Skip to main content

Az MTB sportban találtam meg önmagam

2008-ban egy életmódváltás részeként kezdtem el kerékpározni. Korábban nem igazán sportoltam, a testnevelésórákat is hanyagoltam, sőt aktívan dohányoztam, és a súlyomra sem figyeltem különösebben, volt, hogy megközelítettem a 100 kg-t. Az életmódváltást, dohányzásról való leszokást hosszú, több hónapos mentális felkészülés előzte meg, majd vásároltam egy MTB kerékpárt, és szinte minden nap kerékpároztam. Kis idővel pedig egyre többet. Elkezdtem fogyni, már nem volt ideális méret a 2XL-es mez, aztán az XL is nagy volt. Még abban az évben elindultam az első MTB versenyemen, rövidtávon a hobbiindulók között, és végül a középmezőnyben végeztem. Következő évben már egy sportegyesület versenyzőjeként, közel 20 kg mínusszal álltam rajthoz. 2010-ben saját sportegyesületet alapítottam, melynek máig versenyzője és egyben elnöke is vagyok. Versenyzésem mellett célom a csapattagok támogatása, motiválása. Továbbá a kerékpársport népszerűsítése, egészséges életmódra, felnőttkori sportolásra való ösztönzés. A MTB maraton versenyzés a nagy szerelmem, de az évek alatt kipróbáltam más kerékpáros szakágakat is. Egy évben kb. 9000 kilométert töltök kerékpáron, amihez kb. 150.000 méter szintemelkedés párosul. 2015-től a hazai versenyek mellett párhuzamosan a szlovák kupában is versenyzem. Sportegyesületem egy szlovák kerékpáros sorozat, a SKODA BIKE OPEN TOUR, magyarországi reklámarca lett az elmúlt években. 2017-től a versenynaptáram 90%-ban csak külföldi versenyekből áll. Versenyeztem Ausztriában, Csehországban, Lengyelországban, Olaszországban és Szlovéniában is. Tavaly a szlovák kupán korcsoportomban az 5. helyen végeztem, amire nagyon büszke vagyok. Téli felkészüléseim jelentős része a futásból és kondicionáló edzésekből áll, illetve ebben az évszakban gyakran trail futóversenyeken indulok. Kedvenc edzőterepeim a Hármashatár-hegy és a Pilis.

Az MTB sportban találtam meg, amit mindig is kerestem, soha semmiért ennyire nem tudtam lelkesedni korábban. Célkitűzést, motivációt, rendszert, fegyelmet ad az életemben, segít a monoton hétköznapokon, jó kondícióban tart.

Nagyon sok élményt adott már eddig is, gyönyörű helyekre jutottam el. Sokszor versenyeztem extrém időjárási körülmények között, feszegetve a határaim. Sok értékes embert ismertem meg. A sportág atmoszférája teljesen magával ragad, a nevezés leadásától egészen a bringamosásig. Persze a legjobb a versenypályán haladni, megküzdeni a hegyekkel, lejtőkkel. Folyamatosan versenyben lenni a többi versenyzővel, saját magammal. Megtartani a koncentrációt, nehéz pillanatokban is lelkesnek maradni. Munka mellett nehéz megoldani a versenyzést főleg külföldön, de egyelőre annyira megtaláltam a számításaimat ebben a mozgásformában, hogy a sok lemondás és áldozat ellenére is készülök, edzek és ott leszek a következő rajtnál.

Tippem: Mindegy hogy kerékpározol, futsz, zenét hallgatsz vagy képeket festesz. A lényeg hogy találj valamit, amiért igazán lelkesedsz, életed részévé tud válni és a hétköznapokban keletkező stresszt tudja kompenzálni, oldani. Egy olyan dolgot, amivel kapcsolatban meg tudod fogalmazni mit is szeretsz benne, célokat tudsz kitűzni és közben új dolgokat tanulsz meg önmagadról, környezetedről. Hogy ezt versenyen vagy barátok között, 180-as vagy 75-ös pulzussal teszed, az teljesen mindegy. Én szurkolok Neked!

#csatlakozz!

...a programhoz!

20 perc. Ennyi elég arra, hogy megőrizd az egészségedet, ráadásul a testi-lelki harmóniához vezető úton mi is a segítségedre leszünk! Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, hogy az elsők között olvashasd legfrissebb cikkeinket, nézhesd meg mentoraink videóit. Ezekben szuper 20 perces tippeket adunk, amelyekkel a fittség és a jókedv észrevétlenül a mindennapjaid részévé válhat.

...a Facebook-csoporthoz!

Oszd meg a tapasztalataid, beszélgess szakértő mentorainkkal, legyél része egy pörgős, egymást támogató közösségnek!

...az Instagram oldalunkhoz!

Nemcsak nézni jó: az inspiráló tartalom mellett olyan gyakorlati ötletek várnak, amiket te is beilleszthetsz a hétköznapokba!