Skip to main content

Élvezd az ünnepi készülődést!

Amikor a karácsonyi készülődés jobban hasonlít egy reménytelennek tűnő hajszához, mintsem örömteli várakozáshoz, ideje átértékelni, mennyit és miért vállalunk. Ha az összes stressztől nem is, rengeteg elkerülhető bosszankodástól biztosan megkíméljük magunkat, ha követjük Havas Dóra tippjeit!

Az ünnepi szezon melósabb, érzelmileg terheltebb, sietősebb, nehezebb. Mi egyre fáradtabbak, türelmetlenebbek vagyunk, mindig túl sok mindent szeretnénk, általában többet is, mint amennyi időnk, lehetőségünk, kapacitásunk van. Ez talán legyen a második lépés: fogadjuk el, hogy a karácsony ilyen, és hacsak nem vonulunk el valami világtól távol eső, magányos erdei kunyhóba kikapcsolt mobillal, valószínűleg az idei is ilyen lesz. De fordítsuk is át mindjárt: ez nem a gyengeségünkről szól. Nézzük inkább az igyekezet, a jó szándékok felől. Szeretnénk, ha minden jól sikerülne, ha mindenki elégedett lenne, ha örömet okoznánk és mi is tudnánk örülni. És innen a határok kijelöléséről szól lényegében minden.

Tehát a december jó eséllyel húzós lesz, fárasztó, sok áldozattal, kiadással, stresszel és feszült pillanattal jár. Kérdés, hogy mit tudunk ebből mi magunk kontrollálni, mit tehetünk a magunk kímélése, megacélozása érdekében, és mennyire akarjuk túlfeszíteni a húrt? Mi az, amit igazán fontos megtenni, és mi az, amit simán el tudunk engedni? Minél „józanabbul”, minél tisztábban tudunk az előttünk álló feladatokra és a saját erőforrásainkra tekinteni, annál reálisabb tervet tudunk készíteni.

Úgyhogy osszuk be okosan az energiánkat, az időnket, a forrásainkat, és ne felejtsük: nem muszáj fülig érő szájjal végigcsinálnunk a decembert, nem „kell” mindig békésnek, nyugodtnak, megértőnek és cukinak lennünk, nem mi vagyunk a teremtés vesztesei, ha teret hagyunk a nehezebb érzéseinknek is alkalomadtán.

Tehát: mi legyen a menetrend, mik pontosan a feladatok, és azokat kivel tudjuk megosztani? Mitől lesz gördülékenyebb, örömtelibb az év vége?

– Kinek mit szeretnénk készíteni, venni, adni? Hová mikor menjünk? Mikor mit főzzünk, együnk, kínáljunk? (Biztos, hogy nekünk kell mindent? Egyedül? Nem. Na ugye. Vonjunk be bátran családi segítséget, szervezzünk ki munkát nyugodt szívvel, ha tehetjük. Sőt, már az egész megszervezésében, kitalálásában is jó, ha részt vesznek azok, akikkel élünk – közös ünnep, közös felelősség.) Szánjunk rá 20 percet, gondoljuk át, és legalább vázlatosan írjuk össze a teendőket.
– Takarítás. Nem muszáj, hogy a polcok, fiókok mélye is ragyogjon. Talán ráérnek tavasszal is ragyogni, ha most nincs időnk erre. Ha mégis sietős nekik, inkább osszuk el a munkát, lehetőleg osszuk is meg, és mindig figyelmeztessük magunkat: nem vagyunk mindenhatóak, és nem a csaptelep csillogása az igyekezetünk és a szeretetünk fokmérője.
– Iktassunk be mindig „jutalmazó” tennivalót, olyasmit, ami igazán örömet okoz. Suvickolás után csomagolás, súrolás után sütés vagy levélírás, kinek mi. De ha mozi, sport, vagy egy nagy alvás lesz belőle, még jobb.
– A monoton, „nemszeretem” tevékenységeket dobjuk fel tudatosan. Hallgassunk jó zenét takarítás vagy csomagolás közben, sütés közben tanuljunk nyelvet, vagy tervezzünk meg olyasmit, ami tényleg felvillanyoz: síelés, jövő évi nyaralás, lakásfelújítás, tanfolyamra beiratkozás, bármi.
– Ragaszkodjunk a nekünk fontos dolgokhoz. Ha a futás, a jógaóra, a barátnőkkel közös este vagy a színházi program garantáltan kikapcsol és feltölt, ne mondjunk le róla a húzósabb hetekben sem, csak mert „most nem fér bele, takarítani kell”, „sosem végzek a sütéssel, inkább most kihagyom”. Minél több van a vállunkon, annál fontosabbak ezek az alkalmak.
– Mi legyen a menü? Mit vigyünk vendégségbe? Mit adjunk a hozzánk látogató rokonoknak, barátoknak?

Először is: engedjük el a nagy számokat, és ne szálljunk be a közösségi média „idén ki bír minél többféle aprósütit sütni és posztolni” versenyébe. Illetve csak akkor, ha jó kedvvel, örömmel tesszük, és igazán motiváltak vagyunk rá. Süssünk annyit, amennyit tudunk és akarunk, illetve használjuk ki, hogy jól záródó dobozban hetekig eltarthatók, tehát dolgozhatunk előre.

Ha szeretjük a hagyományokat, és nem okoz gondot a „tradicionális” menüsor, főzzük és süssük le. Ha azonban a könyökünkön jön ki, és nem is szeretjük igazából, változtassunk, újítsunk bátran. A kísérletezés izgalmas, és a többiek bevonásával programnak sem utolsó megtervezni a saját ünnepi menünket. (Nem másoknak főzünk, nem a közösségi oldalnak, nem a szomszédnak – csakis a szeretteinknek és magunknak.)

Olcsó, jó minőségű alapanyagokból is mennyei fogásokat lehet az asztalra varázsolni, nem kell erőn felül túlköltekeznünk. A tálalásban rejlő lehetőségek amúgy is végtelenek. És mindig hangsúlyozom: kevesebb hússal, sőt húsmentesen is lehet ünnep az ünnep, a zöldségek színesek, finomak, egészségesek, és sokoldalúbbak, mint gondolnánk! A cékla, a sárgarépa, a kelbimbó vagy a zeller csodákra képes a kezünk alatt. A halakról nem is beszélve…

Gyerekekkel is kiváló program lehet a csokikészítés házilag, a süteménysütés, de akár a csomagolás is. Vonjuk be őket bátran – az ajándékvásárlás helyett pedig nyugodt szívvel szavazzunk a saját készítésű, személyre szóló, ehető ajándékra, amit a barátoknak, rokonoknak vihetünk.

Az eddig vázoltakra rengeteg csodás ötletet, tippet találtok Ünnep című, nemrég megjelent magazinunkban, de hadd segítsek néhány kiváló recepttel is, hátha az alábbiak közül valamelyik megihlet, és akár az ünnepi menüsor vagy a vendégvárás része lehet.

Hasselback sütőtök – pompásan fest az ünnepi asztalon
https://lilafuge.hu/hasselback-sutotok/

Varázslatos színű, céklás tarte tatin
https://lilafuge.hu/ceklas-tarte-tatin/

Karácsonyi minipite:
https://lilafuge.hu/karacsonyi-mini-pite/

Habcsók és isler ünnepi kiadásban:
https://lilafuge.hu/habcsok-es-isler-karacsonyra-video/

#csatlakozz!

...a programhoz!

20 perc. Ennyi elég arra, hogy megőrizd az egészségedet, ráadásul a testi-lelki harmóniához vezető úton mi is a segítségedre leszünk! Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, hogy az elsők között olvashasd legfrissebb cikkeinket, nézhesd meg mentoraink videóit. Ezekben szuper 20 perces tippeket adunk, amelyekkel a fittség és a jókedv észrevétlenül a mindennapjaid részévé válhat.

...a Facebook-csoporthoz!

Oszd meg a tapasztalataid, beszélgess szakértő mentorainkkal, legyél része egy pörgős, egymást támogató közösségnek!

...az Instagram oldalunkhoz!

Nemcsak nézni jó: az inspiráló tartalom mellett olyan gyakorlati ötletek várnak, amiket te is beilleszthetsz a hétköznapokba!