Skip to main content

Amit nem tudtál a csontjaid egészségéről!

Manapság egyre több szó esik róla, hogy a mozgásszegény életmódnak milyen sok negatív hatása van a szervezetünkre. Amikor nem mozgunk eleget és nem adjuk meg a szervezetünknek azt a terhelést, amire tervezték, az testileg és lelkileg is megvisel bennünket. De tudtátok, hogy nem csak a szív- és érrendszerünkre, a hormonháztartásunkra, de még a csontjainkra is veszélyes lehet a kevés fizikai aktivitás? Ma ezzel kapcsolatban osztok meg veletek pár tippet!

Mihez vezet a mozgásszegény életmód a csontjaink számára?

Csontszövetünk egy olyan élő szövet, ami adaptálódik, átépül és alkalmazkodik a környezeti hatásokhoz. A mozgásszegény életmód pedig pont egy ilyen környezeti hatás. A csontnak kétféle ingerre van szüksége ahhoz, hogy erősödjön és épüljön, ezzel pedig ellenállóbbá váljon az őt érő negatív behatásokkal szemben. Axiális, azaz tengelyirányú erő hatására a csontgerendák átrendeződnek, húzóerő hatására pedig funkcionálisan átépülnek, ezzel növelve a csont tömegét és ellenállóképességét. Enélkül a hatás nélkül a csont össztömege az idő előrehaladtával folyamatosan csökken, ami csontritkuláshoz és fáradásos törésekhez vezet.

Milyen sportot érdemes űzni a csontok érdekében?

Kérdezhetnétek, hogy rendben, de legjobb tudásotok szerint a csontritkulás okozta panaszokat nem lehet fiatalon megtapasztalni, ez inkább az időskor velejárója, nem? Ez így igaz, viszont idősebb korban már igen keveset tudunk tenni ellene. Most van itt az ideje figyelni pár apróságra, és megelőzni valamit a távoli jövőben vele, ami akár sajnos az életet is jelentheti, hiszen még mindig nagyon magas az időskori combnyaktörés szövődményei okozta halálozás. Szóval vegyük sorra mit érdemes végezni!

A csontok terhelése axiálisan

Ebbe a kategóriába a következő sportok tartoznak:
Futás – Ha egyedül nem igazán tudod rávenni magadat, akkor szerencsére van egy csodálatos mentorunk CoffeeRUN Momma személyében, aki szuper közösségi futásokat szervez, nem csak haladóknak. Egy próbát megér!
Ugrókötelezés – Ez lesz az a sport, amit valószínűleg utoljára általános iskolában csináltál, pedig a csontok terhelésére tökéletes, nem kell hozzá messzire menned, és még csak hosszú órákat sem igényel, hogy jól átmozgasd magad. 5 perc után már tudni fogod miről beszélek.
Labdajátékok sok irányváltoztatással – Ilyen játék a foci, kézilabda, kosárlabda, sőt akár egy igazán mozgalmas röplabdameccs is. A csapatsportoknak mindig van egy közösségi húzóereje, érdemes a hétvégi baráti grillezésnél egy-egy barátságos meccset játszani, iszonyú jó móka, és ha magunkból indulok ki, vérre megy (nem vagyok büszke rá, de néha még az érzelmi zsarolástól sem riadtunk vissza a lányokkal, ha a győzelem volt a tét, és a fiúk állították, hogy a labda kiment).

A csontok terhelése funkcionálisan

Ebbe a kategóriába a következő sportok tartoznak:
TRX – Nekem az egyik személyes kedvencem, mert a saját testsúlyos edzés egy igen biztonságos formáját teszi lehetővé. Mivel nagy erőkifejtést igényel az izmaink részéről, az inak tapadása olyan húzóerőt fejt ki a csontra, ami arra tömegnövekedéssel reagál.
Pilates – Nem csak a lányok sportja. Aki egy picit szeretné a testtudatát fejleszteni, annak mindenképpen érdemes kipróbálnia! Sokan hasonlítják a jógához, de ez egy ennél dinamikusabb és sok szempontból “gerincbarátabb” mozgásforma, nem mellesleg eléggé hajaz a gyógytornára, így csak ajánlani tudom.
Aquafitness – Na ez az a sport, amihez azért jó adag edzettség kell, különben a medence aljáról menthet ki minket az úszómester. Nem szabad összetéveszteni a vízitornával, ami egy könnyített mozgásforma, ezzel szemben aquafitnessnél ún. vízinudlikon ülve kell taposni a vizet a felszínen maradáshoz, és mellé még feladatokat is végezni.
Súlyzós edzés – Ezt nem hiszem, hogy magyaráznom kell: medicinlabda, súlyok és társai.
Pliometrikus tréning – Ennek az edzésformának nehéz megfogni a lényegét, talán robbanékonysági edzésnek nevezhetnénk. Az izom előnyújtott helyzetéből kell gyors robbanásszerű mozgásokat, ugrásokat, dobásokat végezni.

Mivel segíthetek még? Táplálkozási tanácsok.

Két fontos tápanyagról nem szabad megfeledkezni, ha a csontokról beszélünk, ezek pedig a kalcium és a D-vitamin. A kalcium beépülve a csontokba ellenállóbbá teszi azokat, a D-vitamin pedig a segíti a kalcium felszívódását. Itt lehet tehát fontos az étrend: az ajánlások szerint 800-1000 mg kalciumot érdemes fogyasztani egy nap. Mivel arról elég kevés közismert információnk van, mi tartalmaz kalciumot, érdemes átnézni a Brit Dietetikusok Szövetsége ajánlását erre vonatkozóan, hiszen nemcsak a tejtermékek, de a pár halféle (szardínia, lazac, sprotni) és még sok más étel is csodás kalciumforrás.

Érdemes a D-vitamin bevitelét is fokozni, vagy táplálék útján, vagy egy kis napozás segítségével serkenteni a szervezetünkben annak termelődését. Illetve fontos figyelembe venni, hogy ha túl sok fehérjét, foszfort és zsiradékot fogyasztunk, az gátolhatja a kalcium hasznosulását.

Remélem, sikerült hasznos és új információkat adnom nektek, és ma mindenki fut egy jó kört a szigeten, vagy csinál 50 guggolásból felugrást, majd megjutalmazza magát egy kis joghurttal és egy képzeletbeli vállveregetéssel, hogy ma is tett valamit az egészségéért!

#csatlakozz!

...a programhoz!

20 perc. Ennyi elég arra, hogy megőrizd az egészségedet, ráadásul a testi-lelki harmóniához vezető úton mi is a segítségedre leszünk! Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, hogy az elsők között olvashasd legfrissebb cikkeinket, nézhesd meg mentoraink videóit. Ezekben szuper 20 perces tippeket adunk, amelyekkel a fittség és a jókedv észrevétlenül a mindennapjaid részévé válhat.

...a Facebook-csoporthoz!

Oszd meg a tapasztalataid, beszélgess szakértő mentorainkkal, legyél része egy pörgős, egymást támogató közösségnek!

...az Instagram oldalunkhoz!

Nemcsak nézni jó: az inspiráló tartalom mellett olyan gyakorlati ötletek várnak, amiket te is beilleszthetsz a hétköznapokba!