Skip to main content

Húsmentes napok, felelős fogyasztás

Annak, hogy a húsfogyasztásunkat észszerűbb alapokra helyezzük, semmi köze nincs a vegetáriánusok és vegánok, illetve a húst fogyasztók között néha csúnyán elfajuló vitáknak.

Túl sok húst eszünk: ez tény. És ezzel túlságosan is terhére vagyunk a bolygónak: ez is tény.

Ezen változtatni mindannyiunk közös érdeke, és szerencsére finomabbnál finomabb húsmentes lehetőségek állnak a rendelkezésünkre, amelyekkel nem is erőfeszítés a lemondás.
Hús nélkül nem is étkezés az étkezés – maradt ránk régről. Csak a hústartalmú ételektől leszünk erősek, azokban van csak energia, amitől jól működünk. A gezemicék csak a gyenge gyomrúaknak valók. Hús nélkül nincs meg a szervezet, megbetegedik, legyengül. Férfiember nem élhet zöldségen. A zöldségeknek nincs is ízük, egy valamirevaló étel karakterét a benne lévő hús adja. Satöbbi.

Emiatt kerül a reggeli szendvicsbe felvágott, a tányérra virsli, és kötelezően sonka a tojás alá, ezért van, hogy az ebéd hús, hús és hús valamilyen körettel (sokszor a leves és a főétel is húsból készül), és a vacsorára elfogyasztott egytálétel vagy hideg fogások is rendre tartalmaznak valamilyen húst, húskészítményt. Mindezt egyetlen nap. De honnan ez a rengeteg húsáru? Mit tartalmaznak valójában ezek a készítmények? Hogyan, milyen körülmények között, mennyire felelősen állítják elő őket? Fenntartható-e hosszú távon ez a rendszer?

Csak néhány érdekes, átgondolandó adat. A különféle élelmiszerek vízigényének listáján a megdöbbentő adattal csúcstartó csokoládé (1 kilogrammhoz 17200 liter) mögött nem sokkal van lemaradva a második helyezett marhahús, amelyből 1 kilónyit 15500 liter víz felhasználásával állítunk elő. A többi hús is az élmezőnyben szerepel (sertés: 6000 liter, csirke 4500 liter), míg a sajtoknál körülbelül 3000, a száraztésztánál 1800, a kenyérnél 1600 ez az érték, a legjobban pedig az alma, a káposzta vagy a paradicsom óvja a vízkészleteket 200–800 literes igénnyel.

Még a korábbi becsléseknél is jóval magasabb az állattartáshoz (főként a marhatenyésztéshez) köthető metánkibocsátás – ez a gáz az éghajlatot melegítő üvegházhatású anyagok egyhatodát teszi ki, és az aránya egyre növekszik. Ráadásul veszélyesebb is, mint a szén-dioxid, mivel huszonnyolcszor erősebb üvegházhatással bír.

Az állattartásból származó trágya többek között a tengerekbe bemosódva oxigénben szegény, élettelen zónákat hoz létre a partok közelében, ahol a melegebb vizekben elszaporodnak az algák, amelyek a légkörre veszélyes nitrogén-oxidot termelnek.

Hogy sokan a környezet és a szervezetük kímélése miatt (vagy lelkiismereti okokból) teljesen elhagyják a húst, érthető – de ez nem lehet mindenki célja. Azonban már az is nagyon sokat segít, ha heti egy vagy két nap a húsmentes étkezésre szavazunk. Vagy, ha valamelyik főétkezésből rendszeresen elhagyjuk a húst. Vagy, ha elhatározzuk: általában is kevesebb húst eszünk, azt viszont felelős helyekről szerezzük be, illetve a feldolgozott húskészítmények vásárlását csökkentjük.

Nagyon is kifizetődő hetente 20 percet szánni arra, hogy megtervezzük a húsmentes napok menüjét, mert látni fogjuk: a lehetőségeink végtelenek. Zöldségekből, zöldségkészítményekből, gyümölcsökből, magokból, rizsből, gabonából vagy tésztából olyan fejedelmi, laktató és mennyei ízű ételeket készíthetünk, amilyeneket csak akarunk. A szervezetünket is tehermentesítjük a húshagyó, „light” napok beiktatásával, és egy fenntarthatóbb, élhetőbb élet alapjait is letesszük egyúttal. Win-win.


Néhány remek, kedvcsináló, húsmentes recept, amely után garantáltan nem lesz senkinek hiányérzete:

Karfiolkrémleves kurkumával
Tökkrémleves sajtgolyóval 
Fehér babos raguval töltött édeskrumpli
Vega chili 
Paradicsomos spagetti diós feketebab fasírttal

#csatlakozz!

...a programhoz!

20 perc. Ennyi elég arra, hogy megőrizd az egészségedet, ráadásul a testi-lelki harmóniához vezető úton mi is a segítségedre leszünk! Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, hogy az elsők között olvashasd legfrissebb cikkeinket, nézhesd meg mentoraink videóit. Ezekben szuper 20 perces tippeket adunk, amelyekkel a fittség és a jókedv észrevétlenül a mindennapjaid részévé válhat.

...a Facebook-csoporthoz!

Oszd meg a tapasztalataid, beszélgess szakértő mentorainkkal, legyél része egy pörgős, egymást támogató közösségnek!

...az Instagram oldalunkhoz!

Nemcsak nézni jó: az inspiráló tartalom mellett olyan gyakorlati ötletek várnak, amiket te is beilleszthetsz a hétköznapokba!