Skip to main content

7 ok, amiért érdemes nekivágni a Kéknek

Erdőben lenni jó. Kikapcsol, feltölt, megnyugtat, lelazít. Csupa pozitív élettani hatása lehet, ha rászánjuk az időt és a városi csavargás, vagy épp a nyáron zsúfolt strandok helyett egyszer-egyszer az erdő felé vesszük az irányt. Gyerekkorom óta kötődöm a természethez. Eleinte a családdal, majd sokáig cserkészként, napjainkban pedig a terepfutás megszállottjaként járom az ösvényeket és élvezem az erdők, mezők semmihez nem hasonlítható harmóniáját.

Mostanában újra reneszánszát éli az egykor oly divatos természetjárás. Egyre több könyv, cikk születik a természetben töltött idő jótékony hatásairól. Mi sem egyszerűbb, mint lakhelyünk közelében kisétálni a közeli zöld területre, sétálni, futni egyet a szabadban, esetleg barátokkal, családdal szervezni kisebb-nagyobb túrákat hazai hegységeink valamelyikébe. Ha ezen már túl vagy, tetszett és szeretnél máshol, máshogy is kirándulni, akkor a Kéktúrát neked találták ki. A gyakran magyar El Caminoként is emlegetett útvonal – bár nem vallási alapokon nyugszik – annyiban mégis hasonló, hogy a túrát végig járva biztosan sokat tanulsz magadról, másokról és a téged körülvevő világról is. A következő tippek remélhetőleg kedvet csinálnak neked is, hogy elkezdd a túrát és végiggyalogod Magyarországot.

Az Országos Kéktúra egy Magyarország északi tájain végighaladó, jelzett turistaút, mely a Zempléni-hegységből, Hollóházától indul és a Kőszegi-hegységig, Írott-kőig tart, 1164 km hosszan. A túraút mentén pecsételőpontok találhatóak, melyekkel a túrafüzetbe pecsételve igazolható az útvonal teljesítése. Ha megszerezted az összes pecsétet a Magyar Természetjáró Szövetség teljesítői jelvényt és oklevelet ad emlékül. A teljesítés sem időhöz, sem konkrét kezdőponthoz nincs kötve, tetszőleges ütemezéssel és sorrendben bejárható. A túrával kapcsolatban rengeteg információ, útvonal, szállás és program ötlet elérhető a neten is.

1. Rugalmas

A csaknem 1200 km hosszú túraút nagyjából kelet-nyugati irányban szeli át az országot így ki-ki kedve szerint kezdhet bele, épp ahol kedve tartja, a sorrend nem számít. Amennyiben szeretnétek a teljes útvonalat bejárni és a végén teljesítői oklevelet és jelvényt szerezni, úgy szükséges hozzá egy Teljesítői füzet, amely térképboltokban, illetve a Magyar Természetjáró Szövetségnél beszerezhető. Ne feledd: a Kéktúra évi 365 nap, 24 órában nyitva áll!

2. Változatos

Az útvonal a legtöbb hazai hegységünket érinti, így rendkívül sokszínű. Sűrű, árnyas erdők, hegyi kaszálók, virágos rétek, patakvölgyek és fenséges szirtek – tényleg minden van, mintha egy természetfilmet néznél. Ráadásul a neten elérhető úti- és szakaszleírásokból, beszámolókból könnyű előzetesen tájékozódni, mazsolázni, hogy a kedvednek, állapotodnak és céljaidnak leginkább tetsző szakaszt járd majd be, így garantáltan élmény lesz a Kéken töltött idő.

3. Kortól független kaland

Ez esetben tényleg igaz, hogy szinte minden korosztály számára tartogat élményt az útvonal. Mindenféle emberrel találkoztam már a túráim során, kiscserkészektől a középkorú menedzsereken át a nyugdíjas párokig. Mindenki mosollyal az arcán, vidáman és teli élményekkel járja a maga útját. Menj egyedül, vidd a családot, hívj haverokat, túrázz a szomszédokkal, vagy csinálj belőle romantikus hétvégét, mindenhogyan működik! Ajánlott 4-től 99 éves korig.

4. Lelket szépítő

Ha van bennünk nyitottság és szánunk kellő időt rá, akkor a túra igazán jó alkalom, hogy a lelkünket is ápoljuk, töltekezzünk, harmóniába kerüljünk. Tapasztalatom szerint elég lehet 2-3 nap aktív túra, hogy elfeledjük, magunk mögött hagyjuk a napi gondokat, hogy magunkévá tegyük a minket körülvevő környezet nyugalmát. Egyszerűen csak hagyd magad vezetni, kövesd a túra útvonalát, figyeld az erdő szépségeit, lesd meg az állatokat, csodáld a virágokat, az alkalmanként eléd táruló panorámát és egyszer csak azt veszed észre, hogy pont olyan béke lesz benned, mint a természetben. Stressz ellen kiváló orvosság.

5. Emberi

Érdekes tapasztalatom, hogy amint magunk mögött hagyjuk a civilizációt és belépünk az erdők birodalmába a társas szokások is megváltoznak. Köszönünk a szembe jövő idegennek, sőt, gyakran megállunk és beszélgetünk csak úgy, érdeklődve, hogy merre járt, mit tapasztalt. Egyszerre ismeretlen ismerősökké leszünk. Megszólítjuk a közbeeső településen élőket, és nemcsak azért, mert konkrét célunk van vele, mert mondjuk boltos, vagy útbaigazítást kérünk, hanem csak úgy, azért, mert érdekel a másik. Élménnyé válik a találkozás, a gyaloglás során magunkban töltött idő csöndje után jól esik szólni, beszélni, vagy csak hallgatni a másikat.


6. Helyek ahová sosem jutnál el a Kéktúra nélkül

Akármennyire nagy országjáró vagy, tuti, hogy sok-sok olyan pontja van a Kéknek, amit nem láttál még. És itt most nemcsak a természeti értékekről beszélek, de a túra során rengeteg olyan kis falu, pár utcás település, Isten háta mögötti község van, ahová amúgy nagy valószínűséggel sosem mennél, mert nem igazán van arra dolgod. Végigsétálsz az utcákon, benézel a portákra, betérsz a kisboltba és egy pillanatra a helyi közösség része leszel. Van, hogy mindez szívbe markoló és fájdalmas, ha épp egy faluszéli szegénysoron visz az út, de tud elgondolkodtató, vidám, magával ragadó is lenni. A tornácon doromboló macskától a házak előtt ülő öregekig és az alumíniumpultos kiskocsmáig ezernyi olyan pillanatban lehet részed, ami biztosan nem jön szembe a Dunakorzón.

7. Rájössz, hogy miről szólt a földrajz és biológia tantárgy a suliban 8 évig

Én egy baráti csapattal jelenleg is járom a túrát. Évente 2-3 hétvégi alkalom fér bele, keletről nyugatra haladunk, most értünk a Dunakanyarba. Nem sietünk, mert itt épp az a lényeg, hogy minél több időt szánjunk arra, hogy megéljük az élményeket. Viszünk magunkkal túraatlaszt sok hasznos infóval az éppen aktuális útvonalról, így magunk fedezhetjük fel a táj földrajzát, flóráját és faunáját, vagy történelmi emlékeit. Óhatatlanul felsejlenek a régen tanultak, csak most hirtelenjében van hozzá egy konkrét, kézzel fogható élmény is. Végre a gyakorlatban is megláthatom, hogy milyen a riolittufa, mekkora egy fülesbagoly, milyen a kikericcsel borított rét, vagy épp, hogy miként lesz az esővízből cseppkő.

Nincs más hátra, pakold be a hátizsákot, húzd fel a túracipőt és irány a KÉK!

#csatlakozz!

...a programhoz!

20 perc. Ennyi elég arra, hogy megőrizd az egészségedet, ráadásul a testi-lelki harmóniához vezető úton mi is a segítségedre leszünk! Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, hogy az elsők között olvashasd legfrissebb cikkeinket, nézhesd meg mentoraink videóit. Ezekben szuper 20 perces tippeket adunk, amelyekkel a fittség és a jókedv észrevétlenül a mindennapjaid részévé válhat.

...a Facebook-csoporthoz!

Oszd meg a tapasztalataid, beszélgess szakértő mentorainkkal, legyél része egy pörgős, egymást támogató közösségnek!

...az Instagram oldalunkhoz!

Nemcsak nézni jó: az inspiráló tartalom mellett olyan gyakorlati ötletek várnak, amiket te is beilleszthetsz a hétköznapokba!