Skip to main content

Családi évtervező

3 emberrel lakom együtt. 2 férfivel és 1 nővel. Ebből 2 a gyermekem, a 3. pedig a férjem.
Bevallom nektek, hogy soha nem volt még ekkora szükségem arra, hogy az új évet előre megtervezzem, mint idén, és az előttünk álló években.

A gyermekeim születése előtt igazából az évtervezés csak rólam szólt: átgondoltam, hogy hova jutottam el az előző évben, mi volt jó, mi az, ami esetleg nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna és mind a munkában mind a magánéletben meghatároztam magamnak az új esztendőre célokat.

Akkor még nem sejtettem, hogy néhány év múlva az évtervezés során az álomtáblám elkészítése előtt (vagy helyett) a 2019/2020-as tanév rendjéről szóló rendeletet fogom bújni.
Félre ne értsetek, nagyon hálás feladat egy 4 fős család évét megtervezni, azonban vannak új szempontok, amiket a siker érdekében muszáj figyelembe vennünk.

De mielőtt belevágunk az újba…

1. Zárjuk le 2019-et!

Immáron 5. éve készítek egy fotókönyvet az előző évünk digitális képeiből. Ez is bekerül a fa alá karácsonykor, és sokszor izgatottabban bontják ki ezt a már hagyománnyá vált meglepetést a lurkók, mint a saját ajándékaikat. Még ott a tűlevelek között (na meg az utána következő évben még vagy ötvenszer 😊) nézzük végig a gyerekekkel ezt a könyvet, miközben nosztalgiázunk, sztorizunk: felidézzük a közös élményeket, utazásokat, családi ünnepeket.
2. Tervezzük meg a szabadságokat!

Jöjjön a szükséges rossz. Itt jutottunk el a 2019/2020-as tanév rendjéhez, a nevelés nélküli munkanapokhoz, a szülők is iskolába/óvodába mehetnek nyílt napokhoz és még sorolhatnám azon alkalmakat, amikor is a szabadság eszközéhez kell nyúlnunk csemeténk jólléte érdekében. Merthogy intézménybe járó gyermekek szüleiként az egyik legnagyobb kihívás kisakkozni azt, hogy a nincs bölcsi/ovi/suli napok számát, amiket tekintsünk mondjuk 90 X-nek, hogyan lehet kiegyenlíteni 70 X-ből, ami mondjuk a 2 szülő szabija. Igazából a tetriszhez hasonlítanám ezt a feladatot, de év elején szerintem érdemes ezzel is játszani.
Ehhez jó, ha tudjuk, hogy mikor lesznek munkaszüneti ill. áthelyezett munkanapok, és hogy alakulnak a szünetek az intézményekben:

Tavaszi szünet: április 9-14.
Nyári szünet: június 16. - augusztus 31.
Őszi szünet (várható ideje):
október 23. - november 1.
Téli szünet (várható ideje):
december 23. - 2021. január 3.

Azt javaslom, hogy vezessük be ezeket egy naptárba, használhatunk ehhez bármilyen online kalendáriumot, de ha vizuális típusúak vagyunk, akkor itt található egy letölthető, nyomtatható A2-es falinaptár is hozzá: https://kreanilla.hu/ingyen-letoltheto-evtervezo-2020-ra/
És akkor ezekhez a fix szabadnapokhoz tervezhetjük a programokat, utazásokat, kirándulásokat 2020-ban.

3. És akkor most jöhet az „igazi” évtervezés!

A technikai évtervezés után azonban nem maradhat el az sem, hogy picit megálljak, értékeljek, hálás legyek, esetleg hiányoljak dolgokat az elmúlt évemből, és elmélázzak azon, én miként szeretném megélni, máshogy élni a 2020-as évet. Mi legyen ennek az évnek a szava? Milyen egyéni céljaim vannak? Milyen családi céljaink vannak? És még sorolhatnám.
Ezek végiggondolásához szeretek sablonokat használni mankónak.
Az én kedvenc tervezőim ezek:

Szikratervező, mely 12 oldalas, kb. 1-2 órát vesz igénybe a kitöltése. A tervezőt 6 téma mentén dolgozhatod fel: szemléletmód, motiváció, kreativitás, énidő, tudásvágy, inspiráció.
Itt tudod letölteni: https://365letszikra.hu/letoltheto/

Year Compass, mely 20 oldalas, néhány órát vesz igénybe a kitöltése.
A YearCompass egy füzet, amely segít lezárni az éved, és megtervezni a következőt. A YearCompass irányított kérdéseken és gyakorlatokon keresztül bejárja veled az elmúlt egy éved, majd segít abban, hogy az álmaidat konkrét célokká formáld.
Itt tudod letölteni: https://yearcompass.com/hu/
A tervező kitöltése során pedig 1-1 feladatnál szívesen bevonom a gyerekeket és akár a férjemet is. Szuper végiggondolni együtt például ezeket:

- Miért vagyunk hálásak?
- Mi volt a legnagyobb sikerünk?
- Mi volt az előző év legnagyobb tanulsága?
- Min szeretnénk 2020-ban mindenképpen változtatni?

Olvass tovább évkezdésről itt:
https://mkb20percegeszseg.hu/tipp/3-tipp-a-sikeresebb-ujevi-fogadalmakhoz

#csatlakozz!

...a programhoz!

20 perc. Ennyi elég arra, hogy megőrizd az egészségedet, ráadásul a testi-lelki harmóniához vezető úton mi is a segítségedre leszünk! Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, hogy az elsők között olvashasd legfrissebb cikkeinket, nézhesd meg mentoraink videóit. Ezekben szuper 20 perces tippeket adunk, amelyekkel a fittség és a jókedv észrevétlenül a mindennapjaid részévé válhat.

...a Facebook-csoporthoz!

Oszd meg a tapasztalataid, beszélgess szakértő mentorainkkal, legyél része egy pörgős, egymást támogató közösségnek!

...az Instagram oldalunkhoz!

Nemcsak nézni jó: az inspiráló tartalom mellett olyan gyakorlati ötletek várnak, amiket te is beilleszthetsz a hétköznapokba!