Skip to main content

Elfogyni a megfelelésben?

Itt a nyár és ez nemcsak a hónap nevéből, hanem az időjárásból is megállapítható. Ezzel a fürdőruhaszezon is beköszönt, ami sokaknak nem az #örömboldogság, hanem inkább az év egyik legszorongósabb időszakának kezdete.

Az előző cikkeimben igyekeztem körbejárni, hogy milyen nehéz helyzetben vagyunk azáltal, hogy az életünket a fizikai valóság és az online/virtuális tér egyfajta keverékében töltjük. Erre remek példa maga a fürdőruhaszezon is.

A megfelelés csapdája

Vegyük példának a bikinimodell lányokat és fiúkat, akik úton-útfélen ránk mosolyognak plakátról, online hirdetésből, újságból, tévéből, Instagramról. Még jó, hogy mosolyognak, hiszen boldogok, mivel tökéletesen néznek ki. Mivel mindenhonnan ezt látjuk, agyunk öntudatlanul elég hamar összerakja a saját történetét, és automatikusan azt kezdjük gondolni, hogy ez a normális, ez a szép, és ami nem ilyen, az rossz vagy csúnya.

Abba már nem gondolunk bele, hogy nekik semmi más dolguk nincs, csak az, hogy ezzel foglalkozzanak. Ami persze teljesen oké. Ami szerintem már nem olyan jó, sőt nagyon szomorúnak mondható, hogy amellett, hogy ezek a modellek, sportolók minden idejüket a saját testük tökéletesítésével töltik, még ez sem elég, és a fizikailag elérhető „tökéletességen” túl digitálisan is retusálják a képeiket. Ezt próbáld meg megcsinálni a napi irodai munkád, gyerekeid, házimunkád mellett! Nem megy? Ne izgulj. Itt ez a ruha, amitől majdnem úgy nézhetsz ki, mint ők. Vagy itt ez a szer, amit, ha elfogyasztasz, akkor majdnem olyan menő leszel, mint ők.

A tudatosság talán még sosem volt olyan fontos, mint ebben a kettős világban. Amikor úgy érzed, hogy nem vagy elég vékony vagy elég izmos, gondolj bele abba, hogy ez csak egy történet, ami bele került a fejedbe, de nem feltétlenül maga a valóság. A valóság az, hogy mindennek ára van, és ha olyan vékony/izmos akarsz lenni, mint ők, akkor valószínűleg az egészségedet kell befizetned díjként ezért – ha rövid távon gondolkodsz.

Kinek mi éri meg?

Első lépésként gondold végig, hogy mi a cél? Hogy egészséges legyél, jól érezd magad a bőrödben? Vagy az, hogy egy, szinte elérhetetlen ideált kergetve próbálj meg különböző termékek megvásárlásával közelebb kerülni ehhez?

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy jó lenne a túlsúly, sőt… Orvosként arra biztatok mindenkit – az Európai Unió legelhízottabb országában –, hogy próbálja meg testsúlyát kordában tartani, de ne azért, hogy megfeleljen, hanem hogy jól érezze magát a bőrében. Ehhez viszont fontos, hogy észben tartsuk, mi az, ami reális és mi az, ami nem.

Mielőtt döntést hozol

Amikor az egészségeddel vagy az alakoddal, testeddel kapcsolatban döntést akarsz hozni, akkor mindig gondolod végig a következőket:

1. Amit tenni akarsz, az egy belülről fakadó érték irányába vezet.
Például, hogy egészséges akarsz lenni, vagy inkább egy rossz érzés elől akarsz meneküli? Hogy nem vagy elég vékony a modellekhez képest és emiatt szorongsz attól, hogy kimenj a barátaiddal a strandra?

2. Mennyibe kerül neked hosszútávon, amire készülsz?
Ez az ár lehet valamilyen kétes diéta esetleges egészségkárosító hatása is, vagy akár az, ha a családoddal töltött idő helyett inkább edzeni jársz minden este.

3. Hogyan érzed magad?
Talán ez a legfontosabb. Ha jól érzed magad tőle, úgy érzed, hogy a helyeden vagy, akkor csináld. Ha nem, akkor érdemes azon gondolkodnod, akár segítség (coach, terapeuta, mentálhigiénés szakember) bevonásával, hogy mi az érték számodra.

Zárógondolatként pedig azt tanácsolom, egy pillanatra se felejtsd el, hogy egy fotón egy mosoly erejéig mindenki lehet tökéletes. Ez azonban nem a valóság, csupán egy megszerkesztett történet.

#csatlakozz!

...a programhoz!

20 perc. Ennyi elég arra, hogy megőrizd az egészségedet, ráadásul a testi-lelki harmóniához vezető úton mi is a segítségedre leszünk! Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, hogy az elsők között olvashasd legfrissebb cikkeinket, nézhesd meg mentoraink videóit. Ezekben szuper 20 perces tippeket adunk, amelyekkel a fittség és a jókedv észrevétlenül a mindennapjaid részévé válhat.

...a Facebook-csoporthoz!

Oszd meg a tapasztalataid, beszélgess szakértő mentorainkkal, legyél része egy pörgős, egymást támogató közösségnek!

...az Instagram oldalunkhoz!

Nemcsak nézni jó: az inspiráló tartalom mellett olyan gyakorlati ötletek várnak, amiket te is beilleszthetsz a hétköznapokba!