Skip to main content

Bizonyítvány. Na, de kié?

Tagadhatatlanul itt az iskolai év vége; a nadrágok térde kellően kikopott, a tornacipők már hónapok óta szorítják (a szülők tudta nélkül) a lábakat, a tantermekben 28 fokot is megüt a hőmérséklet, a menzakaja is már csak ímmel-ámmal fogy, lezajlottak az osztálykirándulások, lezárták a gyerekeket minden tárgyból.

Már csak a hivatalos vége főcím hiányzik: a nagy fekete leves. Akarom mondani bizonyítványosztás... Az év ezen rövid időszakában mindig az egeket verdesi a vérnyomásom, az idegrendszerem kihasználtsága is csúcsra jár, a szívem pedig sokszor megszakad. Aggódom? Nos, valóban, de nem a bizi miatt…

Ámokfutás

Évről évre látni, hogy a szülők végig roadshow-zzák az online teret, ellepik a „szósöl” felületeket a bizonyítványok fotói és büszkeségtől dagadó mellel hirdetik a kitűnő bizonyítványok meglétét. Itt egy jutalomkönyv posztolva, ott egy jutalombicikli, amott meg a „csupaötösporonty” fagylaltjába révedve.

De vajon megkérdezte valaki a gyerekeket, hogy ők ezt engedik-e, akarják-e, vagy egyáltalán értik-e, tudják-e? Kíváncsi arra egy meglett ember, a szülő, hogy mit gondol erről a saját „kiskorúja”? Fordított esetben hogy értékelnénk a dolgot? Mi, felnőttek vajon szívesen vennénk, ha tudtunkon kívül személyes adatainkat, eredményeinket nyilvánosságra hoznák, hogy azok az interneten keringjenek az idők végezetéig? Félreértés ne essék, nem vagyok adatvédelmi biztos, de én nem érezném komfortosan magam. És ti?

Átlagosan, boldogan

Mi a helyzet a nem kitűnő tanulókkal? Akik igenis sok időt és energiát fordítottak tanulásra, szorgalmit körmöltek, angol szavakat tanultak hajnalban, vagy matekfeladatokat oldottak meg szülői segítséggel? Akik magukhoz képest átlag felett teljesítettek. Akik esetleg szüleikkel együtt nagyon is örülnek a négyesnek is. Tényleg az ötös, a maximum elérése lenne a boldogságunk fokmérője? Hány, meg hány szülő és gyermek éli szorongva a mindennapjait, hogy tökéletes lehessen az év vége? Az egyforma jegyek vajon meghozzák aztán a várva várt nirvánát?

„Koszos gyerek, boldog gyerek” – tartja a mondás. Be kell látni, hogy nem a tiszta göncöktől lesz életvidám, gondtalan és kiegyensúlyozott a csemete. Sőt, a mosolygós és elégedett gyerkőc sem csak a kitűnő bizonyítvány eredménye.

Idén másként

Kerüljük el, hogy a kölyök bizonyítványából szülői szegénységi bizonyítvány legyen. Fókuszáljunk ezen a csodálatos nyári héten inkább arra, hogy elmélázunk azon, milyen jó, hogy látjuk fejlődni a gyerekeket, hogy mennyit nőttek egy év alatt, hogy mi milyenek is voltunk az ő korukban és örüljünk együtt az eredményeiknek, bármilyenek is azok. Nálam ez már négy éve bevált módszer, így csak azok értesülnek az ötös bizonyítványról, akiket tényleg érdekel és fontos számukra a gyermek.

Befelé éljük meg az ilyen sokat számító eseményeket és felejtsük el a külvilágot. A büszkeségcunamit pedig a gyerekekre engedjük, ne az online térbe. Hadd épüljön a lelkük!

#csatlakozz!

...a programhoz!

20 perc. Ennyi elég arra, hogy megőrizd az egészségedet, ráadásul a testi-lelki harmóniához vezető úton mi is a segítségedre leszünk! Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, hogy az elsők között olvashasd legfrissebb cikkeinket, nézhesd meg mentoraink videóit. Ezekben szuper 20 perces tippeket adunk, amelyekkel a fittség és a jókedv észrevétlenül a mindennapjaid részévé válhat.

...a Facebook-csoporthoz!

Oszd meg a tapasztalataid, beszélgess szakértő mentorainkkal, legyél része egy pörgős, egymást támogató közösségnek!

...az Instagram oldalunkhoz!

Nemcsak nézni jó: az inspiráló tartalom mellett olyan gyakorlati ötletek várnak, amiket te is beilleszthetsz a hétköznapokba!