Skip to main content

Tanulj meg változtatni az életeden!

Változtatási készségünk az egyik legfontosabb eszközünk ahhoz, hogy egy teljesebb, boldogabb életet éljünk. Amikor változtatásról beszélünk, a legtöbbször pozitív dolgokra gondolunk. Miért van mégis az, hogy tíz emberből csak három képes változtatni az életmódján, még akkor is, ha az élete múlik rajta? Hol csúszunk el? Mi segíthet, hogy ne adjuk fel az első nehézségnél?

1. Tudatosítsd, hogy a változás nem cél, hanem egy folyamat. Egymásra épülő lépésekből áll össze. Ha így nézed, akkor mindennap tudsz tenni valamit a változtatásért és nem kell várni több időre, pénzre, lehetőségre.

Elkerülöd, a „Hogyan is kezdjek bele?” frusztráló kérdését. Ha munkahelyet szeretnél váltani, például fogalmazd meg magadnak, milyen munkahelyet szeretnél. Mit szeretnél csinálni? Hol? Mikor és hogyan? Mennyi pénzt szeretnél keresni? Írd le! Lehet egy kérdés-egy nap, nem kell sietni! Van naponta 10-15 perced? Remek, mert így egy héten közel 90 percet töltöttél a témával. Ha azt kérdeztem volna, hogy van-e másfél órád erre, mit válaszoltál volna?

2. A legtöbb változáshoz szokásokat kell változtatni. Egy új szokás kialakítása és rutinná épülése legalább 9 hét. Hogy 21 nap alatt meg tudod változtatni az életed, erős túlzás. Ennyi idő alatt az új szokásokba maximum bele tudsz tanulni. Az ezt követő idő arra kell, hogy megtanuld, hogyan illeszted be az életedbe. És hagyni kell időt, hogy megszokd (Te és a környezted is), és rutinná alakítsd az új szokást. Ha takarékosabban szeretnél élni, akkor az első 21 nap alatt megtanulhatod, hogyan érdemes a kiadásaidat vezetni, hogy tényleg minden összeg bekerüljön a táblázatba. Az automatából vett csokit is felírtad?

3. Tarts ki! Megtanultad, hogyan csináld másként vagy mi mást csinálj, semmi dolgod már, „csak” kitartani. De hogyan?
- Mindenkinek megvan a saját maga ritmusa, fedezd fel a sajátodat!
- Legyen menekülési terved rosszabb, nehezebb napokra – ha szakad az eső, mit fogsz csinálni a reggeli futás helyett? Ha nem érsz oda az edzésre, mit csinálsz helyette?
- Tudatosítsd magadban, hogy ez egy tanulási folyamat, így az elején messze leszel a tökéletes kivitelezéstől. Sőt, lesz olyan nap, amikor elfelejted megtenni, ezért...
- Ne légy maximalista! – ha egyik nap becsúszik több kalória, vagy többet költesz, nem fog összedőlni a világ! Nézd meg, mit tudsz tanulni belőle!
- Legyen támogatásod! A feleséged, férjed, barátod, barátnőd, szüleid, gyermekeid. Támogatásukkal sokkal könnyebben küzdesz meg a hétköznapi kihívásokkal. Ha nincs támogatásod, akkor kérj külső segítséget! Hogy kitől és hogyan, arról még később lesz szó.
Ne feledd, változtatási hajlandóságunk és sikereink növelik az önbecsülésünket és nyitottabbá tesznek minket a körülöttünk lévő világra. Ezekre pedig szükségünk lesz, ha új munkahelyet keresünk, ha megházasodunk, gyermekünk születik vagy éppen kirepül. Ha megtalálod egyszer a saját megoldásodat, ritmusodat, tapasztalataidat, akkor a következő változás/változtatás kevésbé billent ki az egyensúlyodból.

Jámbor Éva, a Nő a Lehetőség! life coach, trénere

#csatlakozz!

...a programhoz!

20 perc. Ennyi elég arra, hogy megőrizd az egészségedet, ráadásul a testi-lelki harmóniához vezető úton mi is a segítségedre leszünk! Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, hogy az elsők között olvashasd legfrissebb cikkeinket, nézhesd meg mentoraink videóit. Ezekben szuper 20 perces tippeket adunk, amelyekkel a fittség és a jókedv észrevétlenül a mindennapjaid részévé válhat.

...a Facebook-csoporthoz!

Oszd meg a tapasztalataid, beszélgess szakértő mentorainkkal, legyél része egy pörgős, egymást támogató közösségnek!

...az Instagram oldalunkhoz!

Nemcsak nézni jó: az inspiráló tartalom mellett olyan gyakorlati ötletek várnak, amiket te is beilleszthetsz a hétköznapokba!