Skip to main content

Így élj túl egy 10 órás utazást!

6-8-10 óra autóban, repülőn vagy vonaton. Képzeld el, hogy kilépsz az ajtón, friss vagy, könnyed, energikus, és alig várod, hogy a nyakadba vedd a világot. Jó lenne, mi?

Ehhez sok tényezőnek kell jól együtt állnia - van, amelyekre nem tudsz hatással lenni. Viszont a saját testedre igen! Hoztam néhány utazás közben végezhető gyakorlatot, amelyekkel felkészítheted a tested a sok ülésre, de az érkezést követő pillanatokra is van pár javaslatom!

1.) Utazás előtt közvetlenül

Azért, hogy a hosszú ülés ne gyötörje meg a testedet, már indulás előtt tehetsz!
Még otthon, akár előző este csinálj 15-20 percig fenék és törzsizom erősítéseket, mert az ülésnél a fájdalomért legtöbbször a kiengedett izmok által okozott helytelen testtartás felelős. Én az alábbi gyakorlatokat javaslom:

Farizom erősítés: bolgár guggolás
Egy olyan kitörést képzelj el, ahol a hátsó láb a kanapén van, spiccben. Hajlítsd-nyújtsd az elől lévő térded, mintha guggolnál, de úgy, hogy nem a hátsó lábaddal tolod magad, hanem minden testsúly az elől lévő lábadon van. Gyilkos farizmot beizzító feladat! 20-30 ismétlés bőven elég lesz belőle, majd meglátod. Természetesen lábanként!

Hasizom erősítés
Mindenféle hasprés, amit nem sajnálsz. :)

Hátizom erősítés: Superman evezés
Feküdj hasra, karok magastartásban. Emeld el a lábaidat, és amennyire tudod a karokat, meg a felsőtestedet is a talajtól. A lábaddal csinálj úgy, mintha gyorsúszásban úsznál (evezz :)) és a karoddal is ugyanígy, mintha csapkodnád a vizet. Ezt úgy érdemes, hogy beállítod az órát 3 percre, és 20 mp munka, 10 mp pihenés etapokban dolgozol végig.

2.) Utazás közben

Pro tipp: ha viszel magaddal egy tenisz- vagy lacrosse labdát, és utazás alatt a talpad alatt görgeted, az egész lábad keringése felfrissül! Amikor teheted állj fel, és csinálj pár guggolást, kitörést, előrehajlást.

Nyaknyújtás
Húzd ki magad. Vegyél egy jó nagy levegőt, és kilégzéssel döntsd oldalra a fejedet, majd a karod ereje segítségével fokozd ezt a nyújtást amíg kényelmes. 8-10 légzésig is benne maradhatsz, majd ismételd a másik oldalra is. Utána hajtsd le az álladat a mellkasodra, kulcsold mind a 10 ujjadat a tarkódon és nyújts meg a nyakad hátsó részét is. Teljesen felfrissülsz!

Csípőnyitás
Csússz le a széked szélére úgy, hogy a talpaid a talajon legyenek. Tedd keresztbe az egyik lábad a másikon úgy, hogy csak a bokád lógjon le a túloldalra. Kilégzésre nyomd el magadtól a hajlított térdedet. Nagyon jó érzés lesz, mikor ezzel a gyakorlattal a beállt, csípő környéki izmokba visszahozol egy kis életet!

Mellkasnyitás
Kulcsold össze mind a 10 ujjadat a hátad mögött, zárd a lapockákat. Hajolj előre, feküdj rá a hasaddal a combodra. És csak élvezd, szuper érzés lesz!

3.) Utazás utánra

Zuhanyozz le hideg vízzel, hogy felpezsdülj kicsit. Menj ki a szabadba! Szökdelj, végezz karkörzéseket, ugrálj, dinamikusan mozgasd át magad! Ha azt érzed, az ülés megviselt, az utazás előttre ajánlott gyakorlatokat itt is bevetheted! Segíteni fognak. Ha pedig a lábad esetleg bedagadt, kattints ide, mutatok egy cikket, hogyan kezeld!

#csatlakozz!

...a programhoz!

20 perc. Ennyi elég arra, hogy megőrizd az egészségedet, ráadásul a testi-lelki harmóniához vezető úton mi is a segítségedre leszünk! Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, hogy az elsők között olvashasd legfrissebb cikkeinket, nézhesd meg mentoraink videóit. Ezekben szuper 20 perces tippeket adunk, amelyekkel a fittség és a jókedv észrevétlenül a mindennapjaid részévé válhat.

...a Facebook-csoporthoz!

Oszd meg a tapasztalataid, beszélgess szakértő mentorainkkal, legyél része egy pörgős, egymást támogató közösségnek!

...az Instagram oldalunkhoz!

Nemcsak nézni jó: az inspiráló tartalom mellett olyan gyakorlati ötletek várnak, amiket te is beilleszthetsz a hétköznapokba!