Skip to main content

Alvásra fel!

Az alvás a közgondolkodásban inkább az elvesztegetett idővel, a lustasággal és a kényelmességgel van összekapcsolva, mintsem a hatékonysággal, egészséggel, kiegyensúlyozottsággal. Pedig a rendszeres, minőségi, jó alvás, amikor eleget és jól alszunk, az egyik legjobb dolog, amit a testi-lelki egészségünkért, és ezzel a jó teljesítőképességért is tehetünk. Ebben a cikkben összegyűjtöttem nektek néhány pontot, amire a pihentető alvás érdekében érdemes odafigyelni.

Mennyiség

Az átlagos javasolt alvásidő 7-9 óra között van valahol. Sajnos nem létezik olyan vizsgálat, amivel ki lehetne mutatni, hogy személy szerint pontosan mennyi az alvásszükségletünk.
Ha kevesebbet alszol, mint amire a szervezetednek szüksége lenne, akkor valószínűleg

- reggel nem tudsz felkelni elsőre, amikor megszólal az ébresztő;
- bármikor el tudsz bóbiskolni napközben;
- ébredés után az első kávé hatásáig nem lehet hozzád szólni.

A saját alvásszükségletedet úgy tudod nagyjából meghatározni, ha tíz napon keresztül mindig ugyanakkor fekszel le, és akkor kelsz fel, amikor kipihentnek érzed magadat. Az első 3 nap alatt a szervezeted behozza a deficitet, szóval, valószínűleg sokáig fogsz aludni, viszont a következő napokban láthatod, hogy kb. mennyi alvásra van szükséged ahhoz, hogy kipihenten kelj fel. Ezt az óraszámot érdemes megközelíteni a hétköznapokban is.

Minőség

Ha úgy érzed, hogy eleget alszol, mégis fáradt vagy reggel, esetleg elalvási vagy átalvási nehézségeid vannak, akkor ezeket az alváshigiéniai tippeket érdemes kipróbálnod:

- Igyekezz mindig ugyanakkor lefeküdni este, ezzel segíted az úgynevezett cirkadián ritmusodat, hogy beálljon egy állandó rendszerre. (Hétvégén is!)

- Jó, ha vannak fix rutinjaid a lefekvés előtt, ezzel is segíted a szervezetedet, hogy áthangolódjon elalvást elősegítő működésre.

- Lefekvés előtt egy órával már ne nézz semmilyen képernyőre (mobil, tévé, tablet, számítógép). A kék fény gátolja a melatonin, az alvási ciklust irányító hormon termelődését.

- Az ágyadban soha ne dolgozz, vagy olvass híreket!

- Délután már ne igyál kávét! A koffein felezési ideje 6 óra; a délutáni kávéd koffeintartalmának fele este kilenckor még vígan kering benned. Ha el is tudsz aludni, az alvásminőséged nem lesz jó.

- Alkoholt se fogyassz lefekvés előtt 3 órával. Az alkohol tompít, így lehet, hogy könnyebben elalszol, de az alvásminőséged szörnyű lesz.

- Napközben ne szundikálj vagy aludj többet, mint 30 perc, mert ezzel megzavarod a cirkadián ritmusod, és nehezebben fogsz elaludni.

- Jó, ha van valamilyen relaxációs, jelenlét alapú technika a tarsolyodban, aminek a segítségével a szervezeted át tud hangolódni elalvást segítő működésre.

 -Sportolj! Ha nem alszol jól, érdemes a nap első felébe beépíteni valamilyen mozgást.


Ha pedig esetleg minden ki van pipálva és mégsem alszol jól, akkor érdemes elmenni egy szomnológushoz, hátha valamilyen organikus gond akadályoz az alvásban.

#csatlakozz!

...a programhoz!

20 perc. Ennyi elég arra, hogy megőrizd az egészségedet, ráadásul a testi-lelki harmóniához vezető úton mi is a segítségedre leszünk! Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, hogy az elsők között olvashasd legfrissebb cikkeinket, nézhesd meg mentoraink videóit. Ezekben szuper 20 perces tippeket adunk, amelyekkel a fittség és a jókedv észrevétlenül a mindennapjaid részévé válhat.

...a Facebook-csoporthoz!

Oszd meg a tapasztalataid, beszélgess szakértő mentorainkkal, legyél része egy pörgős, egymást támogató közösségnek!

...az Instagram oldalunkhoz!

Nemcsak nézni jó: az inspiráló tartalom mellett olyan gyakorlati ötletek várnak, amiket te is beilleszthetsz a hétköznapokba!