Skip to main content

Állj meg a nagy rohanásban!

Van, hogy 600 embernek adok elő a Semmelweis Egyetemen, olyan témáról, amiről addig más nem. Van, hogy dugig van a kosaram a zöldségesnél és fizetés közben jövök rá, hogy nincs nálam pénz. Van, hogy több ezer embernek munkát adó cégvezetővel ülök szemben öltönyben és egy kríziséről beszélgetünk, aztán pár óra múlva meg egy lepedővel a fejemen, mumust imitálva kergetem a lányaimat a nagyszobában. Van, hogy ötcsillagos amerikai szállodában beszélgetek egy kórházlánc tulajdonossal, van, hogy egy észak-magyarországi vályogház döngölt padlóján mérek vérnyomást. Van, hogy azon izgulok nem lesz elég munkám, néha meg feszült vagyok, hogy mindenki velem akar találkozni. Van, hogy workshopot tartok az érzelmi intelligenciáról, aztán este valami jelentéktelen dolog miatt vesztem el a türelmem és kiabálok a lányaimmal. Van, hogy úgy érzem, remek dolog az élet, máskor sírni tudnék, annyira elegem van az emberi közönyből. Van, hogy nem tudom abbahagyni a nevetést és olyan is van, amikor emberek könnyes szemébe kell néznem és azt kell mondanom, hogy nem tudunk segíteni; meghalt, fogadja őszinte részvétem. Van, hogy le akarom futni a Boston maratont, aztán van, hogy elsodor az élet és 3 hétig nem látom a futócipőm. Van, hogy országos médium címlapján vagyok, van amikor semmibe veszik a véleményem. Van, hogy azt érzem, nem vagyok elég jó apa, néha nevelési könyvet írnék. Van, hogy ugrálva ünneplek egy elfogadott ajánlatot, és van olyan, hogy a fenébe kívánom a munkám, mert úgy érzem, nem vagyok elég jó. Van, hogy pszichológus hallgatóknak mesélek az elfogadás erejéről, de volt már hogy kijöttem a miséről, annyira felidegesített a pap. Van, amikor svájci bankároknak tartok tréninget, van amikor itthoni általános iskolásoknak. Van, amikor azt érzem, hogy bárkivel szembe szállok és van, amikor azt érzem, a legjobb lenne elhúzni innen a fenébe. Néha azon kapom magam, hogy izgulok azon, hogy most minden jó, de mi van akkor, ha majd nem lesz az. Van, hogy úgy érzem semmire nincs időm, van, amikor meg azon gondolkodom, hogy nem lustultam-e el.

Egy valami állandó: mindennap leülök egy kicsit és nem csinálok semmit. Csak figyelek. Figyelek arra, hogy mi van most. Körülöttem, de főleg bennem. Akkor is, ha éppen nehéz vagy fáj az élet. Akkor is, ha alig birok ülve maradni, mert annyira jó kedvem van. Akkor is, ha kések egy határidővel és emiatt akár neheztelnek is rám. Mert így tudok kapcsolódni ahhoz, ami van: a valósághoz és ez megtart. Segít, hogy ne tévedjek el és arra menjek, amire tényleg szeretnék.
Az a tapasztalatom a világban mindenhol, hogy egyre kevésbé kapcsolódunk a valósághoz és ezáltal önmagunkhoz, egymáshoz, vagy akár a természethez. Ez pedig pusztít és beteggé tesz. Az tett minket, emberiséget evolúciósan sikeressé, hogy nagyon jól tudtunk alkalmazkodni a környezethez. Ahhoz, ami éppen volt. Manapság viszont egyre jobban elveszítjük a jelent, nem tudunk kapcsolódni a valósághoz, és így egyre kevésbe tudunk alkalmazkodni a világhoz. Így viszont eltévedünk, és egyre távolabb kerülünk attól, hogy tényleg jól legyünk.
Gondold végig, hogy Te odafigyelsz-e arra, hogy kapcsolódj valósághoz? Oda tudsz figyelni arra, ami van, vagy folyton el vagy veszve a gondolataidba? Képes vagy elfogadni a valóságot vagy inkább számítógépes játékokba vagy a Facebook hírfolyamodba, esetleg a munkádba menekülsz helyette? Képes vagy-e nyitottan figyelni valamire, valakire?

#csatlakozz!

...a programhoz!

20 perc. Ennyi elég arra, hogy megőrizd az egészségedet, ráadásul a testi-lelki harmóniához vezető úton mi is a segítségedre leszünk! Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, hogy az elsők között olvashasd legfrissebb cikkeinket, nézhesd meg mentoraink videóit. Ezekben szuper 20 perces tippeket adunk, amelyekkel a fittség és a jókedv észrevétlenül a mindennapjaid részévé válhat.

...a Facebook-csoporthoz!

Oszd meg a tapasztalataid, beszélgess szakértő mentorainkkal, legyél része egy pörgős, egymást támogató közösségnek!

...az Instagram oldalunkhoz!

Nemcsak nézni jó: az inspiráló tartalom mellett olyan gyakorlati ötletek várnak, amiket te is beilleszthetsz a hétköznapokba!