Skip to main content

A "négyévszakos" futó

A napsugárillatú Nyár tovaszállt, és hatalmas ködtakaróját maga után vonszolva telepedett ránk az Ősz. Gondosan megvetette nyirkos vánkosát, és rozsdaálló szőnyeget terített a lábunk alá. A Nap sápadtabban kukucskál be a sárguló lombok közé, és az erdőben beindul a lombtalanítás, gondosan betakarva ezzel az álmos Földanyát.
A lassan kavargó tarka levelek között hanyagul sétáló Ősz mozgásra lesz figyelmes. Valaki közeledik. Sárban caplató alak bukkan elő a sápatag fényben. Egy futó az. Rendületlenül tapossa az emelkedőt. Akár Én is lehetnék. Talán pont Én vagyok az.
Ha esik, ha fúj, én imádok az őszi erdőben futni, és napról napra figyelemmel követni a természet változásait. Ha minden nap ugyanazon az ösvényen futnék át, akkor sem lenne sosem ugyanolyan.
Én nem akasztom a futócipőmet szögre, ha beköszönt a hűvös idő. Sőt!
Sokan félnek attól, hogy a hidegben megfáznak, de ha betartunk néhány alapszabályt, akkor nincs miért aggódnunk.

10 hasznos tipp őszi futáshoz:

1. Ne öltözz túl, mert csak jobban megizzadsz, és vizes ruhában könnyebben megfázol. Ha kilépsz az ajtón, és egy picit fázol, akkor jól választottad meg a futószettedet.
2. Viselj nedvességelvezető, technikai ruházatot!
3. Melegíts be alaposan, mert a hideg izomzat sérülékenyebb!
4. Ha végeztél a futással, akkor a lehető legrövidebb idő alatt szabadulj meg a vizes ruháidtól, és öltözz szárazba. Ha ajtótól ajtóig futsz, akkor azonnal vegyél egy jó meleg fürdőt.!
5. Futás után sose toporogj nedves ruhában!
6. gyekezz minél kevesebbet megállni futás közben!
7. Viselj sapkát! Testünk hőleadásának 30-40 %-a fejen keresztül történik, így egy jól megválasztott sapkával kivédhetjük ezt a hőveszteséget.
8. A szél-, és esőálló kabátok aranyat érnek. Érdemes beruházni egy-egy minőségibb darabra.
9. Sárdagasztáshoz válasszatok olyan terepfutó cipőt, amelynek bordázottabb a talpa, és jól harapja a felázott talajt! Sokkal stabilabban tudtok majd futni.
10. A nyújtást már száraz ruhában, a meleg szobában végezzétek!

Az őszi futásokkal jól rá lehet hangolódni a zordabb téli, hótaposó edzésekre, amiről a Télen is szabadon című cikkemben írtam nektek.
Ne feledjétek, az ezerszínű ősz Titeket is vár az erdőben! Ne hagyjátok ki!
Érdemes figyelni az MKB#20percegészség Facebook csoportot, hiszen októberben közös futások, és kihívások várnak Rátok!

#csatlakozz!

...a programhoz!

20 perc. Ennyi elég arra, hogy megőrizd az egészségedet, ráadásul a testi-lelki harmóniához vezető úton mi is a segítségedre leszünk! Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, hogy az elsők között olvashasd legfrissebb cikkeinket, nézhesd meg mentoraink videóit. Ezekben szuper 20 perces tippeket adunk, amelyekkel a fittség és a jókedv észrevétlenül a mindennapjaid részévé válhat.

...a Facebook-csoporthoz!

Oszd meg a tapasztalataid, beszélgess szakértő mentorainkkal, legyél része egy pörgős, egymást támogató közösségnek!

...az Instagram oldalunkhoz!

Nemcsak nézni jó: az inspiráló tartalom mellett olyan gyakorlati ötletek várnak, amiket te is beilleszthetsz a hétköznapokba!