Skip to main content

Brutális energiaszelet – ahogy én szeretem

Az egészséges táplálkozásról sok szó esik ugyan, de még mindig úgy él sokak fejében, hogy ez egy alternatíva a “normális” étkezés mellett. Ebben nem segít az sem, hogy nagyon sok egészségesnek kijelölt speciális diéta hirtelen vár el nagyon nagy váltást a táplálkozási szokásokban, ami a legtöbb ember számára sokkhatásszerű és együtt jár azzal, hogy előbb vagy utóbb sokan feladják és visszatérnek a berögzült egészségtelen szokásaikhoz.

Ezzel szemben a valódi egészséges táplálkozás egy hosszú távú projekt része kell, hogy legyen, ami fokozatosan enged teret a jobb minőségű alapanyagoknak, kíméletesebb eljárásoknak. De ne féljetek, a rendszeres egészséges táplálkozás (kiegészítve a rendszeres mozgással!) teljesen teret enged annak, hogy az ember néha olyan brutális kajákat nyomhasson, amikhez éppen csak kedve van!

Nem az általános rossz táplálkozásunkat kell kampányszerűen egészséges időszakokkal “jóvátenni”, hanem fordítva: a mindennapos helyes táplálkozás mellett lehet dorbézolós etapokat tartani, és néha bűntudat nélkül élvezni a kevésbé egészséges dolgokat.

Áttérni egy egészségesebb táplálkozásra olyan nehézségekkel járhat az elején, mint amit az ember a sport elkezdésekor is érez: sokkal több a kényelmetlenség, mint a hirtelen megszerzett előny. De ne parázzatok, a sportoláshoz hasonlóan szép lassan itt is normává válik az, ami a szervezetünknek jót tesz és egyre kevésbé vágyunk arra, ami hosszú távon árt nekünk.

Sokan azt gondolják, hogy az egészséges táplálkozással lemondunk az igazi ízekről. Ez szerintem totális tévedés! Éppen fordítva van: az egészséges táplálkozással sokkal frissebb, eredetibb, ízesebb dolgokkal fogunk találkozni, ráadásul az egészségesebb ételek gyorsabban készülnek el, valójában tehát nem jelent plusz terhet számunkra így főzni! Sőt, egy egész univerzum nyílik ki, ahol 20 perc alatt szinte végtelen mennyiségű fogás dobható össze úgy, hogy az isteni finom legyen, és a legfontosabb dolgokat szolgálja: a pillanatnyi jó közérzetünket és a hosszú távú egészségünket.

Recept:
Zé energiaszelete
Hozzávalók 10-12 szelethez

20 dkg aszalt gyümölcs (cseresznye vagy meggy, füge, sárgabarack)
20 dkg olajos mag (dió, mandula, kesudió)
kis marék kókuszchips
5-6 szem datolya
15 dkg zabpehely
15 dkg méz

Az aszalt gyümölcsöket egy tálba rakjuk és felöntjük őket forró vízzel, hogy kissé megpuhuljanak. Az olajos magokat és a kókuszchipset egy forró, száraz serpenyőbe szórjuk és rázogatva, ügyelve arra, nehogy megégjenek, megpirítjuk őket. Az aszalt gyümölcsöket leszűrjük és egy aprítógépben durvára zúzzuk őket. A datolyát kimagozzuk, és a magokat az aszalt gyümölcsökhöz adjuk, majd újra zúzunk rajta egyet. A keveréket egy tálba rakjuk.
A serpenyőt ismét felhevítjük és beleszórjuk a zabpelyhet és mikor pirulni kezd, hozzáadjuk a mézet, jól átforgatjuk és a gyümölcsös-magvas keverékhez adjuk. Összekeverjük a masszát és egy 18×24 cm méretű, sütőpapíros tepsibe simítjuk. 150 fokos sütőbe toljuk 10 percre. Megvárjuk, amíg kihűl, majd szeletelve, csomagolva bárhová magunkkal vihetjük.

#csatlakozz!

...a programhoz!

20 perc. Ennyi elég arra, hogy megőrizd az egészségedet, ráadásul a testi-lelki harmóniához vezető úton mi is a segítségedre leszünk! Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, hogy az elsők között olvashasd legfrissebb cikkeinket, nézhesd meg mentoraink videóit. Ezekben szuper 20 perces tippeket adunk, amelyekkel a fittség és a jókedv észrevétlenül a mindennapjaid részévé válhat.

...a Facebook-csoporthoz!

Oszd meg a tapasztalataid, beszélgess szakértő mentorainkkal, legyél része egy pörgős, egymást támogató közösségnek!

...az Instagram oldalunkhoz!

Nemcsak nézni jó: az inspiráló tartalom mellett olyan gyakorlati ötletek várnak, amiket te is beilleszthetsz a hétköznapokba!