Skip to main content

Így éld meg jól a mindennapokat a családdal!

Az, hogy hogyan érezzük magunkat, csak azon múlik, hogy mit tudunk kihozni a hétköznapokból.
Mert szépek az ünnepek, jó várni a nyaralásra, a szabadságra, de az igazi boldogságot soha sem a nagy pillanatok jelentik, hanem sokkal inkább a mindennapokban fellelhető apró örömök.

És, hogy miben rejlenek ezek a kis örömforrások? Ehhez hoztam ma 3 tippet:

1. Tervezzünk!

A tervek éltetnek. Sokkal könnyebb átvészelni és jól megélni a hétköznapokat, ha tervezgetünk. Ha megtehetjük, és nem vagyunk fáradtak, akár hétköznapokra is szervezhetünk programokat, amelyeket várhatunk napközben. Hétvégére pedig mindenképp érdemes valami izgalmasat kitalálni: egy nagy kirándulást, egy pikniket, egy közös főzőcskézést a barátokkal, egy koncertet vagy mozizást. Lehet ez bármilyen program, ami feltölt és/vagy kikapcsol minket. A lényeg, hogy ne az unalom és a rutin jegyében teljenek el a hetek.

(Ha őszi hétvégi programokat kerestek, akkor ajánlom figyelmetekbe alábbi cikkemet: https://mkb20percegeszseg.hu/tipp/10-oszi-fesztival-ahova-erdemes-csaladdal-ellatogatni)

A programokat akár jó előre, év végéig is betervezhetjük – átlátva ezzel az hátralévő iskolai szüneteket és a még rendelkezésünkre álló szabadságainkat, melyekkel így előreláthatóan, könnyebben tudunk gazdálkodni.
A tervezésbe a gyerekeket is érdemes bevonni. Mesélhetünk nekik akár több programlehetőségről is, és hagyjuk meg nekik a választás, véleménynyilvánítás lehetőségét. Így velünk együtt izgatottan várják majd a tervezett programokat.

A tervezéshez pedig használjátok bátran az #MKB 20percegészség programtervezőjét, amelyet innen tudtok letölteni: https://mkb20percegeszseg.hu/tipp/tippek-a-zokkenomentes-ovi-es-sulikezdeshez

2. Törjük meg a hétköznapi rutint!

Azért, hogy a monoton szürke hétköznapok ne daráljanak be minket, csempésszünk egy kis játékosságot a megszokottba.

Nálunk a szerda az a nap, amikorra a család apraja általában már elfárad. Ezért kitaláltuk a #matracszerdát, amikor a gyerekszobában kivesszük az ágyakból a matracokat és a földre helyezzük őket - éppúgy, mintha épp táboroznának valahol.
Mondanom sem kell, mindketten nagyon szeretik és várják ezt a napot. Öröm nézni, ahogy lelkesen segítenek előkészíteni a terepet az esti „bulira”.
Akkor mégis miért nem engedjük meg, hogy minden este így aludjanak? Mert így eltűnne a varázsa, nem lenne mit várni, nem lenne, ami megtöri a hétköznapok monotonitását. Ha a jó dolgok mindig elérhetőek, akkor hamar megunjuk őket. Egy kis játék azonban nem kerül semmibe, viszont annál nagyobb élmény lehet mindenkinek.

És a #matracszerda mellett vagy helyett csinálhatunk #bunkerépítőskeddet, #palacsintasütőpénteket, vagy #párnacsatacsütörtököt. A lényeg, hogy vigyünk bele valami kis huncutságot a mókuskerekes napokba. Annyit elárulok, hogy nem csak a gyerekek fogják élvezni ezt. 😊

3. Értékeljük azt, amink van!

Az, hogy tervezünk, várunk eseményeket, megtörjük a hétköznapok rutinját, erőt ad majd a nehezebb napokon is.

Az elégedettségérzésünkhöz, a harmónia megtalálásához nagyban hozzásegíthet minket az is, ha megtanuljuk értékelni mindazt, amink van. Ehhez az is elég, ha néha felidézünk egy emlékezetes pillanatot, közös élményeket.

Beszélgethetünk is ezekről, de nálunk, ami igazán bevált, az az emléküveg. Ez tényleg egy üveg, amelybe olyan kis post-itek kerülnek, amelyekre a számunkra kedves emlékeket írjuk fel. Elégedettséggel tölt el már az is, ha ránézünk az üvegre, ahogy gyűlnek benne a papírok, de jó érzés időről időre húzni egyet, és el is olvasgatni ezeket a cetliket, visszaemlékezni a legjobb programokra.

Mert az élet nézőpont kérdése: koncentrálhatunk arra, ami nincs, amivel elégedetlenek vagyunk, vagy fókuszálhatunk a jó dolgokra, az apró örömökre.

A döntés a te kezedben van!


Ha kíváncsi vagy más mentorok írásaira hasonló témákban, akkor ajánlom az alábbiakat :)
Mi akadályoz a jelenlétben?
3 tipp, hogy jól induljon a családi nyaralás
Alkotóöröm a köbön


#csatlakozz!

...a programhoz!

20 perc. Ennyi elég arra, hogy megőrizd az egészségedet, ráadásul a testi-lelki harmóniához vezető úton mi is a segítségedre leszünk! Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, hogy az elsők között olvashasd legfrissebb cikkeinket, nézhesd meg mentoraink videóit. Ezekben szuper 20 perces tippeket adunk, amelyekkel a fittség és a jókedv észrevétlenül a mindennapjaid részévé válhat.

...a Facebook-csoporthoz!

Oszd meg a tapasztalataid, beszélgess szakértő mentorainkkal, legyél része egy pörgős, egymást támogató közösségnek!

...az Instagram oldalunkhoz!

Nemcsak nézni jó: az inspiráló tartalom mellett olyan gyakorlati ötletek várnak, amiket te is beilleszthetsz a hétköznapokba!