Skip to main content

Görbüljön, avagy szerencsés horgászást!

Életünk jelentős részét tető alatt éljük. A munkahelyünkön, vagy a házunkban, lakásunkban, esetleg autóban ülve, többórás dugóban araszolva a kocsitető alatt. Kivéve a kabriósok. :) Stresszelünk, mérgelődünk és izgulunk, hogy időben beérjünk a munkahelyünkre.

A munkahelyen az irodában, a bankfiókban, tárgyalóban laptopokkal a kézben meetingre járunk, megbeszélünk. Vagy csak a helyünkön épp telefonálunk, e-mailt írunk, tervezünk. Azért lássuk be, itt is ritkán süt ránk a nap. A munkanap letelte után újra autóba ülünk, buszra, vonatra szállunk, újra araszolunk. Tető van felettünk.

Hazaérünk, bemegyünk a lakásba, házba, és újra egy zárt térben találjuk magunkat.

Kérdés: vajon egy héten hány órát töltünk a szabadban? 20 percet? Vagy több órát? Vagy akár több napot? Érdemes végiggondolni. És vajon mennyit szeretnénk?

Ilyenkor jön az érzés, hogy ki kell mozdulni. De hova is? Természetesen a vízpartra. Természetesen horgászbottal.

Gyerekkorom óta minden nyarat a vízparton töltöttem, legfőképpen a Ráckevei Duna-ágon, egy nagyon jó hangulatú faluban, Szigetszentmártonban.
A horgászat sokak szerint valami földön kívüli tevékenység, és hangot adva nem értik mi benne a jó, hogyan képes a horgász órákig csendben egy pontra bámulva élvezni ezt a végtelenül unalmas sportágat, vagy szabadidős tevékenységet. Ezt szeretném most megcáfolni.

A belvárosi szmogot és a betonfalakat elhagyva, a vízparthoz érve, legyen az tó, folyó, csatorna, hihetetlen érzés kerít hatalmába. A természet, és annak hangjai mindig elvarázsolnak. A minket körülölelő elektroszmogtól megszabadulva döbbenünk rá, hogy minden embernek szüksége van a természetből fakadó töltődésre is. A vízparton eltöltött idő intergalaktikus sebességgel tölti fel az ember boldogság hormonjait. A horgászat mint tevékenység csak ráadás, még inkább közelebb hoz a természetben élő állatok és növények megcsodálásához.

Üdítő érzés figyelni a bütykös hattyút, ahogy védelmezi fészkét és minden mozgó tárgyat és élőlényt potenciális veszélynek néz, és ha kell, határozottan fellép ellenük. Csodálatos dolog a kiskacsák sorakozva vonulását nézni, ahogy anyjuk mögött haladnak és pedáloznak, vagy a fakopáncs egyedülálló hangját hallgatni, ahogy a vízparton lévő akácfa tetején dobol az élelemért. Teljesen kikapcsol, ha figyelemmel kísérhetem a búbos vöcsök ügyes merüléseit, ahogyan megtizedeli az apróbb halakat, vagy, ha a kócsag 1,5 méteres szárnyfeszttávolságán ámulhatok, ahogyan csendben átszeli a Dunát vagy ahogy az örvös galambok párt alkotva szerelmesen repülnek a folyó felett.

A vízparton töltött idő és horgászat korántsem mondható feleslegesen eltöltött időnek a szabad ég alatt. A friss levegő, a nap járásának látványa, a vonuló felhők, a fodrozódó vízfelület vagy épp a feszített víztükör, melyben az ég tükörképe kápráztatja el a szemet, azon keresztül pedig a lelket, mind értékkel bírnak. A horgászatban sokszor ezek a legszebb pillanatok, a halfogás már csak hab a tortán. Ennek öröme egyébként leírhatatlan, de nem csak az ősi ösztön miatt. Páratlan energiák szabadulnak fel és boldogsághormont termel, ahogyan a partra segíthetünk egy termetes kopoltyúst. A hal fárasztása külön élmény, adrenalint ad, a hal ereje és védekezése, a karikára hajló horgászbot, a sikító orsó hangja, a végletekig feszülő damil nem hasonlítható semmi máshoz. A horgász nemcsak halat fog, hanem vigyáz a környezetére, rendben tartja, összeszedi, kidobja a mások által eldobált szemetet. A horgász nem mindig viszi haza az összes halat, csak amennyi a halászléhez szükséges.

Nem utolsósorban a horgászat közösségi élményt nyújt, családtagokkal, kollégákkal vagy barátokkal kiegészülve kiváló csapatépítő is egyben. Aki a versenyszellemet szereti, annak a horgászversenyek nyújtanak maradandó élményt.

Próbáljátok ki, töltődjetek pecával!

Tippek a felkészüléshez:
• Fontos, hogy megfelelő horgászkészséget válasszatok az aktuális víznek megfelelően.
• Érdemes a helyszín kiválasztásakor érdeklődni a helyiektől, illetve azoktól, akik már jártak azon a parton, hogy mire érdemes horgászni, milyen szereléket tegyünk a horgászbot végére.
• Mindenképp az időjárásnak megfelelően öltözzetek! Győződjetek meg arról, hogy van-e érvényes engedélyetek az adott vízterületre!
• Több típusú csalit vigyetek magatokkal, mert amire szükség van, az úgyis mindig hiányzik! :)

Bízom benne, hogy a cikk olvasása után kedvet kaptok arra, hogy pecabotot vegyetek a kezetekbe, és irány a vízpart!

#csatlakozz!

...a programhoz!

20 perc. Ennyi elég arra, hogy megőrizd az egészségedet, ráadásul a testi-lelki harmóniához vezető úton mi is a segítségedre leszünk! Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, hogy az elsők között olvashasd legfrissebb cikkeinket, nézhesd meg mentoraink videóit. Ezekben szuper 20 perces tippeket adunk, amelyekkel a fittség és a jókedv észrevétlenül a mindennapjaid részévé válhat.

...a Facebook-csoporthoz!

Oszd meg a tapasztalataid, beszélgess szakértő mentorainkkal, legyél része egy pörgős, egymást támogató közösségnek!

...az Instagram oldalunkhoz!

Nemcsak nézni jó: az inspiráló tartalom mellett olyan gyakorlati ötletek várnak, amiket te is beilleszthetsz a hétköznapokba!