Skip to main content

A november is legyen az apák hónapja

Év végi hajtás a munkában, egyre nagyobb őrület a városban, temérdek program és tennivaló, szűkös határidők. Az ünnepeket megelőző hetek finise sok mindenről szól, csak éppen arról nem, amiről kéne. Egyre rövidebbek a napok, így az ember elsőre azt gondolná, hogy a közös családi programokra egyébként is kevesebb idő és lehetőség jut. Pedig az apáknak is fontos, hogy a lelki egészségük érdekében ilyenkor is sok időt töltsenek a gyerekekkel.

Az ember hajlamos azt hinni, hogy a nyár és a tél tartogatja a legtöbb kalandot a gyermekek és – ezáltal – a szülők számára. De mit lehet csinálni például novemberben? Nincs hó, a meleg idő is csalóka már, többet eshet az eső. Mégis ebben a hónapban is számtalan kaland vár a családokra. Ezernyi lehetőséget kínál a késő őszi idő, használjátok hát ki gyorsan, hiszen ez valóban egy izgalmas és színes időszak. Nem kell hozzá más, csak egy kis képzelőerő.

Ha ősz, akkor természetesen sárkányeregetés! Erre valók például az apák. Persze mi sem úgy születtünk, hogy álmunkból felébresztve is összetákolunk egy profi repülőeszközt, de szerencsére ma már számtalan videó kering az interneten hasznos tippekkel, útmutatókkal és tanácsokkal. A jó papírsárkány elkészítése nem nehéz feladat, csupán türelem kell hozzá. Csináljátok együtt, így már a közös munka is nagy élményt fog nyújtani a család számára. Találjátok ki közösen, hogyan nézzen ki és díszítsétek fel! Az első próba alkalmával pedig garantált lesz az izgalom, na meg az öröm.

De sárkány nélkül is érdemes nagy sétákat, felfedezőutakat tenni a szabadban. Ha kint vagytok, engedd, sőt bátorítsd a gyerekedet arra, hogy koszos legyen! Tarka színekkel takarják a lehullott falevelek a földet, már a látvány is magával ragadó, de kevés jobb móka akad annál, mint például beleugrani egy óriási halom falevélbe. Nem baj, hogy közben ellepi őt a piszok, hiszen minél koszosabb egy gyerek, ő annál szabadabb és boldogabb. Az utcák egyébként is ontják magukból az apró ajándékokat: séta közben gyűjtsetek gesztenyét, diót vagy tobozt, játszatok velük együtt vagy gyűtjsétek össze őket és vigyétek haza!

Ha netán esik az eső, akkor sem szabad csüggedni: az ilyen estéken is fontos, hogy egy férfi időt szánjon arra, hogy a családjával legyen. A társasjátékok például minden borús, unalmas, sötét este problémáját megoldják.

Esőt követően pedig, amikor sárosak az utcák, fel a gumicsizmával és uccu neki ugrálni a pocsolyákba. Tapasztalatból tudom, hogy az erre kihegyezett nagy sétáknak órási sikere van, ez is tud olyan jó lenni, mint a hóesés.

Ficza János, Apu-kalipszis blog, 2018. november 6.

#csatlakozz!

...a programhoz!

20 perc. Ennyi elég arra, hogy megőrizd az egészségedet, ráadásul a testi-lelki harmóniához vezető úton mi is a segítségedre leszünk! Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, hogy az elsők között olvashasd legfrissebb cikkeinket, nézhesd meg mentoraink videóit. Ezekben szuper 20 perces tippeket adunk, amelyekkel a fittség és a jókedv észrevétlenül a mindennapjaid részévé válhat.

...a Facebook-csoporthoz!

Oszd meg a tapasztalataid, beszélgess szakértő mentorainkkal, legyél része egy pörgős, egymást támogató közösségnek!

...az Instagram oldalunkhoz!

Nemcsak nézni jó: az inspiráló tartalom mellett olyan gyakorlati ötletek várnak, amiket te is beilleszthetsz a hétköznapokba!