Skip to main content

A természet a legnagyobb tanítómester

Annyira csendes az erdő. Csak állok a kapujában, készen a futásra és azt érzem, hogy egyedül én lüktetek a mozdulatlanra fagyott tájban. Jeges szél metsző érintése jelzi, hogy indulnom kell. Az első emelkedőt még leszegett fejjel taposom, de ahogy az ösvény kezd kisimulni, vele egyenesedek ki én is. Kinyílik a világ. Megcsodálom az álomittas fák meztelen ágain ragyogó jégcsipke kesztyűket, a hópehelygyolcsba burkolt törzsüket és a földre terített hótakarót. Azt hihetnénk, hogy minden élettelen, de a föld alatt, a fák gyökereiben ott dobog az élet.
Futok tovább és hirtelen jégbe zárt vadnyomok adnak újabb életjelet a természettől. Megállok, lenyomom az órámat és körbenézek. Elmosolyodok. Világossá válik, a hallgatag fák csak pihennek, hogy mire megérkeznek a kacér tavasz első éltető napsugarai, teljes tökéletességükben tudják befogadni az olvadást.
Újra megborzongat az erdő deres sóhaja. Óra benyom és indulok tovább.
Az Árpád-kilátótól a kis Somikámhoz visz az utam. Ő az Én kicsi babám. A csapattársaimtól kaptam ezt a kis fát a születésnapomra. Csendben odafutok hozzá és egy puszit nyomok a vékony kis törzsére. Olyan kis csenevész még, annyira betakargatnám, de minimum egy síoverált ráhúznék, hogy ne fázzon. Egy perc alatt váltok anya-üzemmódba. Végigpásztázom a „gyereket” és egyszer csak apró kis didergő rügyek kacsintanak vissza rám. Ők a jövő zálogai, a fagyba zárt élet. Teljesen azonosulni tudok velük. Ez a téli időszak számomra is kicsit a befelé fordulásról, a számvetésről és a megújulás beindításáról szól. Én is türelmesen várakozom, mint ők. Tudom, számtalan lehetőség vár rám, de még az előkészítés fázisában van minden. Nem siettetek semmit, mert érzem, hogy napról napra erősebb vagyok.
Miután elköszönök az újdonsült rügy-haverjaimtól és folytatom az utamat, végig az jár a fejemben, hogy a természetben futás mennyivel több, mint egy testmozgás. A sportértéke mellett akkora tanítást kapunk Természet Anyától, hogy nemcsak fizikálisan, de lelkileg is megerősödünk, feltöltődünk és megújulunk általa.

Én így erősítem magamat ebben a várakozó időszakban:

- Elfogadom a saját életritmusomat és nem azt figyelem, hogy más hogyan pörög. Csak magamra figyelek és nem hagyom, hogy elvigyenek a külső impulzusok.
- Odafigyelek az alvásra, mert tudom, hogy a pihenés hiányától előbb-utóbb felborulok, mint a büdösbogár.
- Tudom, hogy nem csak két edzés között van szükség regenerációra, hanem lelkileg is vissza kell tölteni magam és meg kell pihenni. Számomra a természet nagyon sokat ad vissza és az csak non plus ultra, ha olyan emberekkel tölthettem az időmet az erdőben, akik pozitív hatással vannak rá.
- Kicsit félreteszem mobilomat és tartok egy digitális detox - napot. Higgyétek el, semmi extra nem történik, ha egy napig nem tekergetjük a telefonunkat. Sőt! Egy kicsit lelassul az elménk és szusszan egyet.
- Készítek egy listát az elmaradt dolgaimról és minden nap kipipálok egyet, így napról napra gondtalanabb vagyok.
- Elolvasok egy jó könyvet, vagy kettőt.
- Mindenféle elvárás nélkül sportolok. Most nem az számít, hogy milyen sebességgel taposom az erdei ösvényeket. A futás öröméért futok. Átélem és megélem a természetben töltött pillanatokat.

Egy Madas László idézettel szeretném megköszönni, hogy a cikket olvasva, lélekben egy kicsit velem futottatok a Hegyen és talán megláttátok a bennetek szunnyadó kis rügyet, ami csak arra vár, hogy a kellő pillanatban kipattanjon és virágba boruljon.

„Az erdő a világ egyetlen olyan könyvtára, amely már akkor is tudáshoz juttat, ha csendben vagy, és nyitott szemmel sétálsz benne.”

#csatlakozz!

...a programhoz!

20 perc. Ennyi elég arra, hogy megőrizd az egészségedet, ráadásul a testi-lelki harmóniához vezető úton mi is a segítségedre leszünk! Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, hogy az elsők között olvashasd legfrissebb cikkeinket, nézhesd meg mentoraink videóit. Ezekben szuper 20 perces tippeket adunk, amelyekkel a fittség és a jókedv észrevétlenül a mindennapjaid részévé válhat.

...a Facebook-csoporthoz!

Oszd meg a tapasztalataid, beszélgess szakértő mentorainkkal, legyél része egy pörgős, egymást támogató közösségnek!

...az Instagram oldalunkhoz!

Nemcsak nézni jó: az inspiráló tartalom mellett olyan gyakorlati ötletek várnak, amiket te is beilleszthetsz a hétköznapokba!