Skip to main content

Farsangi jelmeztippek – alkossatok együtt!

Ahol gyerkőcök is vannak a családban, ott a farsangi időszak remek alkalom arra, hogy az együtt töltött értékes időt megtöltsük kreativitással, játékos tanulással, és egymásra figyelve, közösen készítsük el az idei jelmezt. Családi programötletként ezúttal olyan DIY tippeket mutatunk, amik otthon, pár hétköznapi alapanyagból is 20 perc alatt megvalósíthatók, és nem csak a kicsit arcára csalnak majd mosolyt!

1. A bravúros búvár
Ha a képregényes szuperhősök már unalmasak, miért ne bújhatnánk inkább hétköznapi hősök bőrébe? Ezzel a búvárjelmezzel garantált a siker: biztosan nem jön szembe három másik búvár a jelmezversenyen, és egy nagyon izgalmas és menő foglalkozást mutat meg. Napi 20 perc közös alkotással egyetlen hétvége alatt is gond nélkül összerakható!

Alapanyagok:
fekete kezes-lábas (vagy fekete nadrág és szűk, hosszú ujjú pulcsi)
búvárszett: szemüveg, pipa, békatalp
2 db nagyméretű pet palack
1-2 m hosszú, vastag zsinór (tornazsákból)
fekete és ezüst ragasztószalag
a búvárszett színéhez illő festék (akril spray)
pillanatragasztó vagy egyszerű ragasztópisztoly

Elkészítés:
1. A műanyag palackokat fessük le olyan akril spray-vel, ami színben megegyezik a búvárszemüveggel. Gyorsan száradó festéket bármelyik hobbiboltban kaphatunk.

2. Ha megszáradt a festék, fúrjunk mindkét palack felső és alsó részére egy-egy kisebb lyukat: ezeken keresztül fogjuk áthúzni az „oxigénpalackok” pántjait.

3. Mérjük le a gyerkőc egyik hátizsákján a pántok hosszát, adjunk hozzá még 15-15 centimétert, és vágjunk ilyen hosszú zsinórból 2 darabot. Akár egy régi tornazsák zsinórja is újrahasznosítható! A pántok egyik végére kössünk csomót.

4. Fekete és ezüst színű ragasztószalag segítségével ragasszuk körbe a palackokat, akár többször is körbetekerhetjük a ragasztószalagot. Ezután pillanatragasztóval vagy egyszerű ragasztópisztollyal ragasszuk szorosan egymás mellé a két palackot. Kész is az oxigénpalack!

5. Tekerjük le a palackok kupakjait és fűzzük át a palack alsó részére fúrt lyukon a zsinórt belülről úgy, hogy a csomó a palackon belül maradjon. Ezek a zsinórok lesznek a pántok, amivel egy hátizsákhoz hasonlóan könnyen fel- és levehető majd az oxigénpalack. Igazítsuk a pántok hosszát a gyerekhez, és ha megvan a kényelmes méret, jelöljük meg filccel a zsinóron, majd fűzzük át a felső lyukakon is a pántokat. A jelölésnél csomózzuk meg a zsinórt, hogy biztosan tartson, és a felesleges zsinórrészeket tömködjük vissza a palackokba, majd tekerjük rájuk a kupakokat.

6. Végül a beöltözés: a szűk, fekete kezes-lábast derék részen díszítsük egy ragasztószalagból készült övvel – egyszerűen csak tekerjük körbe a gyerek derekán úgy, hogy kényelmesen rásimuljon a ruhára. Az övet akár a palackon használt festékkel színezett Kinder tojásokkal is díszíthetjük, egyszerűen ráragasztva. A búvárszemüveg mehet is a fejre, a pipával együtt rögzítve, békatalpak a lábakra, és jöhet az oxigénpalack-hátizsák. A búvár máris merülésre kész! :)

2. A legjobb páros: ketchup és mustár
Két gyerek beöltöztetése általában duplaannyi munkát jelent a farsangi jelmezekkel, de ha nincs még meg a konkrét vágyuk, hogy minek szeretnének öltözni, mindenképp dobjuk be ezt az ötletet! Azontúl, hogy őrületesen cukik és viccesek együtt, a civakodó tesók összetartását is segíti a ketchup/mustár jelmez: mindenki nyer!

Alapanyagok: ketchup
piros nadrág és ugyanolyan színű póló
extra nagy, üres ketchupos flakon címkéje
textil ragasztó
olló

Alapanyagok: mustár
mustársárga nadrág és ugyanolyan színű póló
extra nagy, üres mustáros flakon címkéje
textil ragasztó
olló


Elkészítés:

1. A nagy címkéket óvatosan szedjük le az óriás kiszerelésű ketchupos és mustáros flakonokról. Ha ez nem kivitelezhető, ollóval vágjuk ki a címke szélei mentén a flakonból.

2. Ragasszuk rá a pólók elejére a címkéket: a mustáros címkét a sárga pólóra, a ketchuposat a pirosra. Ha csak műanyaggal együtt tudtuk megmenteni a címkéket a flakonról, vastag tűvel és cérnával, pár ponton rögzítve varrjuk a pólóra. Fontos, hogy a széleken, amik a műanyag miatt szúrósak lehetnek, mindenképp rögzítsük a címkéket.

3. Ha a ragasztó megszáradt, már csak a beöltözés van hátra, és indulhat is ketchup és mustár a jelmezversenyre! Ha a mustár nem a kedvence a gyerekeknek, majonéznek is öltözhet az egyikük: sárga helyett fehér póló és nadrág, és majonézes címke kell hozzá.

3. Égből pottyant esőfelhő, és kapaszkodj: cicaeső!
Tavasztündérnek öltözni nem nagy kunszt, ha ennél mókásabb jelmezbe szeretne bújni a csemete, idén legyen természeti jelenség! Miközben együtt készítjük el a felhőjelmezt, játékosan tanulhatunk az időjárásról, ráadásul a jelmez elkészítéséhez nagyjából minden adott egy átlagos háztartásban: a gyereknek biztosan van gumicsizmája és esőkabátja, és egy plusz esernyőt is könnyen találunk!

Alapanyagok: esőfelhő
1 db nagyméretű esernyő (fehér nyéllel a legjobb)
rengeteg vatta (kb. 6-8 csomag)
műanyagragasztó
esőkabát
gumicsizma
5 m hosszú fehér fonál
kék árnyalatú, kisméretű lufik (6-10 db)

1. A nyitott esernyő tetejét borítsuk be rengeteg vattával. Minél felhőszerűbb és pufibb a hatás, annál jobb: használjunk kisebb és nagyobb vattadarabokat is, majd ragasszuk fel, rögzítsük biztonságosan a pamacsokat. Ha az ernyő nyele nem fehér vagy kék, fessük le ilyen színű akril festékkel.

2. A leeresztett lufikba engedjünk pár csepp vizet, hogy picit kitöltse, de ne engedjük tele. A lufik végére kössünk fonalat, a másik végét pedig kössük rá az ernyő belső vázához. Különböző hosszúságú fonalakat használjunk, de figyeljünk rá, hogyha a gyerek a feje fölé tartja majd az ernyőt, ne lógjon az arcába a lufi, ne zavarja a mozgásban.

3. Beöltözés: egyszerű, játszós ruhára mehet az esőkabát és a gumicsizma, végül pedig az esőfelhővé változtatott ernyő a feje fölé, és kész is a jelmez!


Alapanyagok: cicaeső

1 db nagyméretű, szivárványszínű esernyő
kisebb méretű plüss cicák
műanyagragasztó
esőkabát
gumicsizma

1. Nem minden gyerek szereti az esőt, de egész más a helyzet, ha kiscicák potyognak az égből. Fogjunk egy nagy, szivárványszínű esernyőt és pár megunt, régi plüsscicát, majd szorosan ragasszuk rá az nyitott ernyő tetejére a plüss állatkákat, akár úgy is, mintha az ernyő szélébe kapaszkodnának.

2. Beöltözés: egyszerű, játszós ruhára mehet az esőkabát és a gumicsizma, végül pedig a cicákkal borított ernyő a fej fölé – elkészült a tökéletes cicaeső jelmez!

#csatlakozz!

...a programhoz!

20 perc. Ennyi elég arra, hogy megőrizd az egészségedet, ráadásul a testi-lelki harmóniához vezető úton mi is a segítségedre leszünk! Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, hogy az elsők között olvashasd legfrissebb cikkeinket, nézhesd meg mentoraink videóit. Ezekben szuper 20 perces tippeket adunk, amelyekkel a fittség és a jókedv észrevétlenül a mindennapjaid részévé válhat.

...a Facebook-csoporthoz!

Oszd meg a tapasztalataid, beszélgess szakértő mentorainkkal, legyél része egy pörgős, egymást támogató közösségnek!

...az Instagram oldalunkhoz!

Nemcsak nézni jó: az inspiráló tartalom mellett olyan gyakorlati ötletek várnak, amiket te is beilleszthetsz a hétköznapokba!