Skip to main content

Kamasszal az erdőben

Az idei Macikávé futások szalagozásánál mindig velem tartottak a gyermekeim és gyakran kiegészültük még apróbb gyerekekkel is. Azt vettem észre, hogy a kisebb gyerekek hamarabb feltalálják magukat és gyorsabban beszippantja őket a természet. A nagyobbacska komiszkám már többször közölte velem, hogy a háta közepére nem kívánja ezt az erdei programot, mert: „Uncsiiiii!”

Biztosan közrejátszik, hogy ebben a felgyorsult világban az információs szupersztrádára már a kisfelnőttek is felhajthatnak, és őrület, hogy milyen ingergazdag környezetben élik ők is a mindennapjaikat.

Ehhez képest az erdőben sétálni elsőre tényleg olyan érzés lehet nekik, mintha nem történne semmi, sőt, még mozogniuk is kell. Mert ugye ez a másik nagy világfájdalom. Egy ízig-vérig tinédzser alapfelszereltsége, hogy annyira lusta tud lenni, hogy már alvás közben is azt álmodja, hogy nem csinál semmit.

Összeírtam nektek 5 olyan tippet, aminek a segítségével egy tininek is élményé válhat a közös erdőjárás:

Az érzékszervek újraaktivizálása

A kisebbeknél a megismerő folyamatok természetes útja az érzékszervekkel való érzékelés. A tavaszi erdő az érzékelés kincsestára. Beszippanthatjuk a virágok illatát, megtapogathatjuk a rügyeket, az érdes fatörzseket, megkóstolhatjuk a frissen fakadt faleveleket, és megcsodálhatjuk a tavaszi napsugarak fény- árnyék játékát.

TIPP: Ha mosolyt szeretnél csalni a kamaszkád arcára, akkor ezt a játékot ne hagyd ki, ha végre kicsalogattad az erdőbe! Kösd be a szemét, nézz ki egy fát látótávolságon belül, és össze-vissza kanyarogva vezesd oda kézen fogva. Amikor odaértek a kiszemelt fához, hagyd, hogy végigtapogassa, megismerkedjen vele. Ezután vezesd vissza a kiinduló pontra, és csak ott vedd le a szeméről a takarást. Kérdezd meg tőle, hogy szerinte melyik fával barátkozott össze az imént. Imádnivaló az a diadalmas mosoly, amikor eltalálják a helyes megoldást.

Ismerd meg az erdőt!

A gyerekek úgy születnek, hogy kíváncsiak, így a megismerés örömét kell erősíteni bennük. Amíg a kisebbeket a szabad játék fejleszti a legjobban, addig a nagyobbaknak már kell valami plusz, például a felfedezés érzése. Egy hangyaboly megfigyelése, vagy egy madár fészekrakásának szemügyre vétele már jobban leköti őket. Ez a tapasztalás pedig jól aládúcolja az elméletben megszerzett tudásukat.

TIPP: Tavasszal ezerszám nyílnak az szebbnél szebb erdei virágok. Izgalmas közös program lehet, ha együtt jártok utána, hogy melyik virágnak mi a neve. Én ezt az applikációt használom:
PlantNet Növényhatározó 

Beszélgessetek!

Az erdei ösvényeket járva végre teljesen odafigyelhetünk egymásra. Nincsenek zavaró kütyük, telefonhívások. A beszélgetéshez az erdei madarak éneke adja az aláfestő zenét. Itt végre bőven jut idő a kérdésekre és a válaszokra is.

TIPP: A kisebbekkel elkezdett szólánc játékba szívesen csatlakoznak be a nagyobbak is, aminek a szókészletébe bevonhatjátok a körülöttetek nyíló virágok vagy fák nevét is.

Mozogjatok!

Azt tapasztaltam, hogy a hosszú monoton séták nem a gyerekeimnek valók. A patakátkeléssel, fák között bujkálással és sziklamászással tarkított kirándulások már könnyebben eladhatóak. Szükségük van ezekre a plusz élményekre!

TIPP: A futásra úgy lehet könnyen rávenni az enyémeket, hogy mindig kinézünk egy szemmel jól látható célpontot, például erdei információs tábla vagy egy turistajelzés a fán, amit célként kitűzünk. Odáig tart a verseny. Ez az őrült nyargalás nagyon bejön nekik.

Erdei piknik

Nem tudom, hogy nálatok hogy működik, de nálunk körülbelül 5 tyúklépés után megéhezik a banda és elkezdik kérdezgetni, hogy van-e nálunk valami étel?

TIPP: Egy előre beharangozott erdei piknik is kicsalogathatja a lakásból a tiniket. Kirándulás során ejtsetek útba egy erdei pihenőt, ahol le tudtok telepedni és kényelmesen el tudjátok fogyasztani a hátizsákba pakolt ételt és italt. Az már csak hab a tortán, ha egy tűzrakóhoz mentek és sütögetni tudtok a gyerekekkel.

Remélem elég muníciót adtam a kamaszokat terelgető testvéranyáimnak, és sikeresen tudjátok majd alkalmazni ezeket az ötleteket. Ha nektek is van bevált receptetek ebben a témakörben, akkor osszátok meg velünk az MKB Facebook csoportban

#csatlakozz!

...a programhoz!

20 perc. Ennyi elég arra, hogy megőrizd az egészségedet, ráadásul a testi-lelki harmóniához vezető úton mi is a segítségedre leszünk! Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, hogy az elsők között olvashasd legfrissebb cikkeinket, nézhesd meg mentoraink videóit. Ezekben szuper 20 perces tippeket adunk, amelyekkel a fittség és a jókedv észrevétlenül a mindennapjaid részévé válhat.

...a Facebook-csoporthoz!

Oszd meg a tapasztalataid, beszélgess szakértő mentorainkkal, legyél része egy pörgős, egymást támogató közösségnek!

...az Instagram oldalunkhoz!

Nemcsak nézni jó: az inspiráló tartalom mellett olyan gyakorlati ötletek várnak, amiket te is beilleszthetsz a hétköznapokba!