Skip to main content

Apukák a játszótéren

Ma már szerencsére nem ritka látvány egy apuka a játszótéren.

Sőt, egyre több típus jelenik meg a köztereken, ezzel is bizonyítva, hogy a szülői feladatok ellátása a férfiak számára is örömteli vagy éppen nyűg.

Eddigi tapasztalataimat és élményeimet felhasználva összegyűjtöttem hát, hogy milyen apukákkal találkoztam jómagam eddig.

Az odaadó

Miközben a nagyobb gyereke a csúszdákat támadja, a kisebbik a mellkasán lóg egy hordozóban. Vállán a pelenkázótáska, maga előtt tolja a babakocsit, egyik kezében cumisüveg, a másikban pedig egy félig elrágott banán. Egyszerre két gyerekre is képes gond nélkül odafigyelni, sőt, a többi lurkóval is elmókázik, de a nagy felelősség ellenére is nyugodt és kiegyensúlyozott marad. Senki sem tudja, hogy miért nem lett belőle óvóbácsi.

A mobilozós

Az előző teljes ellentéte. Anya leküldte őt a gyerekkel péntek délután, így hát beültette a kicsit a legközelebbi hintába, aki fél órája vigyorogva élvezi, ahogy az apja csendben lengeti őt. Nem látja, hogy a mögötte álló papa mindeközben rá se hederít: a mobilt bújja, egykedvűen nyomkodja a kijelzőt, és monoton, vakon, na meg továbbra is szótlanul lökdösi a hintát.

A félhulla

Szótlan, mint az előző, de nincs mobil, csak üveges tekintet. Ő az az apuka, aki azért örül a játszótérnek, mert végre szabadon engedheti a vérszemű bestiákat, akik „gyerek” címszó alatt az életére törtek. Hónapok óta nem aludt egy jót, azt sem tudja, ki nyerte az idei BL-t, és igen, övé a leghangosabb, legőrültebb és legidegesítőbb gyerek a játszótéren, de őt ez nem izgatja, csak ül némán és mereng az élet értelmén. Vagy ki tudja, min...

A „figyejjé-má-oda”

Az ő hangját hallod mindenhol. Mindig valakivel beszélget (a többi szülővel, esetleg telefonon egy nem meghatározott személlyel), de minden mondat felében kiszól a gyereknek: Zolika, majdnem ráléptél a kislány fejére, figyejjé’ má’ oda légyszíves – majd mintha mi sem történt volna, folytatja a mondandóját. A fegyelmezés később a „Zolika, mit mondtam az előbb? Zolika gyere le onnan! Még egy ilyen és hazamegyünk!” kijelentésekre bővül, de a fenyegetést valódi tett sosem követi. Ő a szavak és nem a tettek embere.

A csajozós

A kedves, jópofa, (nem mindig) egyedülálló apuka, aki először hagyja, hogy a kicsik összebarátkozzanak, majd ezt kihasználva szóba elegyedik a másik gyerek anyukájával. Folyton a gyerek körül lebzsel, elmorzsol néhány poént, a legtöbb szöveget pedig úgy címezi a nőnek, mintha a gyerekének mondaná: „Látod, a kisfiú anyukájának milyen szép szoknyája van?” Nagyon olcsó, de néha-néha beválik.

#csatlakozz!

...a programhoz!

20 perc. Ennyi elég arra, hogy megőrizd az egészségedet, ráadásul a testi-lelki harmóniához vezető úton mi is a segítségedre leszünk! Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, hogy az elsők között olvashasd legfrissebb cikkeinket, nézhesd meg mentoraink videóit. Ezekben szuper 20 perces tippeket adunk, amelyekkel a fittség és a jókedv észrevétlenül a mindennapjaid részévé válhat.

...a Facebook-csoporthoz!

Oszd meg a tapasztalataid, beszélgess szakértő mentorainkkal, legyél része egy pörgős, egymást támogató közösségnek!

...az Instagram oldalunkhoz!

Nemcsak nézni jó: az inspiráló tartalom mellett olyan gyakorlati ötletek várnak, amiket te is beilleszthetsz a hétköznapokba!