Skip to main content

Inspiráló irodalmak a sikeres változtatáshoz

Változtatni nem könnyű! A sikerhez sokban hozzájárulhat, ha megvan a kellő motivációnk a változáshoz. Ha valóban mi, és magunkért akarjuk a változást. Az alábbiakban a Nő a lehetőség csapata megosztja azokat a filmeket, könyveket, videókat, amelyekből inspirálódhattok.


Reni (pszcihológus és karrier-tanácsadó) egy könyvet ajánl:

Susan Loomis: Ház a Tatin utcán önéletrajzi ihletésű könyvében az amerikai család egy francia kisvárosba költözik. A regény fő témái az otthonteremtés, az új kultúra megismerése, beilleszkedés, a kezdeti nehézségekkel való megküzdés.
Életem több szakaszában is felmerült már a vidék vs. főváros dilemma. Nagy változás volt, amikor egy vidéken töltött időszak után elköteleződtem Budapest mellett. Hiába alapult a döntésem saját megfontoláson, a változás nehézségeit nagyon is átéltem. Az új lakóhely, új környezet, új munkahely változásai között nehezen találtam meg azt, amit kerestem, nem éreztem otthon magam, hiányzott a megszokott, a “régi”. Ez a könyv ebben az időszakban a maga könnyed stílusával azt az utat mutatta meg, hogy lehet a káoszból rend, az ismeretlenből ismerős, egy üres házból valódi otthon.


Hajnal (ügyvéd és mediátor) két, számára nagyon kedves filmet ajánl a változás megélése témában:

Szoktam azzal viccelni, hogy lassan elteszem a gyereknevelésről szóló irodalmat, és előveszem a “hogyan öregedjünk méltósággal”-típusúakat… Aztán rájöttem, hogy ez nagyon komoly kérdés. Szemet és szívet gyönyörködtető érzés életvidám idős embereket látni környezetünkben, akárcsak vidám, tettre kész és pörgő fiatalokat. A kettő között komoly kapcsolat van: megteszik a tőlük telhetőt a jelen teljes értékű megéléséhez. Számomra rendkívül szimpatikus, ahogy a Kezdő című filmben 70 éves Ben (Robert De Niro) vállalja az új kihívást, de azt úgy teljesíti, hogy ne kelljen meghasonulnia önmagával. Jules (Anne Hathaway) szintén helyre teszi magában a kételyeit, és nem változtat, mert rájön, hogy azzal elveszítené önazonosságát. A film megerősítette bennem azt, hogy jelenlegi felfokozott életvitelem itt és most rendben van, mert komfortos számomra. Az esetleges változtatásokról nekem kell döntenem, annak függvényében, hogy mi a célom. És igen, 70 évesen is lesznek céljaim - mert aktív és derűs, a fiatalokat segítő szépkorúnak lenni menő!
“Ha meg akarsz ölni igyekezz, 100 éves vagyok!” - mondja pikírten Allan, miután kimászik az idősek otthonának ablakán, és folytatja kalandos, XX. század legforróbb pillanataiban edződött életét… A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt (a könyvet Jonas Jonasson írta, a filmet Felix Herngren rendezte) olyan örökérvényű humor- és tanulságbomba, amit fiatalnak és idősnek egyaránt ajánlok. Én a fiammal néztem meg, és egyik kedvenc közös fimünkké vált. Azóta többször is megnéztem, mindig más indíttatásból, és mindannyiszor mást mondott nekem - amellett, hogy könnyezve nevettem a helyzetkomikumokon -, megmutatta, hogy nincs olyan abszurd helyzet, melyet ne lehetne másik aspektus alapján a javunkra fordítani, hogy az újrakezdés mindig adott, hogy igen, a véletlenek nagy életrendezők tudnak lenni, de ehhez nyitottnak kell mindig maradnunk - százévesen is ;)!
Évi (life coach és tréner) egy TEDx előadást ajánl: Josh Kaufman: Az első 20 óra - hogyan tanulj meg bármit
Éveken keresztül tanítottak, mégis szinte felnőtt fejjel tanultam meg úszni. Nem gondoltam, hogy sikerülni fog, de néhány óra alatt elértem, hogy nem süllyedtem el. Az úszás azóta is - mikor jobban, mikor kevésbé - része az életemnek. És tudom, hogy jobban mutatna, ha most azt írtam volna, hogy átúsztam a Balatont (ami még nem volt, az megtörténhet), de megünnepelve a hétköznapi sikereimet is, nagyon örülök, hogy nem hagytam annyiban és rászántam azt a pár órát. Az úszás ma is kikapcsol és feltölt, az énidőm fontos része. Az elmúlt közel két hét a változtatásról szólt és sokszor említettük, hogy kényelmetlen új dolgokat megtanulnunk, legyen az képesség vagy szokás. Josh Kaufman videója az egyik legjobb példa a változtatás gyakorlati oldalára. Miközben leszámol a legnagyobb kifogásokkal, a “Nincs erre időm” és “Nem tudom, mert nem tanultam” gondolatokkal, egyben kivezet minket a tökéletesség csapdájából is. Ha ma csak 20 perced van önmagad fejlesztésére, mindenképp ajánlom, nézd meg!
https://www.youtube.com/watch?v=5MgBikgcWnY

#csatlakozz!

...a programhoz!

20 perc. Ennyi elég arra, hogy megőrizd az egészségedet, ráadásul a testi-lelki harmóniához vezető úton mi is a segítségedre leszünk! Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, hogy az elsők között olvashasd legfrissebb cikkeinket, nézhesd meg mentoraink videóit. Ezekben szuper 20 perces tippeket adunk, amelyekkel a fittség és a jókedv észrevétlenül a mindennapjaid részévé válhat.

...a Facebook-csoporthoz!

Oszd meg a tapasztalataid, beszélgess szakértő mentorainkkal, legyél része egy pörgős, egymást támogató közösségnek!

...az Instagram oldalunkhoz!

Nemcsak nézni jó: az inspiráló tartalom mellett olyan gyakorlati ötletek várnak, amiket te is beilleszthetsz a hétköznapokba!