Skip to main content

Szorítsd vissza a hulladékmennyiséget!

Minimális konyhai hulladékkal megúszni a hétköznapokat, a maradékokkal okosan zsonglőrködni, a zöldségek és gyümölcsök minden részének felhasználására törekedni: nem holmi olcsó szólam és hasztalan divattrend, hanem egyre inkább kötelesség. Nem kell hétpróbás környezetvédőnek lennünk ahhoz, hogy belássuk, bizony alaposan túllőttünk a célon, és amilyen mértékben jelenleg károsítjuk a bolygót, a lakókörnyezetünket és a saját testünket, az tarthatatlan. Szerencsére sok mindent tehetünk.

Mint annyi mindent, ezt is érdemes kicsiben kezdeni, és folyamatosan kísérletezni. A környezetünk, az egészségünk, a szeretteink egészsége is vissza fogja igazolni, hogy jó döntéseket hozunk, még ha eleinte kicsit szokatlan is lesz egy-két dolog, és nagyobb odafigyelést igényel.

Szánjunk mindössze 20 percet hetente arra, hogy átgondoljuk, hogyan tudnánk a legtakarékosabban és legfelelősségteljesebben étkezni, főzni és vinni a háztartást.

– Lehetőleg helyben termett és szezonális gyümölcsöt, zöldséget fogyasszunk, és a több ezer kilométerről idehordott extrákat cseréljük le bátran a piacon kínált (és nem mindig szabályos formájú, már-már gyanúsan tökéletes) hozzávalókra. Ez igaz a hús- és a tojásvásárlásra is: keressünk felelős, lehetőleg minél közelebbi gazdaságokat, vagy akik az ő termékeiket forgalmazzák.

Az alapszabályokat talán elismételni sem kell:

– Legyen bevásárlólistánk, és ne az aktuális hangulatunk szerint vegyünk össze mindent. Bár évek óta a nagybevásárlásokra esküszünk, érdemes inkább többször kevesebbet venni.

– Próbáljunk minimális műanyag- és csomagolóanyag-szennyezéssel megúszni egy-egy vásárlást. Legyen vászonzsákunk, bevásárlószatyrunk, otthon a maradékoknak pedig kimosható, jól záródó edény. Egy életre felejtsük el a silány minőségű (egyszer használatos) műanyag szatyrokat, műanyag dobozokat, műanyag evőeszközöket.

– Nézzük meg, hogy a lakókörnyezetünkben milyen lehetőségek állnak rendelkezésre, hogy a fölösleget (mert többet vásároltunk, többet főztünk, többet hoztunk haza valahonnan, vagy szimplán csak adakoznánk) leadhassuk, odaajándékozhassuk.

– Igyekezzünk annyit főzni, amennyi el is fogy. Ha több lett, használjuk a fagyasztót, és legyen előre tervünk arra, hogyan tudnánk kicsit megújítva, felfrissítve, új ruhába öltöztetve tálalni az eltett maradékot. Tele van az internet újrafelhasználási tippekkel. (Legyen szó szikkadt kenyérről, megmaradt főtt krumpliról vagy extra adag főtt rizsről.)

– Az ünnepek közeledtével különösen érdemes a mértékletességet szem előtt tartani (úgy a mennyiségek, mint a csomagolóanyagok tekintetében), mert ilyenkor landol a legtöbb élelmiszer a szemetesben, és egyáltalán: ilyentájt szoktunk extrém mennyiségű hulladékot gyártani. Tervezzük meg úgy a menüt, hogy legyen gondunk a maradékokra (újrafelhasználás, felajánlás stb.).

– Figyeljük a hűtőben vagy a kamrapolcon tárolt alapanyagok szavatosságát. Ezeket érdemes akár külön fel is címkéznünk. A heti menü megtervezésekor fontos szempont lehet, mit meddig tudunk felhasználni, hogy tényleg ne a kukában végezze az a rengeteg étel.

Ha az alapok megvannak, szintet léphetünk:

– A felesleges, kicsit már puhább, fonnyadásnak indult zöldség és gyümölcs gyakran végzi a szemetesben. Pedig annyi, de annyi chutney-, lekvár-, savanyúságrecept áll rendelkezésre, mint égen a csillag. Remekül feldobják az ételek megszokott ízét, és hosszan eltarthatók. Egy-egy remek recepten kívül mindössze egy nagy főzőedényre és néhány tiszta üvegre van szükségünk. Az ízkombinációk határa a csillagos ég…

– Mindig inkább többet vásárolsz? Családi kiszerelést, többkilós hálós gyümölcsöt, több zacskó bébispenótot, rukkolát, többliteres üdítőt és gyümölcslevet, duplán, triplán összecsomagolt termékeket? Tényleg megéri, csak mert egy kicsit olcsóbb, ám később nagy valószínűséggel kidobjuk? Csupán egyszer szánj időt rá, és gondold át, mi végzi rendszeresen a szemétben, a lefolyóban. Ajándékozd el, használd fel okosabban, vagy – és nem olyan bagatell ez, mint elsőre tűnik – egyszerűen ne vásárolj annyit.

– Fogalmad sincs, mit kezdhetnél a zöldségek (főleg a gyökérzöldségek) héjával ahelyett, hogy kidobnád? Bármilyen furcsán hangzik is, isteni csipsz készülhet belőlük, de főzve-párolva, majd pürésítve is finomak. Az alapos tisztítás és a kellemes fűszerezés persze alap.

– A hulladék szelektív gyűjtése alapvető fontosságú, ám ma már kiváló konyhai komposztálókat is kapni. Ha megengedhetjük magunknak, hasznos segítség lehet a konyhánkban.

– A kávézaccot pedig az örökzöldek vagy a konyhakert növényeinek földjére szórva hasznosíthatjuk újra.

#csatlakozz!

...a programhoz!

20 perc. Ennyi elég arra, hogy megőrizd az egészségedet, ráadásul a testi-lelki harmóniához vezető úton mi is a segítségedre leszünk! Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, hogy az elsők között olvashasd legfrissebb cikkeinket, nézhesd meg mentoraink videóit. Ezekben szuper 20 perces tippeket adunk, amelyekkel a fittség és a jókedv észrevétlenül a mindennapjaid részévé válhat.

...a Facebook-csoporthoz!

Oszd meg a tapasztalataid, beszélgess szakértő mentorainkkal, legyél része egy pörgős, egymást támogató közösségnek!

...az Instagram oldalunkhoz!

Nemcsak nézni jó: az inspiráló tartalom mellett olyan gyakorlati ötletek várnak, amiket te is beilleszthetsz a hétköznapokba!