok régi emlékre. Mindegyikből pakoltam egy kicsit a saját bőröndömbe, de tudom, hogy a saját életemet és a saját szokásaimat én alakítom.
Tudom, hogy felesleges a tökéletességet hajszolni, vissza kell venni a hajtásból. Nem állok bele több napos sütésbe-főzésbe, mert közben lemaradok mindarról, amiről a karácsony szól. Saját szokásokat és rendszert szeretnék felépíteni, amire majd a gyermekeim is jó szívvel emlékezhetnek vissza, és amiből ők is magukkal vihetnek majd valamit, ha saját családjuk lesz.

#csatlakozz!

...a programhoz!

20 perc. Ennyi elég arra, hogy megőrizd az egészségedet, ráadásul a testi-lelki harmóniához vezető úton mi is a segítségedre leszünk! Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, hogy az elsők között olvashasd legfrissebb cikkeinket, nézhesd meg mentoraink videóit. Ezekben szuper 20 perces tippeket adunk, amelyekkel a fittség és a jókedv észrevétlenül a mindennapjaid részévé válhat.

...a Facebook-csoporthoz!

Oszd meg a tapasztalataid, beszélgess szakértő mentorainkkal, legyél része egy pörgős, egymást támogató közösségnek!

...az Instagram oldalunkhoz!

Nemcsak nézni jó: az inspiráló tartalom mellett olyan gyakorlati ötletek várnak, amiket te is beilleszthetsz a hétköznapokba!