Skip to main content

A fogadalomtól a célig

Újévi fogadalmak újratöltve - a felesleges kilóktól az üres pénztárcáig

1. lefogyok
2. sportosan fogok élni
3. leszokom a dohányzásról
4. több időt szánok a szeretteimre
5. megtanulok egy nyelvet; levizsgázom
6. kevesebbet iszom
7. egészségesebben fogok étkezni
8. nem fogok halogatni
9. elkezdek spórolni
10. megtalálom a párom

Ismerős valamelyik? Újévkor Te is ezeket szoktad megfogadni? Tudtad, hogy az újévi fogadalmak majdnem 90%-a eltűnik a pezsgő mámorával együtt? A fogadalmak közel 70%-a az első héten elbukik és több, mint fele nem éri meg Valentin napját sem.

Vegyél egy nagy lélegzeted és képzeld el, hogy a tavaly, tavalyelőtt megírt fogadalmakat megvalósítottad volna. Most hol tartana az életed? Ki lennél, hol élnél és kivel, mivel foglalkoznál? Csak egy perce játszunk el a gondolattal… A fogadalmak alapján csupa szép, egészséges, boldog és sikeres ember népesítené be a Földet. Mégis miért nincs így?

Mi a baj a fogadalmakkal?

Mielőtt a szilveszteri buli csak egy távoli emlék marad, érdemes végig gondolni, hogyan tudjuk a fogadalmakat céllá alakítani. „A sportosan fogok élni”, egy fogadalom, a „hetente kétszer, szerdán és pénteken 18-19 óra között, fallabdázni fogok a legjobb barátommal, a szomszédban lévő fallabda pályán”, na ez már cél. És így jól látható, mire érdemes figyeljünk. A cél alapvetően különbözik a fogadalomtól: konkrétan körülírt, mérhető-ellenőrizhető, határidővel ellátott és cselekvésre késztet. Minél jobban körbe írjuk, annál könnyebben látjuk, mit kell pontosan tennünk a megvalósításáért.
Mielőtt azonban teljes erőbedobással elkezdnénk tervezgetni a kivitelezést, nézzük egy kicsit vissza az előző évre. Tavaly mit fogadtunk meg? Megvalósult? Ha igen, hogyan, ha nem, mi az oka? Milyen tapasztalatokat tudunk felhasználni az idei célunk meghatározáshoz?

Mire ügyeljünk, ha a fogadalmat céllá alakítjuk?

Először is, olyan célt tűzzünk ki, aminek megvalósítása (leginkább) rajtunk múlik. A „jövőre megszabadulok a főnökömtől”, nem rajtunk múlik, kivéve, ha kilépünk a jelenlegi munkahelyünkről, viszont ebben az esetben inkább ezt adjuk meg célnak.
Legyen a célunk inspiráló. A túl nehéz vagy a túl könnyű célok legtöbbje nem valósul meg. Ha március elejére le szeretnék fogyni 30 kg-t, hiába írtuk részletesen körbe, kudarcra van ítélve. A március elejére 2 kg-t szeretnék fogyni, pedig nem igazán lehet komolyan venni.
A kitűzött célunk legyen önálló, magunk miatt kitűzött cél és a célunkkal ne mondjunk ellent önmagunknak. Pl. ha otthonról azt hozzuk, hogy felesleges spórolnunk, úgysem lesz annyi pénzünk, hogy egyről a kettőre jussunk, akkor lehet a legjobb tervünk, a hozott hiedelmünk felülírja szándékainak és cselevésünket.


Jámbor Éva, a Nő a Lehetőség! life coach, trénere

További gyakorlati tippeket a következő bejegyzéseinkben olvashattok!

#csatlakozz!

...a programhoz!

20 perc. Ennyi elég arra, hogy megőrizd az egészségedet, ráadásul a testi-lelki harmóniához vezető úton mi is a segítségedre leszünk! Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, hogy az elsők között olvashasd legfrissebb cikkeinket, nézhesd meg mentoraink videóit. Ezekben szuper 20 perces tippeket adunk, amelyekkel a fittség és a jókedv észrevétlenül a mindennapjaid részévé válhat.

...a Facebook-csoporthoz!

Oszd meg a tapasztalataid, beszélgess szakértő mentorainkkal, legyél része egy pörgős, egymást támogató közösségnek!

...az Instagram oldalunkhoz!

Nemcsak nézni jó: az inspiráló tartalom mellett olyan gyakorlati ötletek várnak, amiket te is beilleszthetsz a hétköznapokba!