Skip to main content

Így lehet a gyermeked kiegyensúlyozott!

Akár a nyári szünet után tér vissza a gyerkőc szeptembertől az iskolába, akár az ovi után, életében először lép be az iskola falai közé, lehet, hogy sokkhatásként fogja megélni. A testének és az idegrendszerének egyaránt megterhelő lesz az iskolapadban ülni, mert az addigi folytonos mozgás, impulzusok, színek és szagok helyett jön a szinte folyamatos ülés, a rengeteg új információ befogadása, a számonkérés stressze és úgy összességében fizikailag és mentálisan is önmaguk fegyelmezése.

Nem tisztem megítélni, hogy mindez jó vagy rossz-e, abban viszont tudok segíteni, hogy az egész iskolai lét egészségesebb lehessen mind fizikailag, mind mentálisan, valamint ezáltal a suli utáni és a hétvégi idő is valóban a feltöltődésről szólhasson.

Az iskolában egy fizikailag teljesen immobilis, már-már lefagyott állapotban ülnek a gyerekek. Ehhez képest mentálisan egy csomó kihívással szembesülnek, amikkel bizony meg kell küzdeniük. Mindez a nap végére totál kiégett és kezelhetetlen gyerekhez vezet hosszú távon.

Hogyan tudsz ezen segíteni?

Úgy, hogy egyensúlyt teremtesz!

Fontos, hogy azokkal a "harcokkal", amelyekkel mentálisan nézünk szembe, fizikailag is megvívjunk. Kiéljük a testünkből, a testünkkel.
Ugyanakkor szintén fontos az idegrendszerünket kondicionálni a fókuszálásra, befogadásra.

Szerintem egy ideális világban a gyerekek sulin kívüli napirendje valahogy így nézne ki:

- Heti 2 nap gyerekjóga, ahol megtanulnak lazulni, elengedni, fókuszálni, fejlesztik a mozgáskultúrájukat, a képzelőerejüket és utakat építenek önmagukhoz.
- Heti 2 alkalom bármilyen más mozgás. Tényleg bármi, ami robbanékony, energiával teli és pörgős.
- Hétvégente pedig családdal, barátokkal való mozgás, társasjátékozás, beszélgetés.

A fentiek eredménye egy kiegyensúlyozott emberke lesz, aki képes odafigyelni az órákon, és mivel kiegyensúlyozottan van kezelve a teste is, a pihenő- és szabadidőben képes valóban regenerálódni.
Nem mondok újat és meglepőt azzal, ha elárulom, a felnőttek ugyanígy működnek.

Szívesen olvasnál még a témáról? Érdekelnek az idegrendszeri állapotok? Érdekel, hogyan maradhatsz motivált, feladatorientált és egészséges? Szívesen mesélek erről az egyik posztomban, várom a kérdéseiteket a cikk megosztása alatt kommentben.

Addig is, figyelj arra első lépésként, hogy a mérlegnek ne csak a mentális oldalára pakolj kihívást, hanem a fizikaira is! A finomhangolással ráérünk később is foglalkozni.

#csatlakozz!

...a programhoz!

20 perc. Ennyi elég arra, hogy megőrizd az egészségedet, ráadásul a testi-lelki harmóniához vezető úton mi is a segítségedre leszünk! Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, hogy az elsők között olvashasd legfrissebb cikkeinket, nézhesd meg mentoraink videóit. Ezekben szuper 20 perces tippeket adunk, amelyekkel a fittség és a jókedv észrevétlenül a mindennapjaid részévé válhat.

...a Facebook-csoporthoz!

Oszd meg a tapasztalataid, beszélgess szakértő mentorainkkal, legyél része egy pörgős, egymást támogató közösségnek!

...az Instagram oldalunkhoz!

Nemcsak nézni jó: az inspiráló tartalom mellett olyan gyakorlati ötletek várnak, amiket te is beilleszthetsz a hétköznapokba!