Skip to main content

Alkotóöröm a köbön

„The Earth without „art” ist just „eh”.” (A Föld művészet nélkül csak egy „eh”.) Ugyan vicces szójáték, mégis mennyire sokatmondó és megragadja a művészet fontosságát. Az alkotás iránti vágy, a belső hajtóerő és a teremtés öröme gyermekkorunk óta bennünk van, de ahogy növekszünk, a komolyság kényszerzubbonyával kopik ki az életünkből.

Felszabadít, feltölt, megnyugtat

A mai felgyorsult világ előnye, hogy kollektívan rájöttünk: kénytelenek vagyunk időről időre lecsitítani az elmét és befelé figyelni. Nem véletlenül készülnek már felnőtt színezők, indulnak festő- és virágkötő tanfolyamok, varró workshopok. Az alkotás öröme felszabadít, feltölt és megnyugtat.

Féltek elkezdeni, féltek, hogy nem lesz szép, féltek, hogy nem lesz tökéletes az alkotás? Két idézet jut csak eszembe, ami talán segít: a latin közmondás úgy tartja „De gustibus non est disputandum”, vagyis „Az ízlésről nem lehet vitatkozni.” és Immanuel Kant is megmondta a tutit: „Szép az, ami érdek nélkül tetszik.” Ilyen hátszéllel már igazán neki lehet vágni, igaz? ;-)

Én bizony szeretem a szépet. Főleg, ha én készítettem. :) Több festményem és egy strukturált felületű gipsz képem díszítik a nappalit, egy akrilfestmény, illetve egy általam tervezett & öntött beton óra lóg a konyhám falán. Teljesen öncélú volt az alkotás és öröm a mindennapokban „velük lenni”.

LEGO tojásgép és csipkézett tojás húsvétra

Érdemes az ünnepeinkhez kapcsolódóan elkezdeni a kreatívkodást, így a ráhangolódás is könnyebb és az egész #család számára nem csak kikapcsolódást, hanem minőségi időt is jelent. Férfiak, nők és gyerekek kezébe is való az a mini fúrókészlet, amivel fantasztikusan szép, csipkézett lúd-, kacsa-, vagy éppen strucctojásokat készíthettek. Nem kell félni tőle, mert a gép kezesbárány, a végeredmény pedig egy álom! Garantáltan mindenki a csodájára fog járni!

Igazi apás program, ha a szanaszét tengődő LEGO kockákat összegyűjtitek a lakásban és egy kis kreativitás, illetve egy hajtott motor segítségével LEGO tojásgépet (eggbot) építetek. Tipp: a gyerek LEGO vonatában mindig van egy kis motor. ;) A műszaki érzék és a mechanika sarkán befordulva, a színes filcek sugárútja egyenesen a „tojáskánaánba” vezet. Csak győzzétek kifújt tojásokkal!

Itt az alkalom, vágjatok bele bátran: csipkézzetek, legozzatok, fessetek, hajtogassatok, hímezzetek és posztoljátok a képeket az MKB#20percegészség Facebook-oldalára! Inspiráljuk egymást! :)

Ne feledd:

- Merd elkezdeni és hagyd, hogy magával ragadjon a folyamat, éld át a flow-t!
- Ne akarj senkinek megfelelni! Az alkotás lényege az önkifejezés, ezért tegyél rá magas ívből, hogy kinek tetszik és kinek nem.
- Ha örömödet leled benne, csináld többször!
- Az ünnepek remek alkalmat adnak a kreativitáshoz!
- Alkotni nemcsak egyedül, de társaságban is izgalmas! Vond be a családot is és készítsetek valamit együtt.

#csatlakozz!

...a programhoz!

20 perc. Ennyi elég arra, hogy megőrizd az egészségedet, ráadásul a testi-lelki harmóniához vezető úton mi is a segítségedre leszünk! Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, hogy az elsők között olvashasd legfrissebb cikkeinket, nézhesd meg mentoraink videóit. Ezekben szuper 20 perces tippeket adunk, amelyekkel a fittség és a jókedv észrevétlenül a mindennapjaid részévé válhat.

...a Facebook-csoporthoz!

Oszd meg a tapasztalataid, beszélgess szakértő mentorainkkal, legyél része egy pörgős, egymást támogató közösségnek!

...az Instagram oldalunkhoz!

Nemcsak nézni jó: az inspiráló tartalom mellett olyan gyakorlati ötletek várnak, amiket te is beilleszthetsz a hétköznapokba!