Skip to main content

Én táncolnék Veled…

Talán mindenki ismeri a régi Bergendy dalt:

„Én táncolnék veled, - Én is táncolnék, de mégsem teszem
Én táncolnék veled, - Én is táncolnék, de nincs hozzá merszem.”

Gyerekként, fiatalon sokan nem tanultunk táncolni, nem ismertük meg az alaplépéseket, és nem ívódtak be az alapmozdulatok. Talán próbálgattunk néhány lépést a TV előtt állva, vagy egy-egy iskolai rendezvényen, de tudásunk és önbizalmunk nem feltétlen maradt meg felnőtt korunkra. Ez azonban mit sem számít. Minden nő és férfi táncossá válhat. És igazából érdemes is azzá válni, miért is?

A tánc amellett, hogy örömöt okoz, köztudottan endorfint termel és euforikus élményt vált ki. A mindennapi hajtás és stressz mellett pedig nagy szükségünk van az efféle mozgás örömére.

“Olyan bűvös ereje van a táncnak, hogy ha bánatod van, derűsebben távozol, mintha valami feledést adó varázsitalt ittál volna.” – Lukianosz

A táncnak rengeteg fajtája létezik, engem mindig is a latin táncok ragadtak magukkal, köztük is a szenvedélyes és karakteresen izzó salsa, ahol jellegzetes kar- és csípőmozgással, szinte átláthatatlan figurákat táncolnak a párok. Ezt a táncot csodáltam évekig a villamosmegálló mellett vagy a szomszéd pincehelységben található salsa iskolákba belesve. Ezt a táncot bámultam, ha az egyetemi bulikon olyan helyen kötöttünk ki, ahol salsát táncoltak, és akármennyire hittem, hogy tudok táncolni, abban biztos voltam, hogy ha felkérnének, komoly ördöglakat alakulna ki a tekergő karok és lábak között. :)

Elindulni tehát nem volt könnyű. Egy napon aztán évekkel később nekiestem honlapokat böngészni, és az oktatási napokat összeegyeztetni a munkahelyi és egyéb elfoglaltságokkal – ennek lett az eredménye, hogy már salsázom és egyéb táncokat is kipróbáltam.

„Mit vegyek fel?” Tesszük fel a következő kérdést önmagunknak. A válasz egyszerű: nadrágot/ szoknyát, felsőt és egy kényelmes cipőt. Ha már ott vagyunk meg fogunk lepődni, hogy mindenki ugyanazzal a nehézséggel néz szembe, ugyanis mindenki számára újak a lépések, és meglátjuk azt is, hogy ettől függetlenül minden résztvevő élvezi az órát, és örömmel az arcán távozik, majd hamar kialakul a táncos közösség is, örök barátságokat köthetünk, sőt, akár a párunkat is megtalálhatjuk.

Amint megtanultuk az alapokat, könnyen válhat a tánc a napi kikapcsolódásunkká. Szánjunk magunkra időt, gyakoroljunk otthon, és akár heti pár nap 20 perces tánc után megtapasztaljuk, hogy energikusabbak leszünk, a feszültségünk is elillan.

Egy valamire kell nagyon vigyázni: függőséget okoz! :)

A salsa egy különösen szerencsés választás, mert a tánctanfolyam után, sőt közben is rengeteg gyakorlási lehetőség áll rendelkezésünkre. A tánciskolák és a különböző táncos szerveződések jobbnál jobb táncesteket és bulikat tartanak számunkra szebbnél szebb helyeken (vidéki városokban, Budapesten, pl. dunai hajókon, a Budai Vár előtt, a Városligeti-tónál), ahol a kezdőtől a haladó szintig mindenki megfordul. Izgalomra semmi ok, a legjobb gyakorlás, ha azonnal kipróbáljuk magunkat, és még ha néhány csetlés-botlással is, de különleges táncélményben lehet részünk.

A táncesteken különböző termekben különböző táncstílusokat is megismerhetünk és kipróbálhatunk (bachata, kizomba, társas táncok), majd eldönthetjük, melyik tetszik nekünk annyira, hogy azt akár tovább is folytassuk.

Komolyabb függőség esetén pedig kipróbálhatjuk a tánctáborokat, workshopokat, részt vehetünk bálokon, vagy ruedában (körtánc formájában) táncolhatjuk a jól begyakorolt lépéseket a városi flashmobokon (Hősök terén, a Vörösmarty téren, vagy akár a Bazilikánál).

A lehetőségek és helyszínek száma végtelen. Egy biztos: ahogy telik az idő, a lányok tánccipőt húznak, mozgásuk mindinkább nőiesebbé válik, és a férfiak – habár felköthetik a nadrágot tánctanulás közben, de cserébe – szép lányokat ölelgethetnek és vezethetnek a táncparketten.

„Csak két helyen tűrik el a nyakra-főre való ölelkezést, a bordélyházban és a táncteremben.”  – M.A. Ham (The Modern Dance) 1916

Táncra fel és a stresszel el! :)

#csatlakozz!

...a programhoz!

20 perc. Ennyi elég arra, hogy megőrizd az egészségedet, ráadásul a testi-lelki harmóniához vezető úton mi is a segítségedre leszünk! Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, hogy az elsők között olvashasd legfrissebb cikkeinket, nézhesd meg mentoraink videóit. Ezekben szuper 20 perces tippeket adunk, amelyekkel a fittség és a jókedv észrevétlenül a mindennapjaid részévé válhat.

...a Facebook-csoporthoz!

Oszd meg a tapasztalataid, beszélgess szakértő mentorainkkal, legyél része egy pörgős, egymást támogató közösségnek!

...az Instagram oldalunkhoz!

Nemcsak nézni jó: az inspiráló tartalom mellett olyan gyakorlati ötletek várnak, amiket te is beilleszthetsz a hétköznapokba!