Skip to main content

Akinél a kutyákkal kel és nyugszik a nap

Az aktív kutyával való „lépéstartás”egyik fontos állomása volt a hazánkban megrendezett egyik legnagyobb kutyás akadályfutó verseny, ahol 6 kilométeres táv és 16 akadály várta a versenyzőket. Tavaly ezen még szurkolóként vettem részt, de már akkor éreztem, hogy jövőre ezt a távot én is szeretném teljesíteni a kutyusommal. Oké, de hogy kezdjünk hozzá? Az idei évben a verseny tavasszal került megrendezésre, én pedig ott álltam januárban a nevezéssel a kezemben, hatalmas lelkesedéssel, de a felkészülés még mindig előttünk állt.

A legnagyobb hidegben reggelenként elkezdtem futni kutyával egy 8 hetes edzéstervet követve. Én, aki előtte csak akkor futott, ha kergették. ☺ Na jó, esetleg még abban az esetben is, ha jött a busz. Számomra hatalmas kihívás volt, a kutyám természetesen könnyedén vette az akadályt, hetente 4-szer együtt indultunk futni. Nekem biztonságot nyújtott, hogy nem egyedül futok a téli reggeleken a Hajógyári-szigeten, és közös programnak sem volt utolsó! Hatalmas sikerélmény volt, hogy később a párom is csatlakozott a reggeli futásainkhoz a másik kutyusunkkal, így igazi családi programmá nőtte ki magát a mi kis felkészülésünk. ☺

Ezen felül heti rendszerességgel agility edzéseken is részt vettünk, ahol különböző akadályokkal ismerkedtünk meg, és a futás mellett a gazdi és a kutya együttműködése, valamint az egymás iránti bizalom került előtérbe.

A felkészülés nagyon jól sikerült, hála a közös futásoknak és az agility edzéseknek (kutyás sport, amely az akadálypálya meghatározott sorrendben történő leküzdéséről, a kutya és vezetőjének harmóniájáról, együttműködéséről, és az eb irányíthatóságáról szól) a tavaszi versenyen gond nélkül teljesítettük a kutyusommal a távot – ezzel mindkettőnk számára hatalmas élményt szerezve.

A verseny hétvégéjén nagyon meleg volt, de a vizesárok akadályok sokat enyhítettek a hőségen, és a megmérettetés nemcsak azért volt hasznos, mert jól telt a közös felkészülés, vagy mert bebizonyítottuk, hogy meg tudjuk csinálni – még rekkenő hőségben is – hanem elsősorban azért, mert közben magamról is rengeteg újat tudtam meg… Például, hogy kitartóbb vagyok, mint hittem, sőt, még kitartóbbá váltam és sokkal jobban bízom már magamban. A futás és az agility a mai napig az életünk része maradt, amikor csak jólesik és persze az időnk engedi, lejárunk edzeni.

Azóta belelendültünk a közös programokba, az idei évben a nyaralásunkat is kutyabaráttá tettük, így esett a választásunk Szlovénia hegyvidéki területére, ahol napi több kilométert túráztunk – természetesen kutyákkal – és ahová még biztosan visszatérünk, mert teljességgel elvarázsolt minket tiszta, türkiz színű patakjaival, tavaival és a ködbe burkolózó Júliai-Alpokkal.

Korábban nem voltam az aktív nyaralás híve, most először viszont nagyon vágytam arra, hogy ebben a néhány napban, amit egy évben pihenéssel és a családunkkal töltünk minél több természeti szépséget lássunk, minél több hasznos időt töltsünk együtt.

 Ahhoz, hogy több napon keresztül reggeltől estig a hegyeket járjuk, és minden nap újult erővel vágjunk neki a következő néhány nevezetességnek, mindenképp hozzájárult a futással szerzett kondi. Közben persze jólesett megpihenni és csak csodálni az elénk táruló látványt, akár hosszú perceken keresztül.

Mivel manapság már rengeteg kutyás sportolási lehetőség áll rendelkezésre, illetve találhatunk kifejezetten kutyabarát célállomásokat, így javaslom minden gazdinak, hogy találja meg azt a kutyás tevékenységet, ami arra inspirálja, hogy kimozduljon otthonról és a komfortzónájából, mert ezek életre szóló élményeket nyújtanak cserébe.

#csatlakozz!

...a programhoz!

20 perc. Ennyi elég arra, hogy megőrizd az egészségedet, ráadásul a testi-lelki harmóniához vezető úton mi is a segítségedre leszünk! Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, hogy az elsők között olvashasd legfrissebb cikkeinket, nézhesd meg mentoraink videóit. Ezekben szuper 20 perces tippeket adunk, amelyekkel a fittség és a jókedv észrevétlenül a mindennapjaid részévé válhat.

...a Facebook-csoporthoz!

Oszd meg a tapasztalataid, beszélgess szakértő mentorainkkal, legyél része egy pörgős, egymást támogató közösségnek!

...az Instagram oldalunkhoz!

Nemcsak nézni jó: az inspiráló tartalom mellett olyan gyakorlati ötletek várnak, amiket te is beilleszthetsz a hétköznapokba!